staż- przedłużenie umowy o prace do dnia porodu a macierzyńskie.

• Autor wątku Autor wątku nieznajoma2605
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nieznajoma2605

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam!
Czy mógłby ktoś pomóc mi w tym temacie. bardzo mi zależy. Czy wogóle przysługuje mi coś po urodzeniu dziecka?

Na staż zostałaś skierowana przez PUP? Pytając "czy coś ci przysługuje" chodzi ci o wsparcie finansowe?

Ostatnia edycja:
Tak przez urząd pracy. Chodzi mi o macieżyńskie.

Na stażu jesteś bezrobotną i staż nie ulega wydłużeniu do dnia porodu. Po prostu się kończy z dniem kiedy miał się skończyć.
Zasiłek macierzyński też nie będzie przysługiwał, gdyż bezrobotny nie jest objęty ubezpieczeniem chorobowym.

Ostatnia edycja:
Ale po stażu muszą mnie przyjąć na 3 miesiące tak powiedzieli mi w pup i że jestem w ciąży to przedłużą mi do dnia porodu. Do tej pory nie byłam na żadnym zwolnieniu. Niby teraz przysługuje mi 1200 zł pensji. To też nic mi się nie należy? Znaczy macieżyńskie.

nieznajoma2605 napisał:
Ale po stażu muszą mnie przyjąć na 3 miesiące tak powiedzieli mi w pup i że jestem w ciąży to przedłużą mi do dnia porodu.
Pod warunkiem, że w tej sytuacji pracodawca zdecyduje się cię zatrudnić. Pracodawca zobowiązał się do zatrudnienia, ale nikt go nie zmusi do zatrudnienia jak nie będzie chciał... nawet konsekwencje przewidziane w umowie zawartej z PUP. Dla nie niego konsekwencje wynikające z niezatrudnienia po stażu mogą być mniej znaczące w obliczu kontroli ZUS szukającej dowodów na fikcyjne zatrudnienie. Poza tym na wniosek pracodawcy PUP może odroczyć termin zatrudnienia po twoim porodzie. Także tutaj nic nie jest do końca przesądzone.
nieznajoma2605 napisał:
Niby teraz przysługuje mi 1200 zł pensji.
??? Nie rozumiem... teraz co najwyżej przysługuje ci stypendium stażowe, a ono tyle nie wynosi. Możesz wyjaśnić skąd te 1200 zł?

Ostatnia edycja:
hmmm... staż kończy mi się dnia 14.03. Zdaniem Pań z UP osoba u której jestem na stażu musi mnie zatrudnić bo sie zadeklarowała czyli przechodze od 14 na normalną pensje. Muszą mnie zatrudnić do dnia porodu. Tak powiedział PUP. Czyli jak mnie przyjmą a urodze przysługuje mi macierzyńskie po porodzie?

nieznajoma2605 napisał:
hmmm... staż kończy mi się dnia 14.03. Zdaniem Pań z UP osoba u której jestem na stażu musi mnie zatrudnić bo sie zadeklarowała czyli przechodze od 14 na normalną pensje. Muszą mnie zatrudnić do dnia porodu. Tak powiedział PUP.
Pracodawca nic nie musi. Powinien, ale nie musi... natomiast jeśli cię nie zatrudni naraża się na konsekwencje wynikające z niedotrzymania warunków umowy z PUP, czyli w praktyce to najczęściej pozbawienie go możliwości korzystania z programów PUP przez jakiś czas. Co w obliczu bardzo prawdopodobnej kontroli ze strony pracowników ZUS w zakresie podejrzenia fikcyjnego zatrudnienia ciężarnej w celu wyłudzenia świadczeń, może go niespecjalnie przestraszyć.

Nie pytaj Pań w PUP, tylko porozmawiaj z pracodawcą. Obyś miała szczęście i trafiła na takiego, który nie będzie przejmował się kontrolami ZUS-u, faktycznie ma dla ciebie pracę i zatrudni cię po stażu.

Z tą normalną pensją też nie szalej dopóki nie dowiesz się od pracodawcy czy w ogóle ma cię zamiar zatrudnić, a jeśli tak, to w ramach jakiej umowy i wymiaru etatu.
Przykro mi, że pozbawiam cię rozczulającej naiwności, ale warto zapamiętać jedną zasadę: "Uwierzę jak będę mieć to na piśmie". Jeśli podpiszesz umowę z pracodawcą, wróć tutaj to porozmawiamy o zasiłku macierzyńskim. Ponieważ do tego potrzebny jest nam rodzaj umowy i wysokość wynagrodzenia.

Ostatnia edycja:
Aha. Rozumie. Dziękuje ślicznie za odpowiedzi:)

witam! pracodawca perzyjoł mnie do dnia porodu. I co dalej? Musze przerobić 31 dni żeby mieć chorobowe ale to 31 dni roboczych czy ogólnie? I czy w tym przypadku przysługuje mi macieżyńskie?

miałam być przyjęta na 3 miesiące jestem w ciąży. Dali mi umowe do dnia porodu. Muszę przepracować 31 dni (roboczych czy ogólnie) żeby dostać chorobowe i jeśli przepracuje te 31 dni po urodzeniu dziecka dostanę macierzyńskie? czytałam gdzieś na forum że przysługuje mi "zasiłek macierzyński – wypłacany przez ZUS – choć nie przysługuje już urlop."- nie rozumie tego tzn że będą krócej wypłacać macierzyńskie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót