Staż - studia dzienne

• Autor wątku Autor wątku xAsiuniax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xAsiuniax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.

Mam pytanie odnośnie tego czy rozpoczęcie nauki na studiach w systemie dziennym podczas trwania stażu, będzie przerwaniem go z mojej winy? Bo jest tak że jeśli dostane inna prace lepiej zarobkową pracę to mogę ją podjąć a staż zostaje przerwany ale nie z mojej winy a czy podjęcie studiów to już przerwanie z mojej winy?

Strasznie długo czekałam na decyzje o przyznanie stażu z UP i zaczełam w tym czasie rozglądać się za studiami magisterskimi, bo już myślałam ze mój wniosek zostanie odrzucony. Ostatecznie dziś zadzwonili do mnie że staż zostal przyznany. Studia zaczynają sie od 1 pażdziernika i ostatni miesiąc stazu niestety zdupluje się ze studiami. I kolejne pytanie czy jeśli złoże papiery na studia początkiem września to ten staż będą mogła dociągnąć do 1 pażdziernika od kiedy zaczyna się rok akademicki czy anuluja staż z dniem gdy złoże dokumenty na uczelnie?

Jest jeszcze szansa, że zatrudnią mnie w tej firmie w której odbywam staż bo zaproponowali mi umowe na 18 miesięcy po odbyciu stażu. Wiec czy jest możliwość zeby ten pracodawca u którego robie staz zatrudnił mnie miesiąc wcześniej na pół etatu i wtedy staż chyba nie przerwie się z mojej winy i nie będę musiała ponosić żadnych kosztów?

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

Każde przerwanie stażu poza podjęciem pracy jest rozpatrywanie indywidualnie przez konkretny PUP.
Jeżeli już wiesz że 1 października wybierasz się na studia to należy zgłosić to na piśmiepodczas najbliższej wizyty. To do danego Urzędu będzie należała decyzja czy przeznaczy środki na aktywizację dla ciebie.

Dodam, że dniem utraty statusu bezrobotnego jest dzień uzyskania statusu studenta, czyli 1 październik. Zatem staż będziesz mogła odbywać do ostatniego dnia roboczego w miesiącu wrześniu.

Odnośnie umowy o pracę po zakończeniu stażu to reguluje to umowa pomiędzy Urzędem Pracy a organizatorem i nie wiem czy istnieje w niej zapis odnośnie zmiany warunków umowy.

Swoją drogą to pracodawca zamierza zatrudnić cię na dość długi okres po dość krótkim stażu. Czyli widać szuka pracownika na dłuższy okres więc przede wszystkim podczas rozmowy wypada go uprzedzić o swoim zamiarach. A może należałoby się zdecydować na studia zaoczne i posiadać już tak ważne doświadczenie w branży???

pozdrawiam

Dziękuje za odpowiedz. Jeszcze nie podjęłam decyzji na 100% czy wróce teraz na studia na razie tylko się zastanwiam i chciałam dowiedziec się jakie są skutki przerwania stażu.
Pracowałam tam w czasie studiów na innym stanowisku i pracodawca wie ze od lutego przyszłego roku na pewno wracam na studia dzienne został o tym poinformowany od razu. Niestety nie otwieraja studiów zaocznych z tego kierunku, który chce studiować.

Pozdrawiam.

Powrót