Staż, umowa zlecenie i prace interwencyjne

• Autor wątku Autor wątku katk5341
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katk5341

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam serdecznie mialam staz teraz jestem na zleceniu do konca lutego i w moim urzędzie pracy do konca lutego wiem ze jest nabor na prace interwencyjne(takze termin zakonczenia zlecenia i naboru tych wnioskow pokrywa sie)
Pytanie czy moglabym wiec ubiegac się o te prace interwencyjne u tego samego pracodawcy?zeby byla ciaglosc i nie musiala sie rejestrowac ponownie ?(w sensie czy moglby mnie zglosic sam jako ze chce te prace odbyc )

katk5341 napisał:
teraz jestem na zleceniu do konca lutego
Skoro wykonujesz pracę na zlecenie, więc nie jesteś osobą bezrobotną. Do prac interwencyjnych kieruje się osoby zarejestrowane w UP.

katk5341 napisał:
zeby byla ciaglosc i nie musiala sie rejestrowac ponownie ?
Nie, nie ma takiej możliwości. Rejestracja w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna jest absolutnie konieczna.
Poza tym.... skorzystanie przez bezrobotnego z oferty pracy subsydiowanej (częściowo finansowanej przez PUP) np. w ramach prac interwencyjnych musi wynikać z ustalonego profilu bezrobotnego oraz indywidualnego planu działania.
Procedura rejestracji w PUP może nastąpić dopiero PO ustaniu umowy zlecenie na podstawie dokumentów: potwierdzających okres świadczenia zlecenia oraz wysokość wynagrodzenia wraz z informacją o opłacanych w tym okresie składkach do ZUS. Jak już Pani uzyska decyzję o uznaniu za osobę bezrobotną, wtedy PUP określa Pani tzw. profil pomocy oraz indywidualny plan działania, od których zależy z jakich usług lub programów będzie Pani mogła korzystać.
Proszę się przygotować, że formalności mogą potrwać ok. 1 miesiąc, pod warunkiem, że pracodawca złoży wniosek o organizację prac interwencyjnych mniej więcej w tym samym terminie, w której dokona Pani rejestracji w PUP.

Ostatnia edycja:
Powrót