staż/umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku magg008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magg008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Od lutego odbywam staż z UP. Jako bezrobotny jestem zarejestrowany od sierpnia, jednak w listopadzie pracowałem (umowa zlecenie), przez 3 dni. Dowiedzialem się,że nie musze tego zgłaszczać do UP,i tak też zrobiłem. Czy grożą mi z tego faktu jakieś konsekwencje?

Nie można być jednocześnie osobom bezrobotną i pracować.

Obowiązkiem bezrobotnego jest zgłoszenie podjęcia każdej pracy w ciągu 7 dni, co powoduje wyrejestrowanie z Urzędu.
Wszelkie świadczenia od dnia podjęcia pracy są świadczeniami nienależnymi i podlegają zwrotowi z ustawowymi odsetkami czyli stypendium za staż i wizyty u lekarza w ramach NFZ.
Najlepiej udać się do PUP z samego rana, na staż nie musisz już chodzić.

http://forumprawne.org/bezrobocie/655351-niezgloszenie-umowy-zlecenie-w-up.html

Problem w tym,że zostałem wprowadzony w błąd. Czy UP nie ma możliwości sprawdzania czy ktoś był gdzieś zatrudniony? Nie otrzymałem nawet umowy z tamtej pracy. Skąd mogą wiedzieć,że gdzies pracowałem skoro do tej pory nikt się tym nie interesował? Ewentualnie sa jakies sposoby żeby to odkręcić?

magg008 napisał:
Problem w tym,że zostałem wprowadzony w błąd.
Przez kogo? Przecież każdy bezrobotny przy rejestracji podpisuje dokumenty, w których zobowiązuje się zgłosić KAŻDE podjęcie pracy zarobkowej. PUP na pewno dysponuje takim oświadczeniem podpisanym również przez Pana.
magg008 napisał:
Czy UP nie ma możliwości sprawdzania czy ktoś był gdzieś zatrudniony?
Ma możliwości, dzięki wglądowi w bazę danych ZUS w zakresie historii podlegania ubezpieczeniom społecznym przez zarejestrowane osoby bezrobotne.
magg008 napisał:
Nie otrzymałem nawet umowy z tamtej pracy.
Umowa zlecenie może być zawarta również w formie ustnej. Jeśli świadczył Pan pracę, to duże prawdopodobieństwo, że zleceniodawca zgłosił Pana z tego tytułu do ubezpieczenia i kwestia najbliższego czasu kiedy PUP to odkryje, a wtedy staż zostanie anulowany (podjęcie stażu nastąpiło kiedy nie miał Pan prawa posiadać statusu bezrobotnego w wyniku rejestracji dokonanej w sierpniu ubiegłego roku), a całość pobranego stypendium będzie podlegało zwrotowi jako świadczenie pobrane nienależnie przez osobę nieupoważnioną do odbywania stażu.
magg008 napisał:
Skąd mogą wiedzieć,że gdzies pracowałem skoro do tej pory nikt się tym nie interesował?
Jw. Dzięki raportom z ZUS. Jak każda osoba bezrobotna, to Pan miał obowiązek zgłosić fakt podjęcia pracy, a nie PUP sprawdzać i dociekać czy przypadkiem Pan nie dorabia w trakcie rejestracji jako bezrobotny.
magg008 napisał:
Ewentualnie sa jakies sposoby żeby to odkręcić?
A faktycznie wykonywał Pan tę pracę i otrzymał za nią wynagrodzenie?

Tak,pracowałem przez okres 3dni,pierwszy tydzień miał być okresem próbnym. umowa miała mi zostać wysłana ale mimo próśb nie otrzymałem jej. Jest więc może szansa,że pracodwaca nigdzie o mnie nie wspomniał skoro miał to być okres próbny? Ewentualnie da się to jakoś może sprawdzić?

Otrzymał Pan za pracę wynagrodzenie? Jeśli tak, to w jakiej formie? Przelew, do ręki?

No właśnie, czyli świadczył Pan pracę, za którą otrzymał Pan wynagrodzenie.... w okresie kiedy jednocześnie zadeklarował Pan, że jest bezrobotny.
W tej sytuacji PUP nie ma innego wyjścia jak pozbawić Pana statusu osoby bezrobotnej z uwagi na podjęcie pracy z listopadem ubiegłego roku. Zatem staż został w lutym podjęty nieprawnie, bo nie uzyskał Pan ponownie prawa do posiadania statusu osoby bezrobotnej po podjęciu pracy i stypendium stażowe było i jest nadal wypłacane osobie nieuprawnionej.
Na tym etapie nie widzę możliwości, żeby to odkręcić. A im dłużej Pan zwleka ze zgłoszeniem faktu podjęcia pracy do PUP kilka miesięcy temu, tym więcej stypendium będzie Pan musiał zwrócić. Proszę to zgłosić od razu, bo za chwilę zostanie wypłacone stypendium za marzec`2016, a zwrotowi w tej sytuacji podlega również zaliczka na podatek i składki ZUS opłacone od stypendium.

Ostatnia edycja:
Czyli to pewne,ze predzej czy pozniej to wykryja?i żadne tlumaczenia nic nie dadza?:( rece mi juz opadaja..

magg008 napisał:
Czyli to pewne,ze predzej czy pozniej to wykryja?i żadne tlumaczenia nic nie dadza?
Niestety. Nie może Pan się tłumaczyć nieświadomością, bo podpisał Pan dokumenty świadczące, o czymś innym.
magg008 napisał:
rece mi juz opadaja..
Ale na co przepraszam?
Będę szczera, ale pretensję można mieć tylko do siebie. Należy czytać to, pod czym się składa podpis. Bezrobotny nie może pracować, a jeśli nawet podejmuje pracę krótkotrwałą, to należy ją zgłosić w PUP i zarejestrować ponownie po jej zakończeniu.
W Pana sytuacji zalecam jak najszybciej samemu zgłosić fakt podjęcia pracy w listopadzie ub. r. - za luty`2016 i tak już trzeba będzie zwrócić stypendium.

Ostatnia edycja:
Powrót