Staż, umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku ReaperMF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ReaperMF

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich
Mam pewien problem z którym poradzić sobie nie mogę mianowicie 24.05.2017 przed rozpoczęciem stażu zostałem poproszony o wypełnienie dwóch następujących oświadczeń dla innej firmy w celu potwierdzenia danych osobowych jak i tego, że jestem studentem. Z dniem 01.07.2017 rozpocząłem staż we firmie. Minął okres około 2 miesięcy i okazuje się, że mam podpisaną umowę zlecenie na podstawie tych dwóch oświadczeń. Dodam, że żadnej umowy zlecenie z zakresem godzin pracy, obowiązków w pracy, okresu pracy nie dostałem ani nie podpisywałem. Owa "umowa" nie została zgłoszona do ZUSu ale z tego wynika, że zostało to zgłoszone do Urzędu skarbowego. Urząd pracy, który skierował mnie na staż nie zezwala na pracę nawet na 1/16 etatu i wygląda na to, że będę musiał oddać całe stypendium stażowe. Jak przed tym mogę się obronić i udowodnić, że żadnej umowy zlecenie nie podpisywałem? Czy taka umowa na podstawie tylko tych danych jest ważna?
Niżej zdjęcia dokumentów, które podpisałem i dokument z wynagrodzeniem otrzymanym przeze mnie. Dziś właśnie odebrałem PIT od tej firmy i dodatkowo w samej deklaracji są literówki, czy to ma jakieś znaczenie przy rozliczaniu?
Dziwi mnie fakt, że pomimo braku podpisanej umowy otrzymałem PIT, a wypełnione dokumenty są tylko oświadczeniami mającymi dopiero przygotować umowę zlecenie.
Dziękuję za pomoc i postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytanie znaczące dla przebiegu sprawy.
Pozdrawiam

https://i.imgur.com/VoEo7vt.jpg
https://i.imgur.com/iuEzCoh.jpg
https://i.imgur.com/PMN94p2.jpg

Załącznik nr 3 jest rachunkiem za wykonanie pracy.
To jak jest naprawdę wykonywałeś tą pracę czy też nie?

Wygląda na to że jest to rachunek za wykonaną pracę. Rachunek do umowy zlecenie,'która przeze mnie nie została podpisana.
Co z takim wypadku mogę zrobić?

ReaperMF napisał:
Wygląda na to że jest to rachunek za wykonaną pracę. Rachunek do umowy zlecenie,'która przeze mnie nie została podpisana.
Co z takim wypadku mogę zrobić?

Nie ma tutaj znaczenia fakt czy umowa została podpisana. Umowę zlecenia można zawrzeć w formie ustnej.

Ponownie zapytam czy zlecenie zostało wykonane przez Ciebie?

Tak zostało wykonane dlatego, że było związane z moimi obowiązkami na stażu. 1/16 etatu było wymagane dlatego, żebym mógł wejść na budowę jako pracownik firmy "B" zamiast pracownik firmy "A" w której odbywałem staż. Po prostu wykonawca projektu nie wpuszczał na budowę podwykonawcow swoich wykonawców.

Zatem nic nie możesz zrobić.

Jako bezrobotny nie możesz podjąć jakiejkolwiek pracy. Nie ma znaczenia wynagrodzenie i wymiary czasu pracy.

Wypełniłeś oświadczenia dla pracownika.
Wykonałeś zlecenie.
Otrzymałeś wynagrodzenie.

Od dnia zlecenia przestałeś być osobą bezrobotną.

Wyszło na to,że osoba która przyjęła mnie na staż wpusciła mnie w przysłowiowe maliny mówiąc, ze oświadczenie jest dla głównego wykonawcy,żeby można było wyrobić identyfikator oraz wprowadzić do bazy moja osobę.
Z jak sposób urząd może sprawdzić czy miałem jakiekolwiek źródło zarobku poza stażem?

Kilka lat temu nastąpiła cyfryzacja administracji państwowej.
Urząd Pracy jest połączony z ZUSem.

A jak wiadomo do ZUSu pracodawca ma obowiązek zgłosić każdego pracownika co też uczynił.

Dawniej przesyłało się pisma na wyraźne życzenie organu jak były jakieś wątpliwości. Aktualnie za pomocą 1 przycisku wyświetlają się wszelkie "kolizje" w historii statusu osoby, czyli w twoim przypadku:
Status osoby bezrobotnej i jednocześnie zgłoszenie w ZUS jako pracownik firmy X.

Powrót