staż unijny

• Autor wątku Autor wątku Ella19880
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ella19880

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie,
jestem na stażu z urzędu pracy w sklepie spożywczym jako magazynier. I mam problem z szefem:
1) mam w umowie, że pracuję od 7 do 15 od poniedziałku do piątku a tak naprawdę pracuję na dwie zmiany oraz w weekendy;
2) pracuję od czerwca i do tej pory nie dostałam urlopu, szef nie chce mi podpisać wniosku o urlop;
3) w pracy jest okropna atmosfera, szefostwo ciągle krzyczy bez powodu i czepia się byle czego, wytrzymać nie można.
Co mam zrobić w tej sytuacji? Nie można już tam psychicznie wytrzymać. Czy muszę przyjąć gwarantowane 3 miesiące zatrudnienia po stażu, czy mogę z niego zrezygnować?
Proszę o pomoc

Zgłosić nieprawidłowości jak najszybciej do PUP, aby podjęto kroki wyjaśniające... bez tego odrzucenie oferty późniejszego zatrudnienia nie będzie uzasadnione

Jeżeli dociągnę ten staż do końca ale nie przyjmę tych trzech miesięcy zatrudnienia to jakie konsekwencje mnie czekają? Pani z Urzędu Pracy powiedziała, że będę miała za to sprawę w sądzie. Czy to prawda?

Będziesz musiała przyjąć ofertę pracy albo zostanie to potraktowane jako nieuzasadniona odmowa.
Jeżeli podczas stażu nie zgłaszasz żadnych zastrzeżeń to znaczy, że wszystko jest OK.
Jeżeli chcesz urlop, który ci przysługuje to poinformuj organizatora że wykorzystujesz należne dni wolne i pisemne podanie zanieś do Urzędu.

A czym skutkuje ta nieuzasadniona odmowa? Czy wyrejestrują mnie z Urzędu Pracy na 4 miesiące czy będę miała sprawę w sądzie (tak jak poinformowała mnie Pani z Urzędu Pracy)?

Nieuzasadniona odmowa skutkuje pozbawieniem statusu osoby bezrobotnej i brakiem możliwości rejestracji przez 120 dni w przypadku pierwsze odmowy.

Pamiętaj też że przed stażem podpisałaś pouczenie w który m.in:
poinformuję PUP o wszelkich nieprawidłowościach zaistniałych podczas odbywania stażu.

Powrót