Staż w innym miejscu niż miejsce zameldowania.

• Autor wątku Autor wątku NataliaS1996
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NataliaS1996

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
domyślam się, że wiele jest takich postów ale jako kompletny laik w tym temacie potrzebuje odpowiedzi do konkretnych może lekko głupich pytań.

Zacznę od tego:
- Jeśli ktoś wskazuje mnie na staż to powinnam być zarejestrowana w jakimś urzędzie pracy?
- Jeśli staż jest organizowany w innym miejscu niż miejsce mojego zameldowania to w którym urzędzie pracy powinnam się zarejestrować?
- Jeśli dostanę staż to w którym urzędzie powinnam się zwracać o różnicę kosztów przejazdu do swojego czy do tego w którym mam organizowany staż?
- Czy urząd pracy może sam mi zorganizować staż w zawodzie preferowanym przez mnie nawet spoza powiatu?
Od razu mówię, że chodzi o różnice 30 km od miejsca zamieszkania. Praktycznie dwa powiaty obok siebie jeśli te informacje mają jakie kolwiek znaczenie.

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Ad.1)Oczywiście.
Ad.2)Właściwym ze względu na miejsce meldunku.
Ad.3)Tam gdzie będzie Pani zarejestrowana jako osoba bezrobotna. Odrębną kwestią jest to czy PUP będzie miał na ten cel przeznaczone środki.
Ad.4)Urzędy Pracy organizują staże na podstawie wniosków pracodawców. Trudno przewidzieć czy do PUP, w którym będzie Pani zarejestrowana zgłosi się pracodawca oferujący staż na preferowanym przez Panią stanowisku pracy.

Powrót