Staż w prokuraturze - rekrutacja, pomożesz?

• Autor wątku Autor wątku K9555L
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

K9555L

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć! Czy jest tu ktoś kto brał udział w rekrutacji na staż urzędniczy? :)

Dokładnie chodziłoby mi o staż w prokuraturze, ale myślę że w każdej tego typu instytucji rekrutacja wygląda podobnie. Dostałam się do 3 etapu rekrutacji i napisane na stronie jest, iż każdy z kandydatów będzie miał 10-15 minut na zaprezentowanie swojej kandydatury i zastanawiam się jak taka rozmowa będzie dokładnie wyglądać? Jakie pytania mogą paść i jak się do niej przygotować?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

Byłem na I etapie w ZUSie w Tarnowie na rekrutacji do stanowiska ds. obsługi korespondencji. Chora sytuacja od początku. Kilkadziesiąt osób pisze test, wybierają tylko kilku którzy mają maks punktacje i z tych kilku przeprowadzają rozmowy kwalifikacyjne. Na teście głupie pytania: np. kto jest aktualnym prezesem ZUS? Moja opinia jest taka, że nawet instytucje publiczne dały się porwać temu szaleństwu ekstremalnych wymagań znanych z sektora prywatnego. To nie jest praca dla nowicjusza, tylko dla osób które już są obcykane z urzędami bądź dla osób od dawien dawna zdeklarowanych na pracę w administracji i kujących od roku te tematykę.

Powrót