Staż w sklepie

• Autor wątku Autor wątku dbab200r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dbab200r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam od marca zaczynam staz w sklepie spozywczym. mam pare pytan . po pierwsze czy jesli na wniosku mam napisane ze pracuje od pon do pt od 6-14 to czy musze przychodzic w soboty i niedziele? i czy jesli wypada jakies swieto w tygodniu to musze odpracowac ten dzien czy nie? i jeszcze czy musze wszystko umiec od razu czy jesli czegos dajmy na to nie bede mogla pojac moga mnie ze stazu wyrzucic. bardzo prosze o odpowiedz !

1. Nie.
2. Nie.
3. Na stażu masz się dopiero uczyć... po to on jest, ale też nikt nie powstrzyma pracodawcy od przerwania stażu. Co najwyżej UP nie będzie chciał z nim w przyszłości współpracować.

Widzę, że to kolejny przykład pracodawcy, który chce stażystą zastąpić pracownika. Uważnie obserwuj poczynania pracodawcy, a ewentualne nieprawidłowości od razu zgłaszaj na piśmie PUP.

Ostatnia edycja:
dziekuje za odpowiedzi mam jeszcze pytanie pewnie nie ostatnie czy pracodawca wie o tym wszystkim czy ktos go informuje ze nie moge pracowac w weekend odpracowywac swiat ze dluzej niz 8 godzin nie moge? i mam jeszcze jedno glupie pewnie pytanie czy musze na stazu znac np wszystkie kody produktow na pamiec czy moge sobie czyms pomagac czy wlasnie wszystko juz umiec i znac np pod koniec stazu czy jest to tylko nauka wiec nie musze? prosze o odpowiedz

i czy jesli pracodawca zaznaczyl we wniosku ze zatrudni mnie po odbyciu stazu musi to zrobic?a jesli nie to czy zalicze staz?? prosze o odpowiedz

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dbab200r napisał:
czy pracodawca wie o tym wszystkim czy ktos go informuje ze nie moge pracowac w weekend odpracowywac swiat ze dluzej niz 8 godzin nie moge?
Będą to zapisy umowy stażowej, a poza tym pracodawca miał obowiązek zapoznać się z przepisami prawnymi dot. organizacji stażu już na etapie składania wniosku. Przeczytaj Rozporządzenie MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych, na pewno taka wiedza ci się przyda, a będziesz też znała swoje prawa i obowiązki, aby móc ewentualnie podyskutować z pracodawcą.
dbab200r napisał:
i mam jeszcze jedno glupie pewnie pytanie czy musze na stazu znac np wszystkie kody produktow na pamiec czy moge sobie czyms pomagac czy wlasnie wszystko juz umiec i znac np pod koniec stazu czy jest to tylko nauka wiec nie musze?
Jest to nauka, więc nie musisz na wstępie wszystkiego umieć, ale stopniowo uczyć się... także zapamiętywać kody.
Staż ma cię przygotować do samodzielnej pracy na stanowisku, więc nauka kodów jest jak najbardziej wskazana.
dbab200r napisał:
i czy jesli pracodawca zaznaczyl we wniosku ze zatrudni mnie po odbyciu stazu musi to zrobic?a jesli nie to czy zalicze staz??
Będzie zobowiązany umowę z PUP, natomiast jeśli się z niej nie wywiąże PUP ma prawo wyciągnąć konsekwencje takie, jakie będzie określała umowa np. brak możliwości korzystania ze wsparcia UP przez jakiś czas itd.
Nie będzie to miało wpływu na zaliczenie stażu.

a czy jesli po ukonczeniu stazu beda chcieli mi go przedluzyc musze sie na to zgodzic czy jesli nie zgodze sie zalicze staz? i czy jesli np uzbieram sobie 8 dni wolnego to liczac np od poniedzialku,sobota i niedziela wlicza sie do tego czy nie? czy od pon do pt i od pon do srody? i na jakiej to jest zasadzie musze napisac gdzies prosbe o to wolne czy poprosic szefowa? i czy moze sie ona nie zgodzic na te dni ktore chce lub czy w ogole moze mi zabronic?? prosze o odpowiedz

dbab200r napisał:
a czy jesli po ukonczeniu stazu beda chcieli mi go przedluzyc musze sie na to zgodzic czy jesli nie zgodze sie zalicze staz?
W zasadzie na przedłużenie stażu powinny zgodzić się obie strony tj. i pracodawca i stażysta. Spotkałam się jednak z praktykami, iż staż jest przedłużany tylko na wniosek pracodawcy, więc najlepiej o tą konkretną kwestię zapytać w PUP, tam ci powiedzą.
dbab200r napisał:
czy jesli np uzbieram sobie 8 dni wolnego to liczac np od poniedzialku,sobota i niedziela wlicza sie do tego czy nie? czy od pon do pt i od pon do srody?
Dni wolne na stażu udzielane są w dni, w których powinnaś pracować a masz wolne. Jeśli sobota i niedziela nie będą dla ciebie dniami pracującymi, to nawet o nie nie wnioskujesz.
dbab200r napisał:
na jakiej to jest zasadzie musze napisac gdzies prosbe o to wolne czy poprosic szefowa? i czy moze sie ona nie zgodzic na te dni ktore chce lub czy w ogole moze mi zabronic??
Piszesz podanie do organizatora stażu (pracodawcy) bądź wypisujesz specjalny druk. Zapytaj w PUP czy i jakie druki obowiązują.

a jak jest z badaniami z medycyny pracy moge je zrobic przed rozpoczeciem stazu czy pracodawca mnie zglosi . i czy jezeli zrobie samato czy on moze ich nie przyjac bo ma jakiegos swojego lekarza?

Na badania lekarskie wstępne przed stażem kieruje albo PUP (jeśli ma na to przeznaczone środki finansowe) albo pracodawca. Sama ich zrobić nie możesz bez skierowania podpisanego przez pracodawcę.

Zanim zadasz kolejne pytania poczytaj może najpierw wątek przyklejony http://forumprawne.org/prawo-pracy/441937-staz-z-urzedu-pracy.html
Jeśli po tej lekturze nadal będziesz mieć wątpliwości, wtedy pytaj.

Ostatnia edycja:
i czy jesli na wniosku pisze ze pracuje od 6-14 nie na zmiany i bez weekendow to czy np po jakims czasie pracodawca na wlasna reke moze to zmienic ze np soboty i niedziele tez i np pon i wt wolne i np inne godziny? lub czy moze to zmienic konsultujac sie z pup czy to jest nie do ruszenia?
i jeszcze czy ja bede musiala jechac podpisac umowe do pup czy tylko pracodawca?? bo staz mam zaczac od 3 a oni maja dzwonic w nastepnym tygodniu i nie wiem czy zdaze

dobra przeczytam nie zauwazylam ale jesli mozesz odpowiedz

no tak tam pisze ze przed rozpoczeciem stazu maja mnie skierowac a w pup powiedzieli ze pracodawca ma skierowac a on powiedzial ze widzimy sie dopiero kiedy bede miala staz czyli nie zrobie pzed rozpoczeciem...
dzieki

i wiem ze juz pisalas ale tego tam nie ma a rozmawialam z dziewczyna ktora byla na stazu i kazali jej odrabiac np wlasnie dni wolne od pracy np boze narodzenie drugi dzien swiat czy jest napewno tak ze nie mozna? wiem ze duzo tych pytan zadaje ale jak czytam o tym jak wykorzystuja na stazu to chce dowiedziec sie najlepiej wszystkiego od kogos kto ma o tym pojecie wiec pytam tutaj bo nie wszystko napisane jest w tych ustawach i tez nie wszytsko mowia w pup

dzieki za odpowiedz wszystko sie okaze czy zaplaci za badania czy nie ale z tego co wydaje to nie. jest strasznie nie mila a jak z nia rozmawialam balam sie cokolwiek powiedziec bo to ja pytalam o staz i obwiam sie ze jesli cos bd nie tak i bede chciala zwrocic to albo tego nie zrobie bo sama pytalam o staz albo powie ze mnie wyrzuci a ja naprawe chce sie nauczyc...

Ostatnia edycja:
dbab200r napisał:
i czy jesli na wniosku pisze ze pracuje od 6-14 nie na zmiany i bez weekendow to czy np po jakims czasie pracodawca na wlasna reke moze to zmienic ze np soboty i niedziele tez i np pon i wt wolne i np inne godziny?
Wyłącznie za zgodą PUP, po dokładnym wyjaśnieniu przyczyn takich zmian i po złożeniu wyjaśnień dlaczego nie przewidział tego wcześniej. PUP jednak nie musi się na to zgodzić.
dbab200r napisał:
i jeszcze czy ja bede musiala jechac podpisac umowe do pup czy tylko pracodawca??
Pracodawca. Ty podpiszesz w PUP oświadczenie bezrobotnego kierowanego do odbycia stażu.
dbab200r napisał:
a on powiedzial ze widzimy sie dopiero kiedy bede miala staz czyli nie zrobie pzed rozpoczeciem...
To zrobisz 1 czy 2 dnia. Bez badań przystąpić na staż nie możesz. Dobrze, że chociaż pracodawca ma świadomość, iż jest to jego koszt.
dbab200r napisał:
rozmawialam z dziewczyna ktora byla na stazu i kazali jej odrabiac np wlasnie dni wolne od pracy np boze narodzenie drugi dzien swiat czy jest napewno tak ze nie mozna?
Nie można. A jak pracodawca będzie próbował to na tobie wymóc, od razu zawiadom PUP.

Ostatnia edycja:
dzieki za odpowiedz wszystko sie okaze czy zaplaci za badania czy nie ale z tego co wydaje to nie. jest strasznie nie mila a jak z nia rozmawialam balam sie cokolwiek powiedziec bo to ja pytalam o staz i obwiam sie ze jesli cos bd nie tak i bede chciala zwrocic to albo tego nie zrobie bo sama pytalam o staz albo powie ze mnie wyrzuci a ja naprawe chce sie nauczyc...
bede pytac o wiecej jak juz tam pojde i okaze sie jak jest

dbab200r napisał:
obwiam sie ze jesli cos bd nie tak i bede chciala zwrocic to albo tego nie zrobie bo sama pytalam o staz albo powie ze mnie wyrzuci a ja naprawe chce sie nauczyc...
Jeśli takie sytuacje będą miały miejsce (czego ci oczywiście nie życzę), to niech cię wyrzuci... tylko, że będzie musiała się wytłumaczyć przed UP z jakiego powodu to robi.
Tylko niech zrobi to ona, nie ty. Będziesz mieć wtedy szansę na inny staż.

Witam,

w przyszłym miesiącu kończę odbywać staż (6 misięcy). Pracodawca zobowiązany jest przyjąć mnie po nim na etat na okres próbny 3 miesięcy, ale że współpraca układa nam się dobrze, zostanę prawdopodobnie na etacie. I w związku z tym pytanie. Czy dni wole ze stażu (10) przejdą mi na tę umowę o etat, czy muszę je wybrać w trakcie odbywania stażu? I czy mogę za zgodą pracodawcy wybrać je naraz? (np w wakacje)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Sory, że dopisuję się do Twojego postu, ale nie wiem jak założyć nowy :/

Z tego co mi sie wydaje mozesz je wykorzystac na raz za zgoda pracodawcy (napisac wniosek o wolne) ale nie wiem czy bd mogla wykorzystac je podczas normalnej umowy . chociaz to tez zalezy od pracdawcy. poczekaj na inn eodpowiedz bo i tak nie jestem pewna czy dobrze pisze . ja jeszcze nie zaczelam stazu ,(pracodawca nie przyjechal podpisac umowy do urzedu i przepadl mi pierwszy termin. wiedzialam ze beda jakies problemy) wiec nie wiem dokladnie co i jak . jedynie mozesz sie cieszcyc ze ci sie dobrze w pracy uklada :)

Dzięki, nie narzekam. NAprawdę dobrze trafiłam :)

Dbab200r, jak założyć nowy post, bo tutaj chyba niewiele osób trafi... :/

monicza87 napisał:
Czy dni wole ze stażu (10) przejdą mi na tę umowę o etat, czy muszę je wybrać w trakcie odbywania stażu?
Nie przejdą. Musisz je wybrać do końca stażu albo przepadną.
monicza87 napisał:
czy mogę za zgodą pracodawcy wybrać je naraz? (np w wakacje)
Tak, możesz je wybrać wszystkie naraz, ale... na pewno nie w wakacje, bo to za późno. Skoro kończysz staż w przyszłym miesiącu, to na wykorzystanie dni wolnych masz czas do ostatniego dnia stażu.
monicza87 napisał:
jak założyć nowy post, bo tutaj chyba niewiele osób trafi... :/
http://forumprawne.org/jak-zadac-pytanie-na-forum.php To tak na przyszłość :)

Ostatnia edycja:
Kosssz, dzięki za odpowiedź :) Będę musiała je wybrać trochę na siłę, ale co tam, zasłużyłam sobie :P

Miłego dnia Wam wszystkim :)

Powrót