Staż w urzędzie gminy

• Autor wątku Autor wątku paulzz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulzz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Proszę o pomoc w pewnej sprawie.

Odbywam staż w gminie już od paru miesiecy. Przez 1 miesiąc było ok. Ostatnio zaczeły się schody, ponieważ musze chodzić sam sprawdzać wodomierze na terenie danej gminy bez żadnego nadzoru, ostatnio malowałem pewne obiekty i wróciłem cały "styrany" do domu, a teraz zapowiada mi się praca przy remoncie dróg gminnych. Czy muszę naprawdę wykonywać takie roboty ?, tymbardziej że zostałem skierowany z urzedu jako pracownik biurowy. Umowy z gminą nie widziałem gdyż po podpisaniu nie miałem możliwosci jej obejrzenia.

paulzz napisał:
Umowy z gminą nie widziałem gdyż po podpisaniu nie miałem możliwosci jej obejrzenia.

A co się stało z Twoją kopią?

Jak to? To idź do kadr i poproś o kopię!

A czy Gmina nie zawiera umowy z urzedem pracy ? Przeciez jak mi Pani w up mowila ze jako pracownik biurowy zapisane mam a musze robic wszystkie prace fizyczne to chyba cos nie tak .

Ewidentnie jest nie tak :) Skoro na staż zostałałeś skierowany z UP, to tam idź po kopię umowy :)

paulzz napisał:
Umowy z gminą nie widziałem gdyż po podpisaniu nie miałem możliwosci jej obejrzenia.
CDZ2015 napisał:
To idź do kadr i poproś o kopię!
Umowa zawierana jest pomiędzy stronami, tj. pracodawcą a PUP-em, więc całkowita jej treść niekoniecznie może zostać udostępniona osobie trzeciej, nawet stażyście.
Natomiast obowiązkiem organizatora stażu (pracodawcy), zgodnie z 6. 1. Rozporządzenia MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych, jest m.in.:
1)zapoznanie bezrobotnego z programem stażu;
2) zapoznanie bezrobotnego z jego obowiazkami oraz uprawnieniami,
3) zapewnienie bezrobotnemu bezpiecznych i higienicznych warunków odbywania stażu na zasadach przewidzianych dla pracowników.
Należałoby sprawdzić dokładnie jaki jest Twój program stażu (zakres czynności) - możesz to zrobić np. w PUP i porównać z tym co wykonujesz. Jeśli okaże się to niezgodne z zapisanym programem, to należy na piśmie zgłosić w PUP nieprawidłowości, aby PUP mógł wszcząć postępowanie zmierzające do uświadomienia pracodawcy zasad organizacji stażu, bo najwyraźniej się pogubił.
paulzz napisał:
a teraz zapowiada mi się praca przy remoncie dróg gminnych.
Co dokładnie przez to rozumiesz?

Ostatnia edycja:
X lat wstecz miałam całkiem podobną (inny zakres obowiązków) sprawę z PUP i bez problemu uzyskałam kopię umowy, do której był dołączony zakres obowiązków, jakże różny od tych, które na zasadzie polecenia służbowego wykonywałam :) Pytanie, co zrobisz dalej...

Powrót