Staz - wykorzystywanie

• Autor wątku Autor wątku smillQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smillQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Chciałbym się doradzić w pewnych kwestiach.
Odnośnie pierwszej kwestii. Od 2 tygodni odbywam staż w sklepie meblowym jako sprzedawca w salonie BlackRedWhite.
Jestem stażystą podkreślam jako sprzedawca a za przeproszeniem "zapierdzielam" na magazynie skręcając meble, dostarczając meble do klientów, ustawiania mebli na magazynie gdzie brak jakiegokolwiek ogrzewania. Miałem wybór co do wybrania kierunku stazu przez urząd pracy, wiec wybrałem taki kierunek , poniewaz wiem sam, że nie jestem typem "siłacza" nie chciałem ciężkiej pracy fizycznej. Po pierwszym tygodniu, a nawet dniu nie mogłem się podnieść z łóżka. Właściciel, posiada 2 sklepy w 2 miejscowościach oznaczę jako A i B. W miejscowości A pracuję w normalnych godzinach , lecz haruję jak wół. w miejscowości B zaś , także pracuję na magazynie zazwyczaj, lecz pracuję zazwyczaj 2/3 godziny dłuzej. pomijając godziny pracy, czy to normalne, ze jako stazysta ciągle pracuję na magazynie ?
Bo jako sprzedawca w przenośni nie wiem jak kasa wygląda...
Drugą kwesią jest to , ze uczę się w szkole wieczorowej 3 dni w tygodniu , wiec spytałem się czy mógłbym kończyć 2 godz wcześniej aby iść do szkoły . Więc sobie wymyślił ze nie będę miał urlopów jakichkoliwek. Proszę o pomoc pilnie...

Myślę, że powinieneś jak najszybciej zgłosić ten fakt do Urzędu Pracy.
Poczytaj Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy oraz Rozporządzenie MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych. Pisze czarno na białym "Czas pracy stażysty nie może przekraczać 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo, a w przypadku stażysty niepełnosprawnego ze znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności - 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo.
Stażysta może odbywać staż w niedzielę i święta, w porze nocnej lub w systemie pracy zmianowej wyłącznie za zgodą Urzędu Pracy i pod warunkiem, że charakter pracy w danym zawodzie wymaga takiego rozkładu czasu pracy".
Na pewno UP będzie kontaktował się z Twoim pracodawcą, być może "przerzucą" Cię na inny staż. Pozdrawiam.

A czy jest mozliwość odejścia (samemu) z zakładu pracy i proby podjęcia stazu gdzies iniedzej ? I czy aktualny pracodawca moze "pogorszyć" moją opinię w jakichkolwiek moich papierach ?

Możesz przerwać staż, ale za tym idą pewne konsekwencje:

W przypadku, gdy staż zostanie przerwany z winy stażysty wtedy urząd pracy pozbawia go statusu osoby bezrobotnej od dnia przerwania stażu na okres:
1) 120 dni w przypadku pierwszej odmowy;
2) 180 dni w przypadku drugiej odmowy;
3) 270 dni w przypadku trzeciej odmowy (art. 33 ust.4 pkt 7 ustawy).

Stażysta zostaje zobowiązany również do zwrotu kosztów stażu poniesionych przez PUP. Są to:
1) koszty przejazdu i zakwaterowania (jeżeli stażysta korzystał z tego rodzaju pomocy);
2) koszty niezbędnych badań lekarskich oraz psychologicznych (jeżeli u organizatora stażu są one wymagane).

PUP nie może żądać zwrotu pobranego stypendium stażowego, ponieważ stażysta pobierał stypendium za pracę wykonywaną u organizatora stażu.

Choć, gdybyś zgłosił do UP co się dzieje, to nie do końca byłaby to Twoja wina.... Myślę, że najlepiej będzie pójść do UP i porozmawiać z kompetentną osobą.

Ponadto:

"PUP na wniosek bezrobotnego odbywającego staż może rozwiązać z pracodawcą umowę o odbycie stażu w przypadku nierealizowania przez pracodawcę warunków stażu, po wysłuchaniu pracodawcy"....

Jeśli faktycznie jesteś na stażu jako sprzedawca, a pracodawca nakazuje Ci pracować w magazynie, to myślę, że właśnie w ten sposób pracodawca nie realizuje warunków stażu....

Dziękuję bardzo Pani za pomoc, dam znać jak bedzie się toczyła sprawa :)

jeszcze jest jedna kwestia. Miałem w planach "poczekać" do świąt i zobaczyć czy coś się zmieni. I tu moje pytanie, czy gdy kierownik wyśle mnie na magazyn, czy mam prawo odmowić ?

wystarczy delikatnie zwrócić uwagę "szefowi", że zostałeś skierowany na staż na stanowisko "sprzedawca" i chciałbyś nabyć również takie umiejętności. Jestem bardzo ciekawa jak dalej potoczy się sprawa....pracodawcy "zatrudniają" sobie stażystów do roboty za którą płaci UP....czekam na info i trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie sprawy :)

Powrót