Staż z gwarancją zatrudnienia i ciąża

• Autor wątku Autor wątku AMIKALA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AMIKALA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Od maja tego roku jestem na stażu z PUP z gwarancją zatrudnienia na 3 miesiące. Obecnie jestem w piątym miesiącu ciąży. Czy pracodawca ma możliwość odmówienia mi zatrudnienia ze względu na mój stan? Generalnie praca super, współpracownicy też rewelacja , szkoda mi byłoby wracać do domu, ale rozumiem też pracodawcę, bo moja gotowość do pracy może przecież się zmienić :(

AMIKALA napisał:
Czy pracodawca ma możliwość odmówienia mi zatrudnienia ze względu na mój stan?
Pracodawca zobowiązał się wobec PUP, a nie Pani i tylko PUP może go zwolnić z tego obowiązku.
Teoretycznie sama ciąża nie jest powodem do zwolnienia pracodawcy z obowiązku zatrudnienia Pani, ale też wszystko zależy od najbliższych miesięcy i tego jak podejdzie do sprawy pracodawca. Jeden będzie chciał się "wymiksować", drugi zatrudni na te 3 miesiące... Jak będzie w tym przypadku nie jesteśmy w stanie zgadnąć. Na pewno nie bez znaczenia będzie fakt czy staż będzie Pani fizycznie realizować czy też korzystać ze zwolnień lekarskich, które lekarze coraz częściej czy jest potrzeba czy nie wystawiają.

Kosssz napisał:
Pracodawca zobowiązał się wobec PUP, a nie Pani i tylko PUP może go zwolnić z tego obowiązku.
Teoretycznie sama ciąża nie jest powodem do zwolnienia pracodawcy z obowiązku zatrudnienia Pani, ale też wszystko zależy od najbliższych miesięcy i tego jak podejdzie do sprawy pracodawca. Jeden będzie chciał się "wymiksować", drugi zatrudni na te 3 miesiące... Jak będzie w tym przypadku nie jesteśmy w stanie zgadnąć. Na pewno nie bez znaczenia będzie fakt czy staż będzie Pani fizycznie realizować czy też korzystać ze zwolnień lekarskich, które lekarze coraz częściej czy jest potrzeba czy nie wystawiają.
Szczerze mówiąc nie wiem co na to pracodawca. Jutro sie dowiem. Ja caly czas pracuje, nie jestem i nie chce być na L4, bo nie czuje potrzeby 😁

AMIKALA napisał:
Szczerze mówiąc nie wiem co na to pracodawca. Jutro sie dowiem.
To proszę wrócić na forum jak już się Pani dowie.
Póki co problem prawny nie istnieje, a rozmowy pozostają w sferze "co będzie gdyby..."

Powrót