STAZ z programu PO WER

• Autor wątku Autor wątku brizzard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brizzard

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam pytanie.
Konczy mi sie staz pod koniec Listopada, niechce zostac na nim dluzej poniewaz znalazlem prace ktora mi odpowiada. Jezeli podejme zatrudnienie na umowe zlecenie i przedstawie w Urzedzie Pracy to moga byc jakies konsekwencje przerwania stazu(np zwrot pieniedzy za staz)??? Oczywiscie rozmawialem z Panem u ktorego odbywam staz i nie robi problemow zadnych.

Pozdrawiam licze na odpowiedz

Założenia programu PO WER zakładają podjęcie przez uczestnika stażu pracy po jego zakończeniu na okres co najmniej 3 miesięcy w ramach umowy o pracę (minimum 1/2 etatu) bądź umowy zlecenie, pod warunkiem osiągnięcia w skali miesiąca wynagrodzenia z tytułu realizacji zlecenia na poziomie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę. W roku 2016 to 1850 zł brutto a w 2017 - 2000 zł brutto.

O ile zatem nie podpisał Pan w PUP zobowiązania do podjęcia po zakończeniu stażu pracy wyłącznie na takich zasadach (w co szczerze wątpię, ale warto sprawdzić), to nic Panu nie grozi. Jeśli natomiast umowa zlecenie z nowym pracodawcą będzie spełniała ww. założenia tj. 1850 zł/miesiąc w 2016 i 2000zł/miesiąc w 2017, to w ogóle nie ma tematu.

Ostatnia edycja:
Czyli jezeli bedzie spełniała 1850 zł/miesiąc w 2016 i 2000zł/miesiąc w 2017, to zadnego problemu niebedzie???

brizzard napisał:
Czyli jezeli bedzie spełniała 1850 zł/miesiąc w 2016 i 2000zł/miesiąc w 2017, to zadnego problemu niebedzie???
Tak. Ale wysokość zarobków w miesiącu musi wynikać z umowy..

Ostatnia edycja:
Powrót