Staż z projektu unijnego po kursie

• Autor wątku Autor wątku ziomek123430
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziomek123430

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam.
W ubiegłym miesiącu (sierpień) zapisałem się i odbyłem kurs spawania metodą TIG z projektu unijnego. Dzisiaj zadzwonili do mnie z tego biura, że jutro mam się zgłosić na rozmowę w sprawie stażu o czym nie byłem powiadomiony (oczywiście nie do udowodnienia) bo to wszystko polegało na... Pan podpisze tu, tu i tu i tyle. Chcę podjąć pracę i jestem w trakcie załatwiania, mam już wszystkie dokumenty, skierowanie do lekarza itp ale Pani z biura poinformowała mnie że jeśli nie przyjdę na staż to będę musiał oddawać wszystkie pieniądze (koszty kursu oraz stypendium) chyba że jestem nie zdolny do pracy z powodów losowych czyli zdrowotnych. Chciałbym się dowiedzieć czy to jest prawda i czy można się z tego jakoś jednak wypisać?
Pozdrawiam.

ziomek123430 napisał:
to wszystko polegało na... Pan podpisze tu, tu i tu
Trzeba czytać co się podpisuje... uniknie Pan w przyszłości takich rozterek.
ziomek123430 napisał:
Pani z biura poinformowała mnie że jeśli nie przyjdę na staż to będę musiał oddawać wszystkie pieniądze (koszty kursu oraz stypendium) chyba że jestem nie zdolny do pracy z powodów losowych czyli zdrowotnych. Chciałbym się dowiedzieć czy to jest prawda i czy można się z tego jakoś jednak wypisać?
Nie znamy treści dokumentu, który Pan podpisał, więc skąd mamy wiedzieć co jest prawdą?

1. Przedmiotem niniejszej Umowy jest udział Uczestnika Projektu w projekcie „Młodzi programiści na podbój rynku pracy!”, nr projektu: POWR.01.02.01-22-0061/16, zwanym w dalszej części Umowy Projektem.
2. Projekt „Młodzi programiści na podbój rynku pracy!” jest realizowany w ramach w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Osi Priorytetowej I Osoby młode na rynku pracy, Działania 1.2 Wsparcie osób młodych pozostających bez pracy na regionalnym rynku pracy, Poddziałanie 1.2.1 Wsparcie udzielane z Europejskiego Funduszu Społecznego.
3. Projekt realizowany jest przez Beneficjenta – Stowarzyszenie „Wolna Przedsiębiorczość” Oddział Terenowy w Gdańsku.
4. Beneficjent Projektu oświadcza, że Projekt „Młodzi programiści na podbój rynku pracy!” realizowany jest w okresie od 2017-01-01 do 2017-10-31.

§2

1. Beneficjent Projektu informuje, a Uczestnik Projektu przyjmuje do wiadomości, że Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

§3

1. Uczestnik Projektu oświadcza, że zapoznał się z Regulaminem Projektu, spełnia wszystkie obligatoryjne kryteria udziału w Projekcie oraz akceptuje postanowienia Regulaminu Projektu.
2. Uczestnik Projektu oświadcza, iż informacje podane w trakcie procesu rekrutacji są zgodne ze stanem faktycznym oraz, że jest świadomy odpowiedzialności za podanie nieprawdziwych danych.
3. Uczestnik nie ponosi kosztów udziału w Projekcie.

§4

1. Uczestnik Projektu w ramach Projektu otrzyma formy wsparcia określone w punkcie 2.
2. Uczestnik zobowiązuje się do uczestniczenia w następujących formach wsparcia:
a) Indywidualne Poradnictwo Zawodowe z opracowaniem Indywidualnych Planów Działania (IPD) - śr.3h/Uczestnika ;
b) Grupowe Poradnictwo Zawodowe – 5h/grupę;
c) Szkolenie: Programowanie w języku Java (dalej szkolenie) – 40h/grupę;
d) Staże zawodowe – 4-miesięczne;
e) Pośrednictwo Pracy - śr.2h indywidualnych spotkań z Pośrednikiem pracy/Uczestnika.
3. Warunkiem ukończenia szkolenia jest obecność Uczestnika Projektu w czasie co najmniej 80% godzin objętych szkoleniem.
4. Opuszczenie przez Uczestnika Projektu więcej niż 20% godzin przewidzianych na realizację Szkolenia: Programowanie w języku Java bez podania ważnej przyczyny uprawnia Beneficjenta Projektu do żądania od Uczestnika Projektu zwrotu całego kosztu szkolenia przypadającego na jednego uczestnika.
5. W przypadku, gdy którakolwiek forma wsparcia nie odbędzie się z przyczyn losowych, bądź z winy organizatora, zostanie wyznaczony inny termin do akceptacji przez Uczestnika/ów Projektu.

§5

1. Beneficjent Projektu zobowiązuje się do nieodpłatnego zorganizowania i przeprowadzenia form wsparcia określonych w §4 pkt. 2 na rzecz Uczestnika Projektu.
2. Beneficjent projektu zapewnia ponadto:
a) ubezpieczenie NNW na cały okres udziału Uczestnika w Projekcie;
a) podręcznik przygotowujący do egzaminu 1Z0-803;
b) zwrot kosztów dojazdu na szkolenie uczestnikom spoza Gdyni;
c) stypendium szkoleniowe w wysokości 6,64 zł za każdą godzinę uczestnictwa w szkoleniu.
Stypendium nie przysługuje za godziny nieobecności na zajęciach;
b) stypendium stażowe w wysokości 1850 zł miesięcznie podczas stażu;
d) badanie lekarskie przez rozpoczęciem stażu;
e) pomoc i wsparcie asystent osoby niepełnosprawnej (forma wsparcia przeznaczona dla osób o umiarkowanym lub znacznym stopniem niepełnosprawności);
f) opiekę nad dzieckiem do lat 7 lub osobą zależną (forma wsparcia przeznaczona dla osób samotnie wychowujących jedno bądź więcej dzieci i/lub opiekujących się osobą zależną).
3. Wynagrodzenia z tytułu stypendium szkoleniowego, stypendium stażowego oraz zwrotu kosztów dojazdu wypłacane są do 10 dnia miesiąca następującego po miesiącu, za który wynagrodzenia są należne.

§6
1. Uczestnik Projektu zobowiązuje się:
a) dołożyć wszelkich starań do prawidłowej realizacji w całości ścieżki wsparcia zaoferowanej w ramach Projektu;
b) ściśle przestrzegać Regulaminu Projektu;
c) do uczestnictwa we wszystkich zajęciach określonych w § 4, pkt.2, zgodnie ze ścieżką wsparcia. Uczestnik poświadcza obecność własnoręcznym podpisem na liście obecności/karcie usługi;
d) w przypadku niemożliwości ukończenia wsparcia z powodu długiej choroby (leczenia) uniemożliwiającej uczestnictwo w projekcie zobowiązuję się do poinformowania o tym fakcie w terminie 7 dni od powstania przyczyny;
e) rezygnacja z uczestnictwa w Projekcie może nastąpić tylko w uzasadnionych przypadkach i za zwrotem kosztów udzielonego Uczestnikowi wsparcia. Wyjątek będą stanowić sytuacje, zdarzenia losowe niezależne od Uczestnika. W przypadku rezygnacji z udziału w Projekcie należy podać pisemnie przyczynę tej rezygnacji;
f) do zwrotu wszelkich kosztów uczestnictwa w Projekcie, które powstaną w przypadku nieukończenia z winy Uczestnika Projektu, jak również, gdy informacje podane w Formularzu Rekrutacyjnym okażą się nieprawdziwe;
g) na bieżąco informować personel Projektu o wszelkich nieprawidłowościach mających wpływ na prawidłowość realizacji Projektu;
h) do przekazania w terminie 4 tygodni po zakończeniu udziału w projekcie danych dotyczących statusu Uczestnika Projektu na rynku pracy oraz informacji na temat kształcenia lub szkolenia oraz uzyskania kwalifikacji lub nabycia kompetencji;
i) do udostępnienia w ciągu 3 miesięcy po zakończeniu udziału w projekcie danych dotyczących statusu Uczestnika Projektu na rynku pracy.

§7

1. Zmiany zapisów niniejszej Umowy mogą być dokonywane wyłącznie w formie pisemnej pod rygorem nieważności.
2. Wszystkie załączniki wymienione w treści niniejszej Umowy stanowią integralną jej część.
3. W sprawach nieuregulowanych niniejszą Umową zastosowanie mają postanowienia Regulaminu Projektu oraz przepisy Kodeksu cywilnego.
4. Spory wynikłe z realizacji niniejszej Umowy rozstrzygać będzie sąd powszechny właściwy dla siedziby Beneficjenta Projektu.
5. Niniejszą umowę sporządzono w dwóch egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

Czy ja muszę odbywać ten staż czy jeśli nie dostałem za niego żadnych pieniędzy i jeszcze nie podpisałem umowy o ten staż to będę obciążony finansowo za kurs który odbyłem w 100%?

(f) do zwrotu wszelkich kosztów uczestnictwa w Projekcie, które powstaną w przypadku nieukończenia z winy Uczestnika Projektu..."
Moim zdaniem poza badaniami lekarskimi nie powstały na ten czas żadne koszty, które musiał bym oddać z powodu rezygnacji skoro nie podjąłem stażu - nie podpisałem umowy.
Czy mam racje? Czy może tymi kosztami są również te kursy? W tym przypadku kurs spawania TIG, nie programowanie JAVA. (umowa z internetu ale tak samo zformuowana)

0c613a81deeac.jpg.html

bdc8ae95f8076.jpg.html

3aca282adc782.jpg.html

oryginalna umowa:
https://zapodaj.net/0c613a81deeac.jpg.html
http://zapodaj.net/bdc8ae95f8076.jpg.html
http://zapodaj.net/3aca282adc782.jpg.html

Ostatnia edycja:
Proszę o jak najszybszą analize oraz odpowiedź, ponieważ mam czas na decyzje do jutra 15:00, bede wdzieczny bardzo.

A gdzie można znaleźć Regulamin Projektu, na który powołuje się umowa? Bez poznania także jego treści trudno cokolwiek konkretnego doradzić.
ziomek123430 napisał:
(f) do zwrotu wszelkich kosztów uczestnictwa w Projekcie, które powstaną w przypadku nieukończenia z winy Uczestnika Projektu..." Moim zdaniem poza badaniami lekarskimi nie powstały na ten czas żadne koszty, które musiał bym oddać z powodu rezygnacji skoro nie podjąłem stażu - nie podpisałem umowy. Czy mam racje? Czy może tymi kosztami są również te kursy? W tym przypadku kurs spawania TIG, nie programowanie JAVA. (umowa z internetu ale tak samo zformuowana)
Nie ma Pan racji. Kosztami, które podlegają zwrotowi w przypadku nieukończenia z winy Uczestnika Projektu są także koszty szkolenia poniesione przez Beneficjenta a wypłacone firmie szkoleniowej.

A jeśli chcę i mam możliwość podjęcia pracy na umowę o pracę lub zlecenie? Bo nie ukrywam że jest to dla mnie korzystniejsze.
Sprawa wygląda tak że miałem miesiąc przestoju i postanowiłem że nie zmarnuje tego tylko zrobię kurs a teraz jestem uwikłany od tygodnia w stażu a wole normalną pracę bo lepiej płatna.

I jak rozwiązałeś sprawę? Przynajmniej umowę nasz dokładniejszą i kasę konkretną. Ja mam podobny problem. Już 1,5 miesiąca opóźnia się szkolenie, a za staż oferują około 990 zł miesięcznie 😂😂😂

Powrót