Staż z PUP, bezrobocie a plany

• Autor wątku Autor wątku gawroon7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gawroon7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam!

Moja historia jest taka: Zrezygnowałem w tym roku ze studiów, w październiku mam zamiar podjąc je raz jescze, do tego czasu planowałem wyedukować się w domu w kilku kierunkach oraz w maju/czerwcu lecieć do siostry do Norwegii coś zarobić. Jednak oczywiście na chwilę obecną potrzebowałem ubezpieczenie, poszedłem więc do urzędu pracy, gdzie zaproponowano mi staż. Powidziano mi także, ze to "propozycja nie do odrzucenia"(nie dosłownie oczywiście) tzn., że odrzucając ją zostanę wykreslony jako bezrobotny. Teraz moje pytanie, czy da się pogodzić jakoś moje plany z realiami bezrobotnego? Tzn. czy np. zgadzając się na ten staż (od maja do września), mogę popracować miesiąc, a potem go ''rzucić'' bez konsekwencji? Czy mogę stwierdzić, że staż mi nie odpowiada i go nie chcę bez konswekwencji? Czyli po prostu: Co w mojej sytuacji mogę zrobić, czy w ogóle cokolwiek mogę zrobic, żeby po prostu - mieć tą elastyczność.
Po prostu prosiłbym o naświetlenie trochę tego tematu.
Z góry dziekuję

Piotr

gawroon7 napisał:
czy da się pogodzić jakoś moje plany z realiami bezrobotnego?
UP to nie przechowalnia, ani nie darmowy ubezpieczyciel. Ubezpieczenie zdrowotne jest formą gratyfikacji dla osób, które straciły pracę, jednak jej faktycznie poszukują. Skoro nie masz planów podjąć w najbliższym czasie pracy, twoja rejestracja w PUP mija się z celem. Nie spełniasz podstawowego kryterium nie jesteś gotowy do podjęcia pracy.... że nie wspomnę o fałszywym oświadczeniu, które złożyłeś podczas rejestracji mianowicie, że "jesteś zdolny i gotowy do podjęcia pracy".
gawroon7 napisał:
Tzn. czy np. zgadzając się na ten staż (od maja do września), mogę popracować miesiąc, a potem go ''rzucić'' bez konsekwencji?
Nie.
gawroon7 napisał:
Czy mogę stwierdzić, że staż mi nie odpowiada i go nie chcę bez konswekwencji?
Nie.
gawroon7 napisał:
Co w mojej sytuacji mogę zrobić, czy w ogóle cokolwiek mogę zrobic, żeby po prostu - mieć tą elastyczność.
Wyrejestrować się z PUP i opłacać z własnej kieszeni ubezpieczenie w NFZ.

Ok, dziękuję za informacje. Takiej odpowiedzi się w sumie spodziewałem ;)

Powrót