Staż z PUP i brak zajęcia

• Autor wątku Autor wątku kasia5266xy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia5266xy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Od prawie 2 miesięcy mam staż w bibliotece. Wczoraj moja opiekunka stażu powiedziała mi, że przez najbliższe 3 miesiące nie będzie dla mnie żadnego zajęcia (nawet na 10 minut) i właściwie nie wie czemu teraz mnie tutaj przysłali skoro naprawdę nie jestem potrzebna. I powiedziała mi to dopiero wtedy gdy wprost o to zapytałam. Bo przez ten czas jak tam jestem to praktycznie mało co się ze mną kontaktowała Nie no po prostu paranoja. Od ponad 2 tygodni prawie nie ma ludzi a ja już psychicznie nie wytrzymuję. Na komputer praktycznie w ogóle nie mogę patrzeć. Czytam jakieś czasopisma, czy książki ale ileż można. Jestem tak nerwowa i wypalona, że już nic mi się nie chce. Rozmawiałam ze znajomymi, którzy odbywają staże i owszem zdarza się że kilka godzin są bez zajęcia, ale nie 8 h 5 dni w tygodniu zero obowiązków ! Co powinnam zrobić?

kasia5266xy napisał:
Wczoraj moja opiekunka stażu powiedziała mi, że przez najbliższe 3 miesiące nie będzie dla mnie żadnego zajęcia (nawet na 10 minut) i właściwie nie wie czemu teraz mnie tutaj przysłali ...
Kim są "oni"? Miała na myśli PUP czy może jakąś główną siedzibę pracodawcy?
Zgłosić to do PUP i to niezwłocznie. Zbadają sprawę, bardzo możliwe, że staż zostanie przerwany, a Ty będziesz miała szansę na rozpoczęcie go jeszcze raz, ale już gdzie indziej.

Ostatnia edycja:
Oni czyli uczelnia bo to biblioteka uczelniana. W tym tygodniu i tak mają dzwonić z PUP więc im o tym powiem. Bo 3 miesiące bez zajęcia to można oszaleć.

A może spróbuj jeszcze porozmawiać z osobą decyzyjną na uczelni? Może będzie możliwość "zagospodarowania" Cię gdzie indziej? Bo jeśli tak, to wtedy pracodawca zgłasza do PUP ewentualną zmianę działu/komórki organizacyjnej (jakkolwiek to nazwać) oraz zakresu Twoich obowiązków.
Niekiedy osoba kierująca daną placówką nie zawsze ma wiedzę na temat szczegółów pracy w danej komórce i może nawet nie wiedzieć, że się nudzisz całymi dniami. A przeniesienie w inne miejsce w ramach struktur pracodawcy jest na pewno korzystniejsze niż przerwanie stażu. Naprawdę zanim sprawę zgłosisz do PUP warto spróbować rozwiązać problem poprzez rozmowę z przełożonym.

Powrót