Staż z PUP- kilka pytań.

• Autor wątku Autor wątku czarekn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarekn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dnia 2 lipca 2013 rozpocząłem Staż z Urzędu Pracy. W związku z tym mam kilka pytań dotyczących owego stażu.
1. Skąd mogę wiedzieć czy mój staż jest dofinansowany przez EFS?
2. Teoretycznie jeżeli mój staż jest dofinansowany przez EFS to "na rękę" za miesiąc pracy powinienem dostać 953, 00 zł. Skoro staż rozpocząłem 2 dnia miesiąca, w związku z tym "podlegam" pod zasiłek za niepełny miesiąc, tak? Czyli skoro będę w miesiącu lipcu pracował 22 dni czyli dostanę 953zł/30 *22 = 698 zł? Teoretycznie gdybym zaczął staż 1 lipca dostałbym 953zł? Jeden dzień i 255 zł "w plecy"? Gdzie tu sprawiedliwość?
3. Czy firma, w której pracuję może dawać mi swego rodzaju premie? Teoretycznie jestem zatrudniony przez PUP, więc firma w której odbywam staż nie ma nic wspólnego z moimi finansami, a jak jest w praktyce?
4. Firma w której odbywam staż umieściła ogłoszenie w Urzędzie Pracy jako poszukująca osoby do odbycia stażu (w tym przypadku wybrała mnie), tydzień później dała ogłoszenie do prasy, tym samym przyjmując dwóch pracowników na umowę o pracę. W praktyce wykonuję tę samą pracę co oni, dostając trzykrotnie mniejsze wynagrodzenie (płace netto w tej firmie wahają się od 2,5 do 3 tysięcy złotych). Staż kończy się w momencie znalezienia stałej pracy, tak? Czyli mogę przerwać staż tym samym zatrudniając się w firmie, w której odbywam staż na normalną umowę o pracę?
Pozdrawiam, Czarek.

1. Przede wszystkim powinieneś zostać o tym poinformowany przez UP. Ponad to na dokumentach powinno znajdować się logo UE i POKL Kapitał Ludzki. Ostatecznie można zapytać w UP.
2. Dostaniesz pieniądze za 30 dni stażu (od 2.07 do 31.07). Jeśli staż jest współfinansowany z EFS kwota stypendium za w/w okres wyniesie 988,40 zł, czyli otrzymasz stypendium jak za pełny miesiąc. Masz fart, że lipiec ma 31 dni.
Szczegóły dot. przeliczania stypendium za niepełny miesiąc znajdziesz tutaj http://forumprawne.org/prawo-pracy/441937-staz-z-urzedu-pracy.html
3. Nie.
4. Tak.

Ostatnia edycja:
Okej, dziękuję za odpowiedź, ale nie rozumiem jednego.
Jak w świetle prawa jest rozumiane pojęcie "niepełny miesiąc"?
Według mnie z logicznego punktu widzenia, który jak widać w tym przypadku jest błędny niepełnym miesiącem możemy nazwać sytuację, w której przepracowałem 22 z 23 dni roboczych danego miesiąca.

Stypendium stażowe nie przysługuje tylko za dni odbywanego fizycznie stażu, ale również za dni wolne od pracy np. niedziela, święta. Tobie przysługuje zatem stypendium za okres 2-31.07, a więc za 30 dni.
Ponieważ zacząłeś staż od 2-go dnia miesiąca, to mamy jeden dzień mniej, ale.... z uwagi na zapis § 5. 1. Rozporządzenia MPiPS z dnia 18.06.2009r. w sprawie szczegółowego trybu przyznawania zasiłku dla bezrobotnych, stypendium i dodatku aktywizacyjnego
- Stypendium za okres odbywania stażu (...) za niepełny miesiąc ustala się, dzieląc kwotę stypendium przez 30 i mnożąc przez liczbę dni kalendarzowych przypadających w okresie, za który świadczenie przysługuje. za lipiec otrzymasz stypendium w wysokości odpowiedającej miesięcznemu wynagrodzeniu.
Posumowując, niezależnie czy miesiąc ma dni 30, 31 czy 28 i tak stypendium przelicza się na 30 dni. Jeśli nawet w lipcu masz 1 dzień roboczy mniej, to i tak otrzymasz stypendium równe miesięcznemu.
Popatrz na poniższy wzór:
988,40zł /30 = ~32,95 zł x 30 dni (2-31 lipca) = 988,40 zł

Ostatnia edycja:
Teraz rozumiem.
Pierwszy raz usłyszałem, że soboty, niedziele i święta liczą się jako staż.
Czyli gdybym pracował 31 dni (cały lipiec to dostałbym 988,40/30 * 31 = 1021, 37 zł netto?)
Innymi słowy- jeżeli miesiąc ma 30 dni =988,40 netto, jeżeli ma 31 dni 1021,37?
Wszystko jasne.

@NIEAKTUALNE
Kolejne pytanie.
Dlaczego niektóre dane podają 988,40 zł netto, niektóre 953,10 zł netto?
Jeszcze jedno. Jeżeli mój staż nie jest finansowany przez EFS (na dokumentach niestety nie widzę loga UE) to ile dostałbym netto za miesiąc odbywania stażu?
(Wszędzie podawane są różne dane).

Znalazłem już.
STYPENDIUM STAŻOWE
(Fundusz Pracy)

988,40 zł brutto
844,44 zł netto

STYPENDIUM STAŻOWE
(EFS)

988,40 zł brutto
988,40 zł netto
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Czyli gdybym pracował 31 dni (cały lipiec to dostałbym 988,40/30 * 31 = 1021, 37 zł netto?)
Innymi słowy- jeżeli miesiąc ma 30 dni =988,40 netto, jeżeli ma 31 dni 1021,37?
O nie, nie nie... nie zrozumiałeś. Stypendium stażowe (niezależnie od liczby dni w miesiącu) wynosi 120% kwoty zasiłku dla bezrobotnych czyli na tą chwilę 988,40 zł brutto. Przeliczanki na 30 dni dotyczą tylko niepełnych miesięcy odbywania stażu.
Dlaczego niektóre dane podają 988,40 zł netto, niektóre 953,10 zł netto?
Ale kto podają? Aktualne stawki znajdziesz tutaj MPiPS-Portal Publicznych Służb Zatrudnienia. Nic bardziej wiarygodnego.
Jeżeli mój staż nie jest finansowany przez EFS (na dokumentach niestety nie widzę loga UE) to ile dostałbym netto za miesiąc odbywania stażu?
988,40 zł minus zaliczka na podatek dochodowy od osób fizycznych. W tej chwili nie jestem ci w stanie dokładnie wyliczyć, ale dam znać niezwłocznie.

Już wszytko jasne.

STYPENDIUM STAŻOWE
(Fundusz Pracy)

988,40 zł brutto
844,44 zł netto

STYPENDIUM STAŻOWE
(EFS)

988,40 zł brutto
988,40 zł netto

Naprawdę dziękuję za udzielenie mi wszystkich informacji.
Dziękuję i pozdrawiam. :)

też mam małe pytanie dotyczące stypendium stażowego. Zaczęłam staż 15 lipca i chciała bym się dowiedzieć, czy dostanę wypłatę w sierpniu za te pół miesiąca, czy dopiero we wrześniu za pół lipca i sierpień??

Najpóźniej do 14 sierpnia otrzymasz stypendium za 17 dni (15-31 lipiec) pod warunkiem, że złożysz do PUP za w/w okres listę obecności zatwierdzoną przez pracodawcę.

Hej mam pytanie umowe o staż z PUP finansowany przez EFS podpisałam 29.05.2013 pierwszy dzień stażu miałam więc 3 czerwca (poniedziałek) moje pytanie brzmi : 1. Skoro umowa podpisana jest 29 maja pierwszy dzień być 3-go czerwca i tak ten staż rozpoczełam to dlaczego nie wypłacono mi kasy za pełny miesiąc tylko pomniejszyli mi o weekend poprzedzający mój pierwszy dzień ?? To przecież nie moja wina że przed poniedziałkiem jest weekend i nie idzie się do pracy. 2. Pytanie drugie mamy juz listopad i do końca tego miesiąca mam staż, po każdym miesiący tj. po czerwcu, lipcu, sierpniu itd brałam 2 dni wolnego a Pani w PUP powiedziała mi że w ostatnim miesiącu nie należą mi się 2 dni ponieważ mam niepełny staż bo zaczełam od 3-go czerwca i jakbym miałam do 3 grudnia to wtedy nalezałoby mi się te 2 dni ale przecież ja juz bralam w lipcu 2 dni wolnego i moim zdaniem czwerwiec mam już rozliczony a skoro listopad cały przepracuje bo mam do 30-go listopada to dlaczego nie należą mi się te 2 dni ???? pomocy

Dnia 14-04-2015 zarejestrowałam się jako osoba bezrobotna. Od dnia 28.04.2015 zaczęłam jeździć codziennie do Poznania na szkolenia w ccc (nie podpisując wcześniej żadnej umowy!!!) Dopiero dnia 11-05-2015 kiedy skończyłam szkolenia i miałam podjąć pracę dostałam do podpisania umowę - jednak żeby dostać zwrot za dojazdy w postaci delegacji musiałam podpisać umowę z datą wcześniejszą tzn z datą 28.04 (dzień kiedy zaczęłam szkolenie). Podpisując umowę nie wyrejestrowałam się z pup a miałam na to 7dni. Jako, że podpisałam umowę z datą wcześniejszą wynikło tak jakbym nie wyrejestrowywała się aż przez 2tygodnie. 14-05-2015 dowiedziałam się, że jest możliwość odbycia stażu - dlatego też od razu zwolniłam się - wysłałam wypowiedzenie - które zostało odebrane 19-05 i z tą datą moja praca w ccc zakończyła się. 14-05 byłam także po tym jak się zwolniłam w pup i zostałam skierowana na staż. Staż rozpoczęłam 01-06-2015 kiedy byłam prawnie osobą bezrobotną.
Teraz po ukończeniu stażu z EFS dostałam telefon z pup że nie mogłam być skierowana na staż i muszę zwrócić całe stypendium stażowe. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Mogę się odwołać? Starać o umorzenie całości?

Witam, mam pytanie do Was. Gdyż mam problem z dojściem dlaczego dostałam niższa kwotę aniżeli powinnam.
Staż ze środków unijnych rozpoczęłam od 2 lutego 2016 roku i przysługujące mi stypendium to 997,40 zł. Dzień mojego rozliczenia przypada 10 każdego miesiąca. Dzisiaj miałam otrzymać pieniądze więc sprawdziłam stan konta i Urząd Pracy wpłacił mi jedynie 809,00 zł. Jak to możliwe? Mógłby mi ktoś wytłumaczyć. Czytałam co poprzednicy pisali ale nawet jak sobie obliczam wychodzi mi wyższa suma aniżeli została mi wpłacona przez PUP.

Ostatnia edycja:
A nie lepiej zapytać o to w swoim PUP?
Daruje Pani, ale skąd mamy wiedzieć, dlaczego wypłacono mniejszą kwotę?

Powyżej osoby potrafiły rozwiązać czyiś problem.
O tej porze już PUP nieczynny.
Oczywiście jutro mam zamiar przedzwonić ale wolałam się dowiedzieć dzisiaj czegoś więcej na moje pytanie.
Jeżeli Pan nie umie pomóc a co za tym idzie brak rzeczowej odpowiedzi na moje pytanie, to prosiłabym nie odpowiadać pytaniem na pytanie.

katarzynarak napisał:
Jeżeli Pan nie umie pomóc a co za tym idzie brak rzeczowej odpowiedzi na moje pytanie, to prosiłabym nie odpowiadać pytaniem na pytanie.
Proszę się nie oburzać. Chcę jedynie Pani uświadomić, że na forum nikt nie posiada szklanej kuli... nikt z nas zatem nie będzie miał wiedzy skąd pojawiły się takie różnice - tylko i wyłącznie Pani PUP.
Skoro Pani stypendium jest współfinansowane ze środków UE to za 28 dni powinna Pani faktycznie otrzymać wyższe stypendium, ale proszę nie oczekiwać, że będziemy teraz zgadywać co się mogło stać. Proszę skontaktować się z samego rana ze swoim PUP-em i wyjaśnić sprawę. Tylko tam otrzyma Pani rzetelną odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Dziękuję gdyż w zdaniu drugim Pana odpowiedzi uzyskałam to co chciałam wiedzieć. Pozostała część udzielonej odpowiedzi jest dla mnie oczywista a w kontekście mojego pytania zbędna.

Witam,
jeśli staż zaczynam 12.04. jaką kwotę otrzymam za ten miesiąc?
997,40zł / 30dni x 14dni (roboczych) = 465,50zł (wg informacji Pani z UP)
czy 997,40zł / 30dni x 19dni (kalendarzowych) = 631,70zł

jak powinno się rozliczyć bilet miesięczny w kwocie 90zł za okres od 12.04.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Powrót