staż z PUP

• Autor wątku Autor wątku farbenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

farbenka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
Mam pytanie odnośnie stażu z PUP. Chciałam odbyć po raz drugi staż u tego samego pracodawcy, ze względu na ukończenie studiów wyższych. Pani w urzędzie odmówiła mi wydania skierowania, ponieważ ja już byłam raz u tego pracodawcy na stażu i w pierwszej kolejności powinny iśc osoby, które nigdy nie były na stażu, i niby dyrektor nie wyraził zgody. Proszę mi powiedzieć, czy gdzieś to jest uregulowane, że nie wydała mi skierowania? nie mogę odbywac stażu dwa razy u tego samego pracodawcy? czy ja coś mogę zrobić? w końcu po studiach wyższych należy mi się ten staż, a nie każdy w końcu idzie na studia...

Dodam jeszcze, że osoba dostanie się na staż poprzez wybór w konkursie, więc urząd nie ma pewności czy mnie wybiorą.

Proszę o rady, dziękuję i pozdrawiam ;)

farbenka napisał:
Proszę mi powiedzieć, czy gdzieś to jest uregulowane, że nie wydała mi skierowania?
Wprost - nie jest. Ale w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy widnieje taki oto zapis: "Starosta MOŻE skierować bezrobotnychdo odbycia stażu(...)" Może jak wiadomo to nie to samo co musi, a tym sformułowaniem ustawodawca pozostawił decyzję o skierowaniu bezrobotnego na staż staroście, czyli PUP, który działa z jego upoważnienia.
farbenka napisał:
nie mogę odbywac stażu dwa razy u tego samego pracodawcy? czy ja coś mogę zrobić?
Przepisy prawa powszechnego zabraniają odbywania stażu u tego samego stażu na tym samym stanowisku pracy. Dalsze zasady proszę negocjować z PUP-em. Proszę zapytać na piśmie dyrektora PUP o skierowanie na staż do tego pracodawcy. Choć odpowiedź dlaczego nie, już Pani otrzymała:
farbenka napisał:
w pierwszej kolejności powinny iśc osoby, które nigdy nie były na stażu
więc po prostu będzie to miała Pani na piśmie.
farbenka napisał:
w końcu po studiach wyższych należy mi się ten staż, a nie każdy w końcu idzie na studia...
A skąd takie przekonanie? Żaden przepis prawny tego nie reguluje. Proponuję zmienić postawę, bo roszczeniową niewiele Pani osiągnie.

Powrót