Staż z Pup

• Autor wątku Autor wątku Lalala98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lalala98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Skończyłem liceum i chciałem podjąć pracę wakacyjną. Udałem sie w tym celu do Urzędu pracy. Dano mi skierowanie na staż. W międzyczasie znalazłem inną pracę, którą z powodów mogę podjąć dopiero 10 lipca. Termin zgłoszenia sie do Urzędu mija mi za 2 dni. W związku z tym moje pytanie brzmi, czy jeśli zrezygnuje na poczatku lipca, zanim podpiszę umowe z następnym pracodawcą to mogę zostać ukarany przez Pup? Dodam, że u nastepnego pracodawcy bedzie to umowa-zlecenie.

PUP nie karze bezrobotnych za podejmowanie pracy. Musi Pani tylko skonsultować się ze swoim PUP jak formalnie zrezygnować z tego stażu (co napisać).
Szkoda, żeby blokowała Pani pracodawcy miejsce, skoro już teraz Pani wie, że na staż się Pani nie zgłosi. W mojej ocenie należy już teraz przedstawić w PUP sytuację, odpowiednio sprawę opisać (wskazać termin podjęcia pracy), następnie dostarczyć umowę jako potwierdzenie podjęcia pracy a sprawa jest do załatwienia.

Ostatnia edycja:
Podczas dzisiejszej wizyty w Pup, Pani powiedziała, że gdy nie zgłoszę się z tą kartką ze stażu to odbierają mi ubezpieczenie na 4 msce. Czy, jeśli pracodawca nie przyjmie mnie na staż i udokumentuje to w tym papierku co dostałem z Pup, a ja nie będę miał jeszcze podpisanej umowy z następnym pracodawcą , to czy po "rozliczeniu" się z tego stażu ( w sensie , że pracodawca mi napisze, że mnie nie przyjmuje), to czy będę miał możliwość wypisać się z Pup bez utraty ubezpieczenia ?

Witam. Jestem na stażu od maja umowe mam do grudnia 2017 roku. Dowiedziałam się ze jestem w ciąży . Pracodawca podpisal umowe z min 3 miesiecznym zatrudnieniem po stażu . Chciałabym wiedzieć czy pracodawca musi przedluzyc umowę do konca macierzynskiego ??? jak to wyglada i na jakiej to zasadzie ? z gory dziekuje .

Powrót