Staż z UP 2015

• Autor wątku Autor wątku Mizdal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mizdal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam mozliwosc pójścia na staż, pracodawca może mieć tylko jednego stażyste na firme, więc mnie zarejestrował na firme swojej żony ale miałbym pracowac u niego. Czy to jest zgodne z regulaminem? Miałbym zacząc 2 lutego więc chyba jeszcze moge się wycofac, bo ostatecznej umowy, tej z pracodawcą nie podpisywałem. Musiałbym pewnie tylko zwrócić za badania lekarskie.

P.S. Praca w takim samym charakterze- sprzedawca, ale ja się troche boje, że miałbym zwracać "koszty poniesione przez UP"

Dziękuje za odpowiedzi.

Mizdal napisał:
Czy to jest zgodne z regulaminem?
Jest to niezgodne z prawem... i grozi za to odpowiedzialność karna. Kiedy PUP dowie się o tym "przekręcie" zwrot całości środków w kwocie brutto (czyli więcej niż PUP ewentualnie będzie wypłacał) + odsetki, to więcej niż pewne.

Dobra rada: nie pakuj się w to, bo to nie pracodawca uzyska korzyść finansową, tylko Ty... i to Ty będziesz zwracał pieniądze oraz odpowiadał przed prokuraturą i sądem za wyłudzenie świadczeń.
Nie warto łamać prawa i pakować się w kłopoty przez kombinatora.

Ostatnia edycja:
Do kiedy moge się z tego wycofać? Nie będzie mnie stać na oddanie 6 tysięcy...

Zanim w ogóle staż rozpoczniesz.
Natychmiast udaj się do PUP i zgłoś rezygnację ze staż na skutek "propozycji" przyszłego organizatora stażu, a właściwie jej męża.

Ostatnia edycja:
Zasadniczo to ja nawet tej jego żony na oczy nie widziałem, wszystko z nim załatwiałem, w tej umowie którą podpisuje UP z pracodawcą jest miejsce wykonywania stażu, więc chyba gdzie indziej nie wolno.

A czy moga mi po prostu wpisać 2 miejsca odbywania? Czy bd musiał zwrocic jakies koszta? Czy nie bd dalej zarejestrowany w UP ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mizdal napisał:
A czy moga mi po prostu wpisać 2 miejsca odbywania?
Tak, jeśli oba adresy to miejsca prowadzenia działalności przez Twojego organizatora stażu. I musi mieć to pokrycie w dokumentach firmy. Nie wolno świadczyć pracy na rzecz innej firmy, a z tego co piszesz, to żona prowadzi zupełnie odrębną działalność.
Mizdal napisał:
Czy bd musiał zwrocic jakies koszta? Czy nie bd dalej zarejestrowany w UP ?
Chodzi Ci o konsekwencje jeśli teraz zrezygnujesz?

Powrót