Staż z UP a L4 na chore dziecko

• Autor wątku Autor wątku Lisaveta_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lisaveta_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, zachorowała mi 21 miesięczna córeczka. Dostałam zwolnienia od lekarza. Na druku zaznaczone jest, że opieka nad dzieckiem. Czy mogę z takiego zwolnienia skorzystać i czy muszę wypełniać jakieś dodatkowe dokumenty.
Pracodawca robi mi problemy ze zwolnieniem i mówi, że w czwartek ma być w pracy, że wykorzystuję należne mi dni za przepracowanie 30 dni stażu, czyli te 2 dni.

Co mam robić. Jakieś propozycje.

Skoro będziesz sprawować opiekę nad dzieckiem, to możesz. Na szczęście to nie pracodawca ocenia czy stan zdrowia Twojego dziecka wymaga Twojej opieki czy też nie, tylko lekarz.

Najwidoczniej pracodawca nie rozumie różnicy co to są dni wolne na stażu (czyli odpowiednik urlopu wypoczynkowego pracownika), a co to jest nieobecność na stażu z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad chorym dzieckiem udokumentowana zwolnieniem lekarskim na druku ZUS ZLA.
Odeślij go do PUP, tam mu wytłumaczą.

Pamiętaj jednak, że staż to okres nauki i każda nawet usprawiedliwiona nieobecność może zachwiać prawidłowość realizacji stażu, a w przypadku częstych nieobecności w ostateczności może nawet doprowadzić do przerwania stażu. Moja rada zatem jest taka: jeśli zależy Ci na stażu i ewentualnej pracy po nim, a opieka nad dzieckiem nie jest absolutną koniecznością (może Cię ktoś zastąpić np. ojciec dziecka, babcia itp.) nie korzystaj ze zwolnień lekarskich. Pracodawcy jak sama widzisz niezbyt przychylnie patrzą na taki początek współpracy.

Ostatnia edycja:
Powrót