staż z up a współwłasność gruntów rolnych

• Autor wątku Autor wątku pytanieostaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytanieostaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

Jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy, posiadam status osoby bezrobotnej i od 2 miesięcy odbywam staż, który bardzo chciałabym zrealizować do końca. Problem w tym, że nagle zmarła moja mama (3 miesiące temu) i rodzina naciska abyśmy przeprowadzili postępowanie spadkowe (mamy na to pół roku od smierci mamy, ale rodzinie bardzo się śpieszy). I tu pojawia się problem, bo mama była właścicielem użytków rolnych oraz lasu.
Dokładnie:

1. Właścicielem 3,1700 ha gruntów (fizycznie) w tym
- użytki rolne 2,3500 ha fizycznie ( przeliczeniowo 1,2910), las 0,8200 ha i budynek mieszkalny (tak ma na nakazie podatkowym)
2. Współwłaścicielem (po 1/2 z siostrą, czyli ona ma 1/2 i siostra 1/2) działki o łącznej powierzchni fizycznej 6,1100 ha, w tym:
- użytki rolne 5,94 fizycznie (2,4540 przeliczeniowo) i las 0,0400

Dziedziczymy ustawowo (nie było testamentu) jest nas trójka - ja, siostra i tato, więc udział w masie spadkowej każdemu przypada po 1/3.

Wiem, że aby mieć status osoby bezrobotnej (byc dalej zarejestrowaną w UP i utrzymać staż) muszę mieć poniżej 2 ha przeliczeniowe. I tu moje pytania:

1. Czy w UP pod uwagę brane są tylko użytki rolne czy las też?
2. Działaka we współwłasności cioci liczy się tylko w 1/2 do masy spadkowej (a więc i ha przeliczeniowe też tylko w 1/2 ogółu)?
3. Ogółem wychodzi u mamy 2,518 ha przeliczeniowych uzytków rolnych ( z lasami 3,358 ) po 1/3 na każdego z nas. Nie zamierzamy przeprowadzać podziału spadku czyli pozostaniemy współwłaścicielami - czy w UP muszę zgłosić całość nabytych uztków w ha przeliczeniowych czyli 2,518 czy tylko tą 1/3 swojej części (wyjdzie 0,839 ha przeliczeniowe i będę spać spokojnie). Wiem, że w małżenstwach jest wspólność majątkowa i przedstawia się wszystko, ale tu chyba tak to nie działa, czy się mylę?
4. Czy bez sprawy podziału spadku (będziemy miec tylko poświadczenie nabycia spadku, każdy po 1/3) trzeba cokolwiek zgłaszać do UP?
5. I wreszcie, czy mogę OD RAZU (przy nabyciu spadku) przekazac swoją część ziemi na ciocię? Czy to robi się dopiero przy ewentualnym podziale spadku? No i czy mogę przekazac część spadku tj. tylko ziemię czy jak już, to przekazuje się całość czyli 1/3 masy spadkowej?

Szczerze - przeszkadzają mi te grunty, wolałabym spać spokojnie (i skończyć staż!) Jesteśmy przed pierwszą wizytą u notariusza o nabycie spadku. Nie planujemy podziału spadku, więc nie wiem czy bez aktu notarialnego, mając tylko poświadczenie, że "córka J. (czyli ja) nabyła spadek w wymiarze 1/3 całości spadku" trzeba cokolwiek zgłaszać?
Jak jest z tą ziemią? Będzie mi wadzić? Chcę pozostać w UP i skończyć staż.
Bardzo proszę o odpowiedzi.

pytanieostaz napisał:
1. Czy w UP pod uwagę brane są tylko użytki rolne czy las też?

W urzędzie pracy należy przedstawić zaświadczenie o wielkości nieruchomości rolnej wydawane przez gminę. Co wejdzie w skład, zapytaj w gminie.

pytanieostaz napisał:
Ogółem wychodzi u mamy 2,518 ha przeliczeniowych uzytków rolnych ( z lasami 3,358 ) po 1/3 na każdego z nas. Nie zamierzamy przeprowadzać podziału spadku czyli pozostaniemy współwłaścicielami - czy w UP muszę zgłosić całość nabytych uztków w ha przeliczeniowych czyli 2,518 czy tylko tą 1/3 swojej części (wyjdzie 0,839 ha przeliczeniowe i będę spać spokojnie). Wiem, że w małżenstwach jest wspólność majątkowa i przedstawia się wszystko, ale tu chyba tak to nie działa, czy się mylę?
Nie, nie mylisz się. Przedstawiasz swoją część nieruchomości.

pytanieostaz napisał:
Czy bez sprawy podziału spadku (będziemy miec tylko poświadczenie nabycia spadku, każdy po 1/3) trzeba cokolwiek zgłaszać do UP?

O każdej zmianie, która ma wpływ na status osoby bezrobotnej, należy informować urząd pracy.

Powrót