Staż z Up finansowany z EFS

• Autor wątku Autor wątku Anka 28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anka 28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
4 lata temu odbyłam 5-miesięczny staż z EFSu, po którym zostałam zatrudniona na okres 3 miesięcy. Od 3 lat jestem zarejestrowana w UP i do tej pory szukam pracy, niestety bezskutecznie. W tej chwili urząd skierował mnie ponownie na staż finansowany z EFSU, jednak Pani, która zajmuje się stażami z Funduszu Pracy mówi, że nie mogę iść, a ta druga, która zajmuje się EFSem mówi, że mogę. Ostatecznej decyzji nie ma, dlatego zwracam się z pytaniem ile razy można skorzystać z EFSU , czy jest jakiś zapis prawny, czy decyzja będzie należała wyłącznie do dyrektora urzędu? I czy może być tak, że jeśli mnie wyślą drugi raz na EFS, to czy mogę nie dostać stypendium, bo będę widniała w bazie osób EFS, które korzystały z tej formy pomocy? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo już nie wiem nawet urzędniczki mają rozbieżne zdania.

A co jest powodem rozbieżności opinii? Tzn. dlaczego jedna z Pań uważa, że nie możesz? To ważne pod kątem udzielenia Ci odpowiedzi.

Pani uważa, że jak byłam już raz na stażu z EFSU to drugi raz nie mogę być, gdy zapytałam dlaczego to tylko odpowiedziała, że można być raz (dlatego też pytam o zapis prawny, bo ona takiego nie umiała przytoczyć) dodała jeszcze, że kierują osoby, które nigdy na takim nie były i tyle. Tylko przypuszczam, że mogą mieć narzucone przez dyrektora taki limit, ale czy dyrektor może takie coś narzucić bez podstawy prawnej? Z tego co wiem, środków na staże szczególnie z EFSU jest w tym roku bardzo dużo, więc takie ograniczenie gdy jest się bezrobotną 3 lata jest bez sensu. Tylko znów pytanie czy EFS ma jakieś ograniczenia?

Anka 28 napisał:
Pani uważa, że jak byłam już raz na stażu z EFSU to drugi raz nie mogę być, gdy zapytałam dlaczego to tylko odpowiedziała, że można być raz
Kiedy dokładnie staż odbywałaś? Jaki to był projekt? Podaj jego nazwę, nr priorytetu, nr działania i poddziałania.
Anka 28 napisał:
W tej chwili urząd skierował mnie ponownie na staż finansowany z EFSU(...) czy EFS ma jakieś ograniczenia?
EFS to jeden z pięciu głównych funduszy, poprzez które Unia Europejska wspiera rozwój społeczno-gospodarczy wszystkich krajów członkowskich. W ramach EFS-u różne instytucje mogły/mogą realizować różnego rodzaju projekty skierowane do różnych grup docelowych (osób), ponieważ w centrum działań EFS zawsze są ludzie. Ewentualne ograniczenia zależą od celu projektu, okresu jego trwania oraz grupy docelowej.
Podaj zatem nazwę projektu, nr priorytetu, nr działania i poddziałania, do którego zostałeś aktualnie skierowany.

Ostatnia edycja:
Powrót