Staż z UP - kilka wąpliwości

• Autor wątku Autor wątku robson2222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robson2222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Jestem zarejestrowany w UP od 5 tygodni. Dostałem dziś skierowanie na staż z UP. Wręczono mi 3 oferty stażu i w związku z tym mam kilka pytań:

1) Czy muszę się zgłosić do wszystkich 3 pracodawców ze skierowaniem? Czy dla UP wystarczy tylko jak się zgłoszę do jednego z nich?

2) Jeśli podczas rozmowy wstępnej nie wyrażę chęci podjęcia stażu m.in. ze względu na obowiązki/miejsce pracy/warunki to czy potem wracając do UP tracę status osoby bezrobotnej na 120 dni?

3) W trakcie stażu lub jeszcze podczas załatwiania formalności z nim związanymi, dostanę propozycję pracy w oparciu o umowy absolwenckie. Czy taka forma zatrudnienia pozwoli mi na rezygnację ze stażu bez konsekwencji wyrejestrowania z UP?

4) Do następnej wizyty w UP mam 5 dni roboczych. W tym okresie czasu mam zaplanowane już rozmowy kwalifikacyjne, na które zostałem zaproszony ze swojej inicjatywy. Oczywiście UP ten fakt nie interesuje i mam tak czy siak stawić się u wyznaczonych przez nich pracodawców w związku ze stażem pomimo, że terminy mogą ze sobą kolidować?

5) Przypuśćmy, że będę na stażu. Szukam przy okazji pracy. Jak będę mógł pogodzić staż z chodzeniem na rozmowy kwalifikacyjne? Będąc na stażu od 8 do 16 trudno będzie znaleźć czas na rozmowy z innymi pracodawcami.

+1. skierowanie musisz odniesc z odpowiedzia wiec musisz odwiedzic wszystkich pracodawcow. nie kazdy pracodawca moze byc zainteresowany twoja kandydatura, dlatego zebys nie chodzil po 2 razy do PUP, ulatwili ci droge. nie mialam takiej sytuacji ale jesli zostaniesz przyjety do jednej z siedzib, powinienes poinformowac kolejnego pracodawcy o sytuacji

2. jesli napisza "kandydat odmowil" prawdopodobnie wyrejestruja cie. aczkolwiek dwa razy udalo mi sie wybronic z takiej sytuacji. jedna to byla staz a druga oferta pracy. nie pamietam jak to przeszlo przy stazu, ale przy ofercie pracy dostalam inny zakres obowiazkow niz w dokumentach. a pracodawczyni przy skierowaniu na staz sama podkreslala ze oczekiwala innej osoby, i jawnie niechec wyrazala i tak wpisala ze odmowilam

4. niestety, to propozycja urzedu i ma pierwszenstwo. jesli pracodawcy terminy nie beda pasowac, mozesz przedluzyc zwrot skierowania. jesli w trakcie rozmow o prace zostaniesz przyjety to powiedz to swojemu urzednikowi

5. sa jeszcze dni wolne, ktore tez mozesz wykorzystac

odpowiadam jako laik

1) Tak. Każde wydane skierowanie (na rozmowę kwalifikacyjną do pracodawcy) należy rozliczyć w PUP.
2) Jeśli odrzucenie oferty nie jest racjonalne, to tak. Co w ogóle znaczy "ze względu na obowiązki/miejsce pracy/warunki"?
3) Chodzi o praktyki absolwenckie?
4) Jeśli jedna rozmowa koliduje z drugą zawsze może się Pan się tym tłumaczyć w PUP, pod warunkiem, że przedstawi Pan potwierdzenie odbycia takiej rozmowy u umówionego przez siebie pracodawcę. Na słowo nikt nie uwierzy.
5) Na stażu nie ma dni/godzin wolnych typowo na chodzenie na rozmowy kwalifikacyjne. Jeśli kiedykolwiek wypadanie rozmowa kwalifikacyjna w godzinach odbywania stażu, trzeba będzie skorzystać z dnia wolnego.

Proponuję rozważyć w ogóle sens rejestracji w PUP, skoro działania PUP na rzecz znalezienia Panu pracy przeszkadzają w Pana planach. Rejestracja w PUP nie jest obowiązkowa, a jeśli zamierza Pan sam znaleźć pracę, to usługi PUP w tym zakresie mijają się z celem.

@Kosssz

Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze 2 pytania:

1) W pierwszych 30 dniach stażu przysługują mi dni wolne?
2) Jeśli nie skorzystam ze stażu i zostanę wyrejestrowany z UP na 120 dni, to czy wtedy też będę mógł korzystać z ubezpieczenia przez 30 dni od dnia wyrejestrowania?

Powrót