Staż z UP

• Autor wątku Autor wątku Minttea
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Minttea

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie. Mam pewien problem, otóż został złożony wniosek do UP o przyznanie stażu ze wskazaniem na mnie. Niestety wniosek został odrzucony, ze względu na kryteria, których nie spełniam - "Program przeznaczony jest dla osób do 25 roku życia, które pozostają zarejestrowane w ewidencji osób bezrobotnych nie dłużej niż 4 miesiące." Ja niestety jestem zarejestrowana 5 miesięcy.
Co robić? Czy mogę się wyrejestrować bez podania przyczyny, po czym zarejestrować ponownie? Czy jest może jakiś okres, który muszę przeczekać aby ponowie się zarejestrować? Bardzo zależy mi na tym stażu.

Minttea napisał:
Czy mogę się wyrejestrować bez podania przyczyny, po czym zarejestrować ponownie?
Tak, można się wyrejestrować na własny wniosek.
Minttea napisał:
Czy jest może jakiś okres, który muszę przeczekać aby ponowie się zarejestrować?
W tym przypadku ponowna rejestracja możliwa jest od razu (tzn. najwcześniej na drugi dzień), pod warunkiem posiadania zdolności i gotowości do podjęcia pracy.

Proszę mieć natomiast świadomość, że Pani ponowna rejestracja nie spowoduje "z automatu" zmiany decyzji w zakresie rozpatrzenia wniosku. Organizator stażu powinien złożyć w tej chwili nowy wniosek lub pisemnie zawnioskować do PUP o ponowną analizę odrzuconego.

Dziękuję za odpowiedź.
Pracodawca na pewno będzie składał ponownie wniosek, jeżeli nie będzie problemu z ponowną rejestracją na drugi dzień.
Czy trzeba podać powód, dla którego decydujemy się wyrejestrować?
Pisze Pan, że warunkiem jest posiadanie zdolności i gotowości do podjęcia pracy. Czy może Pan sprecyzować? Zależy mi tylko i wyłącznie na stażu, o którym wspomniałam.

Minttea napisał:
Czy trzeba podać powód, dla którego decydujemy się wyrejestrować?
Nie.
Minttea napisał:
Pisze Pan, że warunkiem jest posiadanie zdolności i gotowości do podjęcia pracy. Czy może Pan sprecyzować? Zależy mi tylko i wyłącznie na stażu, o którym wspomniałam.
Każda osoba bezrobotna, która decyduje się na rejestrację w PUP musi być zdolna i i gotowa do podjęcia pracy - podpisuje w tym celu stosowne oświadczenie. Staż to tylko jedna z form aktywizacji, natomiast w sytuacji kiedy PUP miałby akurat ofertę pracy dla Pani, nie ma obowiązku kierować Panią na staż.

Czyli jeśli pracodawca złoży wniosek o staż ze wskazaniem na mnie, a ja będę spełniać już kryteria, których dotąd nie spełniałam, to go otrzymam?

Minttea napisał:
Czyli jeśli pracodawca złoży wniosek o staż ze wskazaniem na mnie, a ja będę spełniać już kryteria, których dotąd nie spełniałam, to go otrzymam?
O to proszę pytać w swoim PUP.
Nigdy ma gwarancji, bo samo złożenie wniosku nie równa się przyznaniu stażu. Tym bardziej, że zanim pracodawca złoży ponowny wniosek limit środków/miejsc w ramach realizowanego przez PUP projektu w ramach PO WER może się już wyczerpać.

Dziękuję serdecznie za pomoc.

Powrót