Staż z UP

• Autor wątku Autor wątku bandza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bandza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, kończę staż z UP, który zaczęłam od razu po ukończeniu poprzedniej pracy. Czy należy mi się jakiś zasiłek po ukończeniu 6 miesiecznego stażu?

A przed rozpoczęciem stażu miała Pani prawo do zasiłku?
Jeśli tak, to na ile dni został przyznany? Od kiedy? I od kiedy podjęła Pani staż? Istotne są konkretne daty.

Poprzednią pracę ukończyłam 31.01.2016r, niezwłocznie zgłosiłam się do PUP. Dnia 02.02.2016 r. uznano mnie za osobę bezrobotną i przyznano prawo do zasiłku.Dnia 16.02. przyznano mi stypendium z racji odbywania stażu od dnia 22.02.2016 r na okres 6 miesięcy. Wczoraj otrzymałam pismo z PUP o utracie zasiłku z dniem 31.07.2016 r. Czy mogę liczyć na zasiłek po ukończeniu stażu.

Okres, w którym przysługuje Pani stypendium z tytułu odbywania stażu "pochłania" okres, w którym należałby się zasiłek dla bezrobotnych. Mówiąc wprost: zamiast zasiłku otrzymuje Pan stypendium, więc nie powróci Pan już do zasiłku. Jednak dostrzegam tu jakiś misz masz z datami.
Od 02.02.2016 r. przyznano Panu zasiłek dla bezrobotnych, a od 22.02.2016 r. zastąpiono go stypendium z tytułu odbywania 6-miesięcznego stażu. Zatem stypendium przysługuje Panu do 21 lub 22.08.2016 r., gdzie zasiłek przysługiwał (gdyby nie odbywał Pan staży) by Panu do 1 lub 2 sierpnia, zatem i tak świadczenie pieniężne otrzymuje Pan dłużej. Ale nie rozumiem dlaczego PUP wydał decyzję o utracie zasiłku z dniem 31.07.2016 r. Na pewno nie został Pan uznany za bezrobotnego z prawem do zasiłku od dnia 01.02.2016r.?

1.Decyzja z 02.02 "orzekam o uznaniu Pani z dniem 02.02.2016 za osobę bezrobotną oraz przyznaje prawo do zasiłku od dnia 02.02.2016 w wysokości....., a od 02.05 wysokości .... miesięcznie, uzasadnienie "z przedstawionych dokumentów wynika, iż w dniu rejestracji spełnia Pani warunki do uznania za osobę bezrobotną oraz przyznania prawa do zasiłki. Prawo do zasiłku przysługuje pod warunkiem, że nie zajdą okoliczności powodujące jego utratę".
2.Decyzja 16.02. "orzekam o przyznaniu prawa do stypendium w wysokości... , w okresie odbywania stażu od dnia 22.02.
3.decyzja "orzekam o utracie prawa do zasiłku od dnia 31.07.2016 uzasadnienie:utrata prawa do zasiłku nastąpiła z powodu upływu maxymalnego okresu przysługiwania" To tyle, jeśli chodzi o korespondencje z PUP. W takim razie skąd utrata prawa do zasiłku?

bandza napisał:
W takim razie skąd utrata prawa do zasiłku?
Pewnie dlatego, że "dotrwała" Pani na stażu do dnia, kiedy zasiłek już przysługiwać nie będzie. Nadal jednak nie rozumiem dlaczego Pani PUP orzekł o ustaniu prawo do zasiłku od dnia 31.07 a nie od 02.08.2016r.
Tak czy siak, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa do zasiłku Pani jednak wrócić nie może, bo nadal pobiera Pani stypendium stażowe. Jeśli jednak chce Pani drążyć temat 2 dni, to trzeba skontaktować się z PUP. W mojej ocenie prawo do zasiłku dla bezrobotnych ustało w tym przypadku z dniem 02.08.2016 r.

Ostatnia edycja:
Powrót