Staż z UP

• Autor wątku Autor wątku juliax333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juliax333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Kilka dni temu zaczęłam staż (na miejscu zamieszkania) z UP (ma on trwać 6 miesięcy) jednak chciałabym z niego zrezygnować. Nie radzę sobie psychicznie i fizycznie. Dostaję bardzo dużo zadań (w ciągu 8 godzin pracy mam przerwę ok 10 min żeby zjeść śniadanie). Praktycznie robię wszystko to co osoby, które pracują tam od lat mimo tego, że zaczynam od zera (nie miałam nigdy styczności z taką pracą) oczekują ode mnie wszystkiego każde polecenie musi być wykonane prawidłowo mimo tego, że nie wytłumaczyli mi jak mam to robić. Dzisiaj również dostałam informację, że za parę tygodni będę musiała wszystkie zadania robić sama bez opiekuna i jeżeli będzie się coś nie zgadzało to wtedy ja zapłacę kare.
Badania lekarskie i sanitarno epidemiologiczne finansował organizator (nie dostałam jeszcze zwrotu pieniędzy)
Czy będę musiała ponieść jakieś dodatkowe koszty po rezygnacji?
Czy grożą mi jakieś inne konsekwencje?
Proszę o pomoc.

Stażysta nie pracuje sam na siebie. Stażysta ma się uczyć, co oznacza, że przez cały okres stażu ktoś go przyucza i jednocześnie nadzoruje i to ten ktoś ponosi ewentualne konsekwencje błędów. Sama, bez nadzoru opiekuna to może Pani wykonywać obowiązki jak już Panią zatrudnią, ale nie w trakcie stażu. A cóż to za rodzaj pracy, że pracodawca wymaga Pani w przyśpieszonym tempie opanowania całej wiedzy?
juliax333 napisał:
Czy będę musiała ponieść jakieś dodatkowe koszty po rezygnacji? Czy grożą mi jakieś inne konsekwencje?
Proszę samemu nie rezygnować, bo wtedy straci Pani status bezrobotnego. Proszę jak najszybciej zgłosić to co tu Pani opisała do PUP. Niejednokrotnie zdarza się, że pracodawcy nie rozumieją czym tak naprawdę jest staż, a myślą jedynie, że za darmo będzie pracownik. I po to jest PUP, żeby im uświadomić, że jest inczej, ale w tym celu konieczne jest oficjalne zgłoszenie przez Panią problemu.

Praca na stacji paliw.
Jeśli dostałam ofertę pracy (umowa zlecenie) i ją podpisze to mogę wtedy bez żadnych konsekwencji przerwać staż?

Z jakich środków jest Pani staż? Unijnych czy krajowych? Umowa zlecenie na jak długo?

Umowa zlecenie prawdopodobnie na miesiąc lub dwa zależy jak się dogadam z właścicielem.
UP nie poinformował mnie z jakich środków jest staż dostałam informację, że około 850 zł.
Dodam, że w UP jestem zarejestrowana od września 2015 roku i to jest mój pierwszy staż.

juliax333 napisał:
UP nie poinformował mnie z jakich środków jest staż dostałam informację, że około 850 zł.
Czy w Pani dokumentach (jakie Pani otrzymała z PUP) jest informacja o finansowaniu go przez UE lub logo UE?

juliax333 napisał:
juliax333 napisał:
Jeśli dostałam ofertę pracy (umowa zlecenie) i ją podpisze to mogę wtedy bez żadnych konsekwencji przerwać staż?
Tak, bez żadnych konsekwencji. Oczywiście straci Pani status bezrobotnego w związku z podjęciem pracy na umowę zlecenie.

Nawet gdy umowa będzie na miesiąc lub dwa nie ponoszę konsekwencji? A staż będzie z środków krajowych/unijnych?

Podjęcie pracy usprawiedliwia przerwanie stażu. Proszę spać spokojnie.

Powrót