Staż z UP

• Autor wątku Autor wątku kamil030
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil030

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Jestem na stażu z UP, który jest finansowany ze środków UE. Chcę dany staż przerwać, ponieważ znalazłem ofertę pracy która mnie bardziej interesuje. Będąc w UP powiedziano mi że w żadnym przypadku nie mogę tego stażu przerwać, grożono mi nawet prokuraturą. Po powrocie do domu znalazłem regulamin danego projektu w ramach którego organizowane są staże. Tam wyraźnie napisane jest że mam prawo do przerwania udziału w projekcie gdy podejmę zatrudnienie. Co o tym myślicie i jak powinienem rozwiązać ten problem? Dzięki za wszystkie odpowiedzi

To chyba jakiś żart jest. Staż to nie niewolnictwo na litość boską. Komuś kto cię zastraszał powinno się regulaminem rzucić w twarz i kazać pokazać palcem konkretne sankcje. Ja rozumiem, że unijne staże mają taki wymóg udokumentowania ich skuteczności ( staż, praca po stażu i zatrudnienie w dalszej perspektywie)

Interesuje się tematem, ponieważ również jestem na stażu, również unijnym z UP.
Up, od początku wiedział, że od kilku lat pracuję za granicą a teraz mam dłuższy przestój i nie chcąc czekać na to czy mi znów tam zaproponują wyjazd czy też nie, chciałam pracować.
Sama za zgodą UP znalazłam sobie pracodawcę do odbycia stażu i zapytałam wprost jak sprawa ma sie z przerwaniem stażu.
Precyzując nie wiem na dzień dzisiejszy czy pojadę do pracy za granicę czy też nie. Jasnowidzem nie jestem. Dostanę propozycję wyjazdu będę myśleć. Jednak chciałam wiedzieć jakie sankcje mi grożą.

Powiedziano mi, ze będąc na stażu nadal jestem osobą bezrobotną. Mam się przyuczyć do zawodu i zdobyć doświadczenie aby mieć potem pracę. Staż mogę przerwać w każdej chwili.
Gdy znajdę sobie pracę - staż przestaje spełniać swoją rolę ( on ma mi pomóc w zdobyciu pracy a skoro ją sama zdobyłam to przestaję on mieć znaczenie w całym procesie)

Więc w skrócie. Staż mogę przerwać w każdej chwili.
1) gdy robię to bo mi się tak podoba - wyrzucają mnie z UP i każą zwracać za badania i ewentualne dojazdy.
2) Gdy coś na stażu jest nie tak ( łamanie regulaminu) - decyzję podejmuje urząd co robić.
3) Gdy podejmujesz pracę - masz obowiązek natychmiast to zgłosić i masz czas X dni na dostarczenie im umowy. Wyrejestrowują cię z UP i TYLE. Nie mają prawa nic innego Ci zrobić.

U mnie w UP bez problemu udzielono mi takich informacji. Dowiedziałam się, że oni rozumieją, że staż to małe pieniądze, że to taka ostateczna ostateczność dla ludzi co nie mają wyjścia i że w życiu są różne sytuacje - dynamiczne. A to inna praca, a to wyjazd do pracy za granicę. Trzeba to tylko zgłosić a potem udokumentować.
Mi powiedziano nawet, że można na 1 dzień czy dwa roznosić ulotki na ulicy na umowę zlecenie i staż zostaje anulowany bez żadnych konsekwencji.

Radzę dokładnie przeczytać regulaminy stażu, regulamin UP i po prostu przerwać staż jeśli taka jest twoja decyzja a gdy będą cię straszyć poproś o podanie podstawy prawnej bo musisz to skonsultować z prawnikiem swoim np...

zawsze mi powtarzano w urzedzie pracy że staż można przerwać jeśli się znalazlo prace. to nie jest niewolnictwo

tragedia1988 - twoja urzedniczka jest nad wyraz wyrozumiala. bo ja nie uslyszalam "ze staz moge przerwac bo dostaja male pieniadze"

kamil030 napisał:
Co o tym myślicie i jak powinienem rozwiązać ten problem?
Myślę, że kogoś w urzędzie poniosło.
Podjęcie pracy zawsze usprawiedliwia przerwanie stażu, z tym że trzeba okazać w PUP umowę.

Powrót