Staż z urzędu pracy i umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku agneszqa17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agneszqa17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Mam problem, w okresie 5 V 2014 - 1 XI 2014 byłam na stażu z Urzędu Pracy. Od 1 XI 2014 - 31 I 2015 miałam umowę na 1/5 etatu. W tym samym czasie pracowałam dorywczo przy inwentaryzacjach (na umowę zlecenie). Nie zgłosiłam tego do urzędu pracy-bo nie wiedziałam że trzeba. Okres przed stażem i pracą na 1/5 etatu również jeździłam na inwentaryzacje. W załączniku przesyłam listę zleceń z inwentaryzacji. Ostatnio jak byłam do podpisu w Urzędzie Pracy to wyskoczył jakiś błąd. W jednym czasie dwóch płatników. Pani z urzędu wystraszyła mnie, że możliwe że będę musiała zwrócić pieniadze które otrzymałam za staż (ok 5000). W tych inwentaryzacjach podpisywałam internetowo umowy na okres: 17 marzec 2014- 30 kwiecień 2014 ( chociaż byłam w pracy tylko 4 dni) 8 maj 2014 - 31 maj 2014 (2 dni w pracy) 30 czerwiec 2014 - 31 lipiec 2014 (3 dni w pracy) 4 grudzień 2014- 31 grudzień 2014 (1 dzień w pracy) 8 styczeń-31 styczeń (4 dni w pracy) 10 marzec 2015-31 kwiecień ( 2 z 3 dni w pracy-w jeden miałam zastępstwo) W kwietniu 2015 zgłosiłam inwentaryzacje. Co teraz mam zrobić. Będę musiała zwrócic tyle pieniędzy? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Nie wiedziała Pani, że osoba pracująca nie może być w tym samym czasie bezrobotną?
Zatajając fakt wykonywania pracy i zarobkowania narobiła sobie Pani kłopotów, bo nieprawnie odbywała Pani staż i otrzymywała Pani stypendium. Niestety, Pani w PUP miała rację, stypendium podlega zwrotowi.

Ostatnia edycja:
Kurcze, chciałam tylko dorobić do stażu.. Nic się nie da z tym zrobić? Tych pieniędzy ze stazu nie dostałam za darmo tylko ciężko na nie pracowałam.

agneszqa17 napisał:
Tych pieniędzy ze stazu nie dostałam za darmo tylko ciężko na nie pracowałam.
Tylko, że stypendium przysługuje wyłącznie osobom bezrobotnym, a Pani przestała nią być z chwilą podjęcia pracy po raz pierwszy. Jak już wyżej wspomniałam, została Pani skierowana na staż nieprawnie, ponieważ zataiła Pani tak istotny fakt, jakim jest świadczenie pracy zarobkowej przez bezrobotnego, tym samym wszelkie pieniądze pobrane z tytułu bezrobocia od pierwszego dnia świadczenia pracy na zlecenie trzeba zwrócić. Może Pani zostać posądzona o wyłudzenie środków publicznych.
agneszqa17 napisał:
Nic się nie da z tym zrobić?
Może Pani po otrzymaniu decyzji o zwrocie stypendium wystąpić do PUP o umorzenie należności w całości bądź w części lub też rozłożenie jej na raty. Występując jednak z takim wnioskiem będzie Pani musiała w szczegółach przedstawić PUP swoją sytuację rodzinną, i materialną tj. wskazać wysokość dochodu w gospodarstwie domowym i udokumentować na co i ile Pani wydaje i tylko w uzasadnionych (tzn. szczególnie trudnych sytuacjach życiowych) wniosek może zostać uwzględniony.

Ostatnia edycja:
Powrót