Staż z urzędu pracy w trakcie studiów - możliwy czy nie?

• Autor wątku Autor wątku adamskii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamskii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam,

ukończyłem studia licencjackie i zamierzam kontynuować studia na studiach magisterskich

jeden z pracodawców zaoferował mi możliwość odbycia stażu w jego firmie na mocy porozumienia z urzędem pracy

staż trwa bodaj minimum 3 miesiące, więc gdy go zacznę np. we wrześniu to termin spowoduje ze będę już wtedy studentem studiów magisterskich

moje pytanie brzmi - czy mając status studenta (dziennego lub zaocznego) można w ramach urzędu pracy podjąć staż? czy to że będę studentem np. studiów zaocznych będzie powodowało, że nie będę już mógł odbyć stażu?

czy status bezrobotnego i korzystanie ze stażu oznacza, że nie można podejmować nauki na uczelniach wyższych?

Studiowanie w trybie studiów niestacjonarnych nie przekreśla szansy na odbycie stażu, o ile studia te nie będą kolidowały z harmonogramem stażu ustalonym wspólnie przez pracodawcę i PUP (chodzi np. o pracę w soboty, niedziele, w systemie pracy zmianowej - w zależności od rodzaju działalności prowadzonej przez pracodawcę może zaistnieć konieczność pracy w takim trybie).
W trybie stacjonarnym - nie ma możliwości odbycia stażu, gdyż taka osoba nie może zarejestrować się w PUP jako osoba bezrobotna, a co za tym idzie otrzymać skierowania na staż.

Ostatnia edycja:
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

Witam,
moje ptanie jest nieco bardziej podchwytliwe. Co jesli, najpierw zarejestruje sie jako osoba bezrobotna, rozpoczne staz z UP w wybranej firmie, a po na przyklad miesiacu zdecyduje sie na studia w trybie dziennym? (*Mam na mysli studia magisterskie, ktore na niektorych uczelniach sa mozliwe do pogodzenia ze stazem lub praca, jesli tylko pracodawca jest sklonny zaakceptowac niceo bardziej elastyczny czas pracy dla takej osoby- jak np. czasami bywa w biurach projektowych).

Elastyczność zajęć na studiach dziennych, a tym samym możliwość pogodzenia ich z odbywaniem stażu nie ma tutaj znaczenia.

Odpowiedź na zadane pytanie znajduje się już w poście nr 2, ale jeszcze raz powtórzę.... osoba studiująca w trybie stacjonarnym (ilość czasu spędzonych na zajęciach na uczelni jest bez znaczenia) nie może nabyć statusu bezrobotnego, a to oznacza, że nie może zostać skierowana przez PUP na staż.

Ostatnia edycja:
Powrót