Staż z Urzędu Pracy

• Autor wątku Autor wątku rub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rub

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Znalazłem pracodawcę, u którego mogę odbyć staż. Jednak prowadzi on jednoosobową firmę, nikogo nie zatrudnia.
W regulaminie jest zapis że "staż mogą odbywać jednocześnie bezrobotni w liczbie nieprzekraczającej liczby pracowników zatrudnionych u organizatora".

Nie wiem czy jest szansa, że urząd przyjmie ten wniosek, jeśli liczba pracowników tej firmy równa się zero. Czy pracodawcę można też zaliczyć jako pracownika?

Fragment regulaminu dotyczących stażu:
"U organizatora stażu, który jest pracodawcą, staż mogą odbywać jednocześnie bezrobotni w liczbie nieprzekraczającej liczby pracowników zatrudnionych u organizatora w dniu składania wniosku w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy. U organizatora stażu, który nie jest pracodawcą staż może odbywać jednocześnie jeden bezrobotny."

Jeżeli organizator nie zatrudnia chociażby jednego pracownika to nie jest pracodawcą ( z kodeksu pracy), a tym samym ( zgodnie z przytoczonym przez Ciebie regulaminem) może u niego odbywać staż jednocześnie tylko jeden bezrobotny czyli np. właśnie Ty :).

Pzdr.

Czy ktoś może to potwierdzić?
Czy w rzeczywistości w tym przypadku można przyjąć stażystę nie mając pracowników?

Potwierdzam, można.

Oto dowód:
"U organizatora stażu, który nie jest pracodawcą, staż może odbywać jednocześnie jeden bezrobotny." - 2. 2. Rozporządzenia MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych.

Ostatnia edycja:
Powrót