Staz z urzedu pracy

• Autor wątku Autor wątku jacekl1972
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacekl1972

Wtam mam pytanie.Moja dziewczyna przbywa na zagranicznym stazu z urzedu pracy jednak nie jest tak jak zapewnial urzad pracy.Czy moze przerwac staz bez ponoszenia jakich kolwiek konsekwencji.Prosze o wytlumaczenie mi co ma zrobic.Pozdrawiam Jacek

Niewiem czy staż zagranicznych jest na takich samych warunkach jak normaly w kraju,

Jeśli tak to staż można przerwać bez ponoszenie konsekwencji wtedy gdy znajdzie sie np.prace

1. Co oznacza "nie jest tak jak zapewniał urząd pracy"? W czym konkretnie tkwi problem?
2. Czy staż ten jest współfinansowany ze środków unijnych?

Mialy miec spokojny internat a tam sa imprezy opiekun w niemczech nie zwraca na to uwagi wogole sie nie interesuje byla wizyta z urzedu pracy zgloszono ten problem to pani urzedniczka powiedziala ze maja sobie kupic zatyczki do uszu.prowodyr grupy tej ktora tak imprezuje mial byc wydalony ze stazu a po 2 dniach wrocil i dalej to samo.Kyto moze rozwiazac ten problem.To jest staz za unijne pieniadze.prosze o pomoc w imieniu dziewczyny ktora chceprzerwac staz jest chora na serce.

1. Zakwaterowanie w tym internacie jest elementem organizacji stażu? Może zmienić
2. Piszesz, że opiekun nie zwraca uwagi na rozrywkowe towarzystwo, ale czy dziewczyna rozmawiała z nim na ten temat? Przedstawiła swoje konkretne oczekiwania odnośnie jego reakcji na temat ograniczenia imprez?
Rozumiem, że te imprezy przeszkadzają dziewczynie w nocnym odpoczynku, więc skoro opiekun nie reaguje powinna udać się do właściciela/administratora internatu i zgłosić problem i nawet emailowo poinformować PUP o okolicznościach tego stażu. O ile rozmowa z urzędniczką się nie powiodła, o tyle na oficjalnie zgłoszoną skargę PUP musi zareagować. Tylko niech dziewczyna pamięta o podaniu pełnych danych.
3. Ile zostało jej do końca stażu?

o wszystkim opiekunowie jak i urzad pracy wiedza z ich strony jest brak reakcji.do konca stazu zostalo 21dni z 63

jacekl1972 napisał:
o wszystkim opiekunowie jak i urzad pracy wiedza z ich strony jest brak reakcji
Czyli tak jak napisałam wyżej - zgłoszenie drogą oficjalną, którego nie będą mogli zignorować... chociaż z drugiej strony PUP nie jest od wychowywania. Nie widzę tutaj bezpośredniej zależności pomiędzy realizacją stażu w miejscu pracy a czasem prywatnym... poza wspólnym miejscem zakwaterowania. Czy dziewczyna będąc osobą pełnoletnią nie może sama załatwić sprawy z hałaśliwymi sąsiadami? Albo po prostu zgłosić fakt zakłócania czasu przeznaczonego na odpoczynek do administracji internatu? Poza tym jasno należy określić swoje oczekiwania w stosunku do opiekuna i jego reakcji.
jacekl1972 napisał:
do konca stazu zostalo 21dni z 63
I z powodu hałaśliwych sąsiadów na finiszu stażu myśli o jego przerwaniu ryzykując konsekwencje z tego tytułu? Nie da rady przetrzymać tych 3 tygodni?
Swoją drogą powinna ostro rozmówić się ze wszystkimi: imprezowiczami, opiekunem i właścicielem czy też pracownikiem internatu, którzy nie reagują na to co dzieje się pod ich kuratelą/dachem.

Ostatnia edycja:
Powrót