Staż z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku Marcin10011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin10011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, dostałem dziś ofertę stażu z urzędu pracy na stanowisko sprzedawca w sklepie papierniczo - przemysłowym, po rozmowie z właścicielką sklepu okazało się, że miałbym rozwozić gaz. Czy można tak rolować ludzi? Gdybym wiedział wybrałbym w urzędzie pracy inną ofertę.

Marcin10011 napisał:
Czy można tak rolować ludzi?
Nie można. Od razu zgłoś to do PUP, bo na pewno nie wiedzą o kombinacjach pracodawcy.

Witam. Byłem na stażu w administracji państwowej przez 6 miesięcy. Ostatnio chciałem się ubiegać o stanowisko w jednym z urzędów. Jednym z warunków przystąpienia do konkursu było posiadanie 6 miesięcy stażu w administracji. Moją aplikację odrzucono tłumacząc, że staż z urzędu pracy to nie jest staż pracy (Nie wlicza się). Na moją prośbę o podanie podstawy prawnej osoba udzielająca informacji nie potrafiła odpowiedzieć. Dodam, że startując do innych urzędów gdzie były podobne wymagania zawsze byłem zapraszany na konkurs. Czy regulują to jakieś przepisy? czy mogę się od tej decyzji odwołać? jak tak to do kogo?

Ostatnia edycja:
Jaki jest przepis prawny odnośnie wykonywania pracy w pojedynkę (sam w całym zakładzie) na drugiej zmianie jako stażysta?( w zakładzie obowiązuje tylko jedna zmiana).czy to jest normalne?Mam wykonywać pracę przy maszynie.Jak mi się coś stanie,to kto weźmie za to odpowiedzialność?

Adusia73 napisał:
Jaki jest przepis prawny odnośnie wykonywania pracy w pojedynkę (sam w całym zakładzie) na drugiej zmianie jako stażysta?
Nie ma takiego.
Adusia73 napisał:
czy to jest normalne?
Niestety, powszechne..., ale nie normalne. Radzę natychmiast zgłosić sprawę do PUP. Stażysta nie powinien zostawać bez nadzoru w miejscu pracy, tym bardziej ponosić odpowiedzialność za samodzielne obsługiwanie maszyn. Od tego jest opiekun stażu.

Witam!
Proszę o pomoc.Dostałam zawiadomienie z urzędu pracy o postępowaniu z urzędu w sprawie statusu osoby bezrobotnej.Znalazłam pracę,zgłosiłam to do urzędu i pomyłkowo podałam inną datę rozpoczęcia pracy.(różnica jednego dnia).Czy mogę za to ponieś jakąś karę?Czy to zawiadomienie to tylko formalność?

Adusia73 napisał:
Czy mogę za to ponieś jakąś karę?Czy to zawiadomienie to tylko formalność?
A czy w tym czasie odbywałaś także staż? Pytam, bo nie piszesz nic o stażu, umieściłaś zapytanie w temacie dotycz. stażu. Fakt jego odbywania może mieć znaczenie na odpowiedź na Twoje pytania.

W tym czasie nie odbywałam już stażu.Byłam także bez prawa do zasiłku.Praca jest na zlecenie.

Adusia73 napisał:
W tym czasie nie odbywałam już stażu.Byłam także bez prawa do zasiłku.Praca jest na zlecenie.
Adusia73 napisał:
Czy mogę za to ponieś jakąś karę?Czy to zawiadomienie to tylko formalność?
Raczej formalność. PUP po prostu musi uchylić poprzednią decyzję (z wadliwą datą podjęcia pracy) i wydać nową, właściwą.

Powrót