Staż z urzędu, umowa o pracę, zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku Fristajlo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fristajlo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Aktualnie odbywam staż z urzędu pracy, który kończy się z dniem 12 września. Pracodawca jest zobowiązany dać mi umowę na czas 3 miesięcy.

4 września idę do szpitala na operację kolana, po którym dostanę zwolnienie lekarskie - minimum miesiąc. Z tego co się dowiedziałem moja nowa umowa będzie obowiązywać od dnia 13 września. Nigdy wcześniej nie pracowałem stąd przypuszczam, że okres na zwolnieniu będzie w moim wypadku bezpłatny. Pani w Urzędzie Pracy wspomniała mi o możliwości przesunięcia podpisania umowy o czas, który będę na zwolnieniu.

Czy jest możliwość przesunięcia umowy w czasie i otrzymywania przy tym pieniędzy za zwolnienie? Nie ukrywam, że zależałoby mi na takiej opcji, ponieważ mógłbym to wykorzystać na lekarstwa, rehabilitację.

Pozdrawiam.

Fristajlo napisał:
Czy jest możliwość przesunięcia umowy w czasie i otrzymywania przy tym pieniędzy za zwolnienie?
Niestety, nie ma takiej opcji. Owszem termin odroczenia zatrudnienia jest realny, ale na pewno nie ma możliwości, aby a okres zwolnienia lekarskiego był płatny, bo... ani nie będzie Pan już na stażu, ani też pracownikiem.
Osobie bezrobotnej będącej na zwolnieniu lekarskim nie przysługuje żadne świadczenie pieniężne z tego tytułu.

Ostatnia edycja:
Powrót