staż - zabrano mi dzień urlopu

• Autor wątku Autor wątku adaaaaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adaaaaaa

Witam, odbywam staż z UP, który jest finansowany z środków unijnych.
Sprawa zaczęła się już komplikować w trakcie badań lekarskich. Po rozmowie z pracodawcą poszłam dopełnić formalności w UP, gdzie zapytano mnie czy będę pracować dłużej niż 4h przed komputerem, gdyż w takim wypadku muszę zrobić badania okulistyczne. Nikt mi nie udzielił w pracy takich szczegółowych informacji więc odpowiedziałam, iż nie wiem, choć UP powinien myślę mieć to odnotowane w swojej dokumentacji. Nie byłam u okulisty, a na stażu siedzę tylko i wyłącznie 8h przed komputerem....
Czy należy to zgłosić do UP i powinnam przejść w trakcie trwania stażu badanie?
Przed długim weekendem tj. 17 usłyszałam, że pracownicy 20.06.br biorą obowiązkowy urlop, firma będzie zamknięta, długi weekend, zalecenie szefowej. Ponadto na emaile pracownicze doszła wiadomość, która potwierdza to i podaje dokladną date powrotu czyli 23.06.br. Jako, iż 18.06.br miałam jednodniowe L4 po powrocie czyli 23.06.br wpisując się na listę obecności stażystów kazano mi sie wpisać za piątek, wtedy gdy firma była zamknięta, nikt nie pracował. Przekazano mi informację, że ten dzień będzie mi zabrany z 2dni po przepracowanych 30.
Wydaję mi się, że takiego prawa nie mają, a ponadto złamali je, karząc mi kłamać i podpisywać się za dzień, w którym nikogo nie było w firmie.
Co powinnam zrobić?
Pozdrawiam

Czy inni pracownicy byli niezadowoleni z tego, że mają długi weekend i czy zgodzili się na udzielenie urlopu w dniu 20 czerwca?

Ciężko to określić, gdyż jak na początki nie mamy takich kontaktów. Natomiast pracownicy nie mają prawa głosu, gdyż to było polecenie odgórne. Ja jako stażysta polegam tym samym prawom? To wygląda jak odrobienie tego dnia. Najbardziej zirytowało mnie to, iż musiałam podpisać się na listę obecności w dzień, w którym mnie nie było.
Ponawiam pytanie dotyczące okulisty.

adaaaaaa napisał:
pytanie dotyczące okulisty.
Czy lekarz medycyny pracy dopuścił Panią do pracy na tym stanowisku?
adaaaaaa napisał:
To wygląda jak odrobienie tego dnia.
Ten dodatkowy wolny dzień powinien być odrobiony, ale jeśli pracownicy woleli jednodniowy urlop, to nie widzę przeszkód aby tak było.
Co do podpisania listy obecności - to było nieprawidłowo.

Janusz M. napisał:
Czy lekarz medycyny pracy dopuścił Panią do pracy na tym stanowisku?Ten dodatkowy wolny dzień powinien być odrobiony, ale jeśli pracownicy woleli jednodniowy urlop, to nie widzę przeszkód aby tak było.
Co do podpisania listy obecności - to było nieprawidłowo.

W Urzędzie powiedziano, że jeśli praca będzie odbywała się przed komputerem dłużej niż 4h to potrzebuje badań również od okulisty. Natomiast, że nikt na tamten czas nie orientował się w moich zadaniach, nie dostałam skierowania na tamte badania. Urzędniczka zapytała jakie to stanowisko i stwierdziła, że tyle czasu nie będę miała doczynienia z komputerem. Co się okazało po przyjściu na stanowisko nie prawdą. Czy urząd mógł nie wiedzieć ile czasu będę spędzała przed monitorem?
Wiem, że nie powinnam tego podpisać, ale de facto nie miałam innej możliwości. W papierach widniałaby moja nieusprawiedliwiona nieobecność. W jaki sposób udowodniłabym, ze firma wtedy nie pracowała i nie miałam fizycznej możliwości odbycia stażu?

Postaram się pomóc, ale najpierw rozwiej proszę kilka moich wątpliwości.
adaaaaaa napisał:
Przekazano mi informację, że ten dzień będzie mi zabrany z 2dni po przepracowanych 30.
Wydaję mi się, że takiego prawa nie mają, a ponadto złamali je
Dobrze rozumiem, że Ci "oni" masz na myśli pracodawcę? Czy pytałeś/konsultowałeś tę sprawę w PUP?
adaaaaaa napisał:
Najbardziej zirytowało mnie to, iż musiałam podpisać się na listę obecności w dzień, w którym mnie nie było.(...)wtedy gdy firma była zamknięta, nikt nie pracował(...)Wiem, że nie powinnam tego podpisać, ale de facto nie miałam innej możliwości.
Postąpiłeś nieprawidłowo, gdyż poświadczasz w tym momencie nieprawdę. Mało tego, jeśli ktoś "uprzejmy" zawiadomi, że firma tego dnia była zamknięta, to możesz mieć postawiony zarzut wyłudzenia bądź próby wyłudzenia świadczenia, bo znajduje się tam Twój podpis. Ale spokojnie jeszcze nic straconego... czy podpisujesz listę obecności na bieżąco? Gdzie ona jest wyłożona, chodzi mi czy masz do niej swobodny dostęp?
Czy mógłbyś jeszcze ostatecznie wyjaśnić kto i w jaki sposób chce Ci zabrać 1 dzień wolny z przysługujących skoro na liście widnieje podpis? To tak jakbyś był w pracy.

"Oni" -mam na myśli firmę, w której odbywam staż. Informacje o zabraniu dnia wolnego przekazała mi sekretarka. Powiedziała, że ten dzień, czyli będzie mi odebrany z dni wolnych. Gdy zapytałam dlaczego tak jest, odpowiedziała z oburzeniem, że "wtedy miałam przecież wolne". Nie chciałam wdawać się w dyskusję i podpisałam się za bieżący dzień (23.06) i nieszczęsny 20.06.
Lista obecności znajduję się w sekretariacie, wpisujemy się do niej na początku lub na koniec każdego dnia.
Czy mam zgłosić w Urzędzie, że miałam badań okulistycznych z tego względu, iż spędzam przed komputerem więcej niż 4h dziennie?

adaaaaaa napisał:
"Oni" -mam na myśli firmę, w której odbywam staż. Informacje o zabraniu dnia wolnego przekazała mi sekretarka. Powiedziała, że ten dzień, czyli będzie mi odebrany z dni wolnych. Gdy zapytałam dlaczego tak jest, odpowiedziała z oburzeniem, że "wtedy miałam przecież wolne". Nie chciałam wdawać się w dyskusję i podpisałam się za bieżący dzień (23.06)
Szkoda, bo pracodawca według swojego widzi mi się dysponować Twoimi dniami wolnymi (stażysta nie posiada urlopu, tylko dni wolne). Udzielił wolnego całej firmie, więc niech teraz weźmie za to odpowiedzialność. Bezpodstawnie próbuje odebrać Ci 1 dzień wolny i nakłania do poświadczenia nieprawdy poprzez złożenie podpisu na liście obecności w dniu kiedy cała firma i tak nie pracowała. Moim zdaniem przesada...wystarczyłoby, aby pracodawca oficjalnie napisał, że w tym i w tym dniu pracownicy firmy odbierali wolne za ... i cały zakład był zamknięty.
adaaaaaa napisał:
Lista obecności znajduję się w sekretariacie, wpisujemy się do niej na początku lub na koniec każdego dnia.
Zatem przy najbliższej okazji zrób adnotację na liście przy swoim podpisie w dniu 20.06.2014, że firma była zamknięta.
adaaaaaa napisał:
Czy mam zgłosić w Urzędzie, że miałam badań okulistycznych z tego względu, iż spędzam przed komputerem więcej niż 4h dziennie?
Tak. Tak właśnie powinnaś zrobić.

Ostatnia edycja:
czy grożą mi jakieś konsekwencje jeśli nie dopisze, iż firma była zamknięta. Obawiam się, że pracodawca może mieć jakieś pretensje i "zrobi mi pod górkę". Chciałam jeszcze zapytać czy gdy byłam na L4 to ja mam uzupełnić to na liście obecności? sekretarka powiedziała, że oni to uzupełnią. Po tym zabraniu dniu wolnego nieco się obawiam, że pozostawią to i będę miała nieusprawiedliwioną nieobecność.
czy pracodawca może zrezygnować ze stażysty argumentując złą współprace? czy jesli sie z tym nie bede zgadzac bede wysluchana przez UP? czy w takim przypadku da się cos wskórać ?

Poświadczysz nieprawdę, a to może być podstawą do posądzenie Cię o wyłudzenie świadczenia za ten dzień kiedy już sprawa się wyda. To jest właśnie w tym wszystkim najgorsze, to Ty poniesiesz największe konsekwencje, nie pracodawca.
adaaaaaa napisał:
Chciałam jeszcze zapytać czy gdy byłam na L4 to ja mam uzupełnić to na liście obecności? sekretarka powiedziała, że oni to uzupełnią.
To już jest wewnętrzna sprawa pracodawcy kto uzupełnia listę obecności. Moim zdaniem informację o zwolnieniu lekarskim powinien wpisać lub oznaczyć odpowiednim symbolem pracodawca.
adaaaaaa napisał:
Po tym zabraniu dniu wolnego nieco się obawiam, że pozostawią to i będę miała nieusprawiedliwioną nieobecność.
Zrozum, nikt Ci niczego nie zabrał, bo nie ma takiej możliwości. Pracodawca nie ma prawa odbierać stażyście dni wolnych! Może sobie myśleć i mówić co chce, nikt mu tego prawa nie dał! A jak odmówi Ci udzielenia tego dnia wolnego, to już PUP mu wytłumaczy kto tu się myli. Ale Ty musisz być fair wobec prawa. Dopóki jest jeszcze czas... wyprostuj sprawę. Masz na to jeszcze 5 dni.
adaaaaaa napisał:
czy pracodawca może zrezygnować ze stażysty argumentując złą współprace? czy jesli sie z tym nie bede zgadzac bede wysluchana przez UP?
Wnioskować o przerwanie stażu może zawsze... nawet jak przyjdziesz do pracy w sukience w paski a nie kropki. PUP musi Cię wysłuchać, a pracodawca też musi wytłumaczyć swoją decyzję, ale najczęściej w praktyce oznacza to i tak przerwanie stażu, co najwyżej pracodawca ponosi konsekwencje przewidziane w umowie z PUP-em.
adaaaaaa napisał:
czy w takim przypadku da się cos wskórać ?
Co konkretnie masz na myśli, tzn. czego chcesz? Szukasz argumentów do rozmowy z pracodawcą, szukasz sposobu, żeby "oddał" ci dzień wolny (wierz mi, nie ma prawa Ci go zabrać... to jest Twoje prawo) czy może chcesz za wszelką cenę zostać na stażu? Napisz czego oczekujesz.

Ostatnia edycja:
zamierzam zgłosić ten fakt w UP ale nie mam pewności jak Urząd na to zareaguje. Zastanawia mnie jak to możliwe, ze up kierował mnie na staż, a nie posiadał wiedzy na temat mojego przyszłego stanowiska pracy (nie przeszłam badan okulistycznych mimo ze pracuje przed komputerem przez 8 godzin). Ponadto firma w której odbywam staż współpracuję z urzędem od dawna, usłyszałam, że nie mam co liczyć na podpisanie umowy po odbyciu stażu, gdyż pracodawca rezygnuje ze stażysty, przed ukończeniem staży. Firma słynie z dużej rotacji pracowników oraz stażystów.
Jakie konsekwencje poniosę ja oraz pracodawca w syt gdy zgłoszę fakt nakłaniania do poświadczenia nieprawdy w UP? Czy mam prawo zażądać od UP informacji z iloma stażystami pracodawca podpisał umowę?
Obawiam się ze UP nie pełni żadnej kontroli nad stażem, liczą się dla nich tylko statystyki...

adaaaaaa napisał:
Jakie konsekwencje poniosę ja oraz pracodawca w syt gdy zgłoszę fakt nakłaniania do poświadczenia nieprawdy w UP?
Sprawa powinna zostać zgłoszona do prokuratury, a śledztwo wykaże kto ma rację. W kompetencjach PUP nie leży rozstrzyganie takich spraw.
adaaaaaa napisał:
Czy mam prawo zażądać od UP informacji z iloma stażystami pracodawca podpisał umowę?
Możesz, proponuję złożyć wniosek o udostępnienie informacji publicznej. Wzór znajdziesz w gogle.

Kosssz napisał:
Sprawa powinna zostać zgłoszona do prokuratury, a śledztwo wykaże kto ma rację. W kompetencjach PUP nie leży rozstrzyganie takich spraw.

Wychodzi na to, że chcąc zrobić coś zgodnego z prawem mogę mieć więcej problemów... Pracodawca lubi chwalić się znajomą prawniczką... Zobaczymy jak sprawa się rozwinie. W razie problemów odświeżę wątek.

Kosssz bardzo dziękuję za udzielenie mi wszelkich porad prawnych, jest to dla mnie bardzo pomocne i przydatne.

Pozdrawiam

adaaaaaa napisał:
Wychodzi na to, że chcąc zrobić coś zgodnego z prawem mogę mieć więcej problemów...
No wiesz, na razie to oboje postępujecie niewłaściwie o czym świadczy Twój podpis w dniu kiedy nie odbywałaś stażu.
adaaaaaa napisał:
Pracodawca lubi chwalić się znajomą prawniczką...
Prawnik to jeszcze nie sąd. Nie wydaje wyroków.

Witam ponownie,
postąpiłam tak jak mi poradziłaś - obok podpisu dopisałam "firma zamknięta". Jak się spodziewałam wynikły z tego niemiłe rozmowy z sekretarką i panią prezes. Sekretarka przyniosła nieuzupełnioną listę obecności i kazała wypełnić ją "poprawnie" tj. nie wpisywać, iż firma była zamknięta. Powiedziałam, że nie będę poświadczać nieprawdy co oczywiście bardzo ją zdenerwowało i rozkazała mi zostawić puste miejsce. Nie miałam możliwości uzyskania informacji od UP jak nalezy postąpić w tej sprawie, więc poprosiłam w wiadomości sms mamę aby tam zadzwoniła i zapytała co się stanie jeśli będę miała jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. Osoba z UP zajmująca się stażem powiedziała, że zależy to od pracodawcy, który może ze mnie zrezygnować lub nie zostanie mi wypłacone stypendium za ten dzień. Zostałam wezwana na rozmowę do pani prezes, która oznajmiła iż szanuję, że nie chce poświadczać nieprawdy ale... rozpoczął się monolog, w którym to dała do zrozumienia "jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie"... Oznajmiła, że jeśli chciałabym uzyskać dni wolne do przodu na wakacje to by mi je dała. Rzucała wręcz argumentami, porównaniami, które jednoznacznie oznaczały łamanie regulaminu, prawa. Powiedziałam, że to łamie moje zasady i nie będę poświadczać nieprawdy. Pani prezes stwierdziła, iż napiszą, że nie mogłam odbywać w tym dniu stażu, lecz nie podała z jakiego powodu.
Sytuacja w firmie jest napięta, czuję się tam źle. Znalazłam firmę, która chciałaby mnie wziąć na staż. Nie mogę zrezygnować z obecnego stażu bez podania przyczyny bo stracę status bezrobotnego. Właściciel firmy byłby w stanie wypisać mi 07.07 umowę jednodniową o dzieło na ten dzień, a także nie pojawiłabym się już tego dnia na stażu. Tu się rodzą moje pytania.
Czy tego samego dnia tj. 07.07 mogę zanieść tą umowę do urzędu i stracę możliwość odbywania stażu?
Umowa byłaby kilku godzina, więc zanosząc ją byłaby już zakończona. Czyli znów jestem bezrobotna i mogę od razu zarejestrować się jako bezrobotna i otrzymać od nich staż?
Czy to nie będzie podejrzane, że przynoszę od firmy X umowę o dzieło, a następnie odbywam u nich staż?
proszę o rady

adaaaaaa napisał:
Czy tego samego dnia tj. 07.07 mogę zanieść tą umowę do urzędu i stracę możliwość odbywania stażu?
Tak. Każde podjęcie pracy zarobkowej, nawet krótkotrwałej, powoduje utratę prawa do statusu bezrobotnego, a co się z tym wiąże odbywania stażu.
adaaaaaa napisał:
Czyli znów jestem bezrobotna i mogę od razu zarejestrować się jako bezrobotna i otrzymać od nich staż?
Rejestracji w PUP dokonać możesz po przedstawieniu dokumentu/zaświadczenia z zakładu pracy z informacją o wysokości zarobków i o odprowadzonych składkach na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy w trakcie wykonywania dzieła.
Natomiast jeśli chodzi o skierowanie na staż do nowej firmy to nie jest to takie oczywiste. Przede wszystkim, aby otrzymać skierowanie musisz:
1. mieć określony przez PUP profil pomocy II (nowelizacja przepisów prawa obowiązująca od 27.05.2014r.),
2. ustalony Indywidualny Plan Działania.
Ponadto PUP musi posiadać środki finansowe na organizację nowych staży, a zainteresowany pracodawca musi złożyć do PUP wniosek z informacją o warunkach odbywania stażu, który musi zostać pozytywnie zaopiniowany przez PUP.
adaaaaaa napisał:
Czy to nie będzie podejrzane, że przynoszę od firmy X umowę o dzieło, a następnie odbywam u nich staż?
Ocena należy do PUP. Moim zdaniem nic w tym złego, że zakład pracy chciałby nawiązać współpracę z osobą, która należycie wykonała dzieło.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Rejestracji w PUP dokonać możesz po przedstawieniu dokumentu/zaświadczenia z zakładu pracy z informacją o wysokości zarobków i o odprowadzonych składkach na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy w trakcie wykonywania dzieła.
Natomiast jeśli chodzi o skierowanie na staż do nowej firmy to nie jest to takie oczywiste. Przede wszystkim, aby otrzymać skierowanie musisz:
1. mieć określony przez PUP profil pomocy II (nowelizacja przepisów prawa obowiązująca od 27.05.2014r.),
2. ustalony Indywidualny Plan Działania.
.
Proszę mi powiedzieć czy dobrze zrozumiałam. Zanosząc im umowę o dzieło tracę staż. Myślałam, że UP interesuje tylko to, iż wykonałam pracę, a cała reszta dotycząca składek i wynagrodzenia nie jest w ich kompetencji.
Podczas ostatniej mojej rejestracji wypełniałam plan działania.
Kosssz napisał:
Ponadto PUP musi posiadać środki finansowe na organizację nowych staży, a zainteresowany pracodawca musi złożyć do PUP wniosek z informacją o warunkach odbywania stażu, który musi zostać pozytywnie zaopiniowany przez PUP.
Pracodawca złożył już wniosek, został on zaakceptowany i czeka on na stażystę z UP.

adaaaaaa napisał:
cała reszta dotycząca składek i wynagrodzenia nie jest w ich kompetencji. Podczas ostatniej mojej rejestracji wypełniałam plan działania.
Jest. Ponieważ rejestracja będzie "od nowa" zatem konieczne jest ustalenie Indywidualnego Planu Działania też od nowa. Niewykluczone, że będzie się pokrywał z poprzednim.
adaaaaaa napisał:
Pracodawca złożył już wniosek, został on zaakceptowany i czeka on na stażystę z UP.
Zatem pozostaje Ci zarejestrować się ponownie, ustalić profil pomocy (staż mogą odbywać jedynie bezrobotni z profilu II) i na nowo IPD.

Skoro jestem teraz na stażu to wychodzi na to, iż jestem z profilu II. Od czego zależą te profile?
Czyli wystarczy, że przedstawię im podpisaną umowę o dzieło. Czy mam od pracodawcy zażądać jakiś dodatkowych zaświadczeń? Przy ostatniej rejestracji przedstawiałam tylko umowy.

adaaaaaa napisał:
Skoro jestem teraz na stażu to wychodzi na to, iż jestem z profilu II.
Niekoniecznie. Profile ustalane są dla bezrobotnych od chwili zmiany przepisów prawa, czyli od dnia 27.05.2014r. Osoby, które rozpoczęły staż przed tym dniem odbywają staż na zasadach obowiązujący przed nowelizacją przepisów. Jeśli chcesz zacząć nowy staż musisz mieć ustalony profil pomocy, który zdecyduje czy kwalifikujesz się na staż czy nie.
adaaaaaa napisał:
Od czego zależą te profile?
Od Twoich odpowiedzi na pytania stawiane przez pracownika PUP, opracowane przez MPiPS.
adaaaaaa napisał:
Czyli wystarczy, że przedstawię im podpisaną umowę o dzieło. Czy mam od pracodawcy zażądać jakiś dodatkowych zaświadczeń? Przy ostatniej rejestracji przedstawiałam tylko umowy.
O to zapytaj bezpośrednio w swoim PUP.

Powrót