staż.. zastraszanie

• Autor wątku Autor wątku ktosiaaaaa24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ktosiaaaaa24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.. Mam pewien problem i nie wiem już z kim o tym porozmawiać.. No więc jestem na stażu z Up w sumie został mi miesiąc do skończenia go..Miałam chorobowego wcześniej 14 dni,ale to nie z mojej winy,bo naprawdę byłam chora..No i wczoraj byłam na pogotowiu dostaje zastrzyki i mam wypisane L4 na 6 dni..no i byłam w up,a tam baba zaczęła mnie straszyć,że mi pracodawca wypisze taką opinię,że od razu z Up mnie wyrzucą..i zadzwoniła do mojego kierownika i ten mi powiedział,że mam weekend na przemyślenie tego,czy ma opinię wystawić dla mnie złą,czy zamknę się i do końca nie będę się odzywać.. No,bo jest zły na mnie,że nie chcę wziąść chorobowego na przestój ich zakładu.. A tu mi kazali, tylko który lekarz da mi L4 na 2 tygodnie lub 3.. Poradźcie czy tak może być, że up mnie straszy najbardziej ubezpieczeniem bo mam dziecko...

Na jak długo został zorganizowany staż? I ile w sumie w tym czasie byłaś/będziesz na zwolnieniu?

Staż miałam na 6 miesięcy.. Został mi ten miesiąc.. Zwolnienie mam na 6 dni,bo w weekendy mam wolne

Wcześniej łącznie miałam 14 dni chorobowego

A ten przestój zakładu jest dokładnie w jakim okresie (wskaż daty od... do...)? Dokładnie w tym na jaki wystawiono Ci zwolnienie lekarskie?

Ostatnia edycja:
Przestój będzie dopiero za 3 tyg..ja zwolnienie mam do tej środy..

ktosiaaaaa24 napisał:
No,bo jest zły na mnie,że nie chcę wziąść chorobowego na przestój ich zakładu..
I to Ci mówi urzędnik PUP? O matko!
ktosiaaaaa24 napisał:
Poradźcie czy tak może być, że up mnie straszy najbardziej ubezpieczeniem bo mam dziecko
Nie, nie może być. Pani od stażu najwidoczniej się zagalopowała. 20 dniowe zwolnienie lekarskie spowodowane faktyczną chorobę w trakcie 6-cio miesięcznego stażu, to nie powód do wystawienia negatywnej opinii, ani też przerwania stażu. Chyba Pani z PUP należy się solidne szkolenie w tym zakresie, albo gruntowne przestudiowanie przepisów prawnych
regulujący odbywanie stażu przez bezrobotnych.

Że już nie wspomnę o cichym przyzwoleniu PUP (a wręcz nakłanianiu) do ZUS ZLA w trakcie tzw. przestoju.

Ostatnia edycja:
Hmm..nie nie prostuje.. pani z PUP dzwoniła do zakładu w którym mam staż i chciała żeby mi pracodawca wystawił już złą opinie,bo mam dni chorobowe.. Co do przestoju to kierownik mnie naciska,żebym wzięła chorobowego na ten czas 2 tyg bo dni urlopowych płatnych zostały mi dwa..

ktosiaaaaa24 napisał:
Hmm..nie nie prostuje.. pani z PUP dzwoniła do zakładu w którym mam staż i chciała żeby mi pracodawca wystawił już złą opinie,bo mam dni chorobowe..
Jeszcze lepiej! Moja rada: więcej z tą Panią nie rozmawiaj, a udaj się bezpośrednio do jej przełożonego i zgłoś na jaki "wspaniały" pomysł wpadła i podsunęła pracodawcy.
Stażyście też wolno zachorować. A jeśli choroba, a właściwie nieobecność na stażu z nią związana, nie zakłóca prawidłowej realizacji programu stażu, to nie może ona stanowić powodu wydania negatywnej opinii. Żenada, jeśli chodzi o Panią urzędnik...
ktosiaaaaa24 napisał:
Co do przestoju to kierownik mnie naciska,żebym wzięła chorobowego na ten czas 2 tyg bo dni urlopowych płatnych zostały mi dwa..
A wiesz dlaczego? Czy PUP w ogóle wie o tym przestoju? Może pracodawca tego w ogóle nie zgłosił PUP i teraz boi się nieprzyjemności?

Ostatnia edycja:
No właśnie chyba nie zgłaszali,bo w PUP byli zdziwieni.. Dla mnie to też jest,, chore,, żeby za chorobowego negatywną opinie mi wydali.. Bo,gdy jestem w firmie to robię to co mi karzą i się nie skarże.. A,że chorowałam to sobie nie wymyślam.. L4 od tak sobie lekarz nie wyda..

Powrót