staż zawodowy a depresja

• Autor wątku Autor wątku draco147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

draco147

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry

Przeczytałem Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych i niestety nie znalazłem żadnych informacji dotyczących urlopu chorobowego lub zdrowotnego związanego z wystąpieniem depresji u stażysty, stwierdzonej przez lek. psychiatry

Czy przerwą mi staż? zawieszą? a może wyślą na urlop chorobowy? Proszę o pomoc

Stażyście jako osobie bezrobotnej nie przysługuje urlop chorobowy ani zdrowotny, jedynie 2 dni wolne za każde 30 dni odbytego stażu.
Jeśli u stażysty wystąpi choroba (jakakolwiek) powodująca niezdolność do pracy i zostanie to orzeczone przez lekarza w postaci zwolnienia lekarskiego (zaświadczenie ZUS ZLA), to wtedy stażysta ma usprawiedliwioną płatną nieobecność na stażu. Jednak... choroba nie chroni, ani przed utratą statusu bezrobotnego ani przed przerwaniem stażu. O ile utrata statusu bezrobotnego następuje dopiero po 90 dniach zwolnienia lekarskiego, o tyle przerwanie może nastąpić wcześniej w przypadku usprawiedliwionej nieobecności stażysty uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu. A więc nawet kilkutygodniowa nieobecność na stażu może już zakłócić jego prawidłową realizację i w takim przypadku istnieje realne zagrożenie, że staż zostanie przerwany.

Powrót