Staż

• Autor wątku Autor wątku listopadp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

listopadp

Witam, zaczelam staż miesiąc temu i mam kilka pytań. Staż odbywa sie w sklepie odzieżowym. Godziny otwarcia to pn-pt9-17 sb 9-13:30.
Czy moment kiedy pracodawca zmienia mi godziny pracy pn-pt 10-17 oraz sb9-14 jest zgodne z prawem? Nie powinno byc tak ze pracuje przez 5 dni w tyg???? Kolejne pytanie to czy dni wolne (2 dni po każdych przepracowanych 30 dniach) musze wybierać po 2 dni czy moge sobie je "uzbierać" ?? Prosze o szybka odpowiedz to bardzo dla mnie wazne. Z gory dziekuje.

Ostatnia edycja:
Po miesiącu dwa dni wolnego przepadają - nie kumulują się one.

listopadp napisał:
Czy moment kiedy pracodawca zmienia mi godziny pracy pn-pt 10-17 oraz sb9-14 jest zgodne z prawem?
Nie... pod warunkiem, że to robi bez wiedzy i zgody płatnika/strony umowy tj. PUP.
listopadp napisał:
Nie powinno byc tak ze pracuje przez 5 dni w tyg????
Absolutnie. Wszystko zależy od zajmowanego przez stażystę stanowiska pracy i ustaleń pomiędzy PUP a organizatorem stażu.
Podaję przykład: tudno oczekiwać, aby np. kelner czy barman pracował tylko od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-16.00.
listopadp napisał:
czy dni wolne (2 dni po każdych przepracowanych 30 dniach) musze wybierać po 2 dni czy moge sobie je "uzbierać" ??
Legalny Brunet napisał:
Bzdura. Dni wolne można uzbierać/kumulować.

Ostatnia edycja:
dzieki za szybka odpowiedz. Wszystko zaczęło sie od tego ze pracodawca oznajmił mi ze po pol rocznym stażu dostanę 6 dni wolnego. POtem kazał mi myć toaletę codziennie (ktora nasz sklep dzieli z inna firma) ale to ja dostałam polecenie mycia za wszystkich. Postawiłam sie i poszłam do UP a tam doradzili mi żebym napisała skargę bo pracodawca prwnie tez to zrobi! ZGodzilam sie. Od tamtej pory mam nakazane by przychodzić na 10-17 a w sb 9-14...z tego co czytałam w prawie pracy to moge pracowac 5 dni w tygodniu, jesli bede pracowac w sobotę to przysługuje mi dzien wolny w tygodniu. Prawda? ..... i usłyszałam również ze jestem tam ostatni miesiąc bo oni juz mnie nie chcą...i mam isc na l4 bo za miesiąc i tak wylatuje... nie wiem co robic.. chodzić na ta 10? Pracodawca twierdzi ze uzgodnił to z UP natomiast ja dzwoniłam do UP i powiedziano mi ze ja rownież musze wyrazić na to zgodę.. Pomocy!

Kosssz napisał:
Bzdura. Dni wolne można uzbierać/kumulować.
Podaj podstawę.

Dni wolnych nie kumuluje się, niewykorzystane przepadają, nie wypłaca się za nie żadnego ekwiwalentu.

Pytałam o dni wolne w UP powiedziano mi ze moge wybrać co miesiąc 2 dni lub całość tj.12 dni na koniec stażu. Ale co z reszta?? Czy zgodne jest to by pracowac w innych godzinach bez poinformowania przez pracodawcę UP ?! i czy praca od pn do sb jest zgodna? Wychodzi 7x5+5 = 40 godzin w przeciągu 6 dni. Nie powinno byc to rozłożone w przeciągu 5 dni???

Legalny Brunet napisał:
Byłam na stażu w tamtym roku i nic mi nie przepadło, zbierałam dni wolne na urlop wakacyjny i wykorzystałam w ostatnim miesiącu stażu. Ani prowadzący staż ani PUP się do tego nie przyczepili.

Kosssz napisał:
Nie... pod warunkiem, że to robi bez wiedzy i zgody płatnika/strony umowy tj. PUP.
Absolutnie. Wszystko zależy od zajmowanego przez stażystę stanowiska pracy i ustaleń pomiędzy PUP a organizatorem stażu.
Podaję przykład: tudno oczekiwać, aby np. kelner czy barman pracował tylko od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-16.00.
Bzdura. Dni wolne można uzbierać/kumulować.[/QUOTE

Odbywam staż w sklepie odzieżowym i w momencie kiedy pracodawca kazał mi myć toaletę (ktora dzielimy z firma callcenter) uslyszalam,ze "musisz myć codziennie inaczej wylecisz ze stażu" mycie toalety OK ale na zmianę,tak tez powiedziałam pracodawcy.Od tamtej pory robi mi "na złość" i np. każe pracowac od poniedziałku do soboty,bez dnia wolnego(ktory sie należy) trochę mnie to zdziwiło wiec postanowiłam poszukać w necie popytać ale wszędzie inaczej pisano. Dlatego właśnie skusilam sie na poradę prosto u źrodła tj. UP. Pani z ktora rozmawiałam powiedziała mi ze 40h pracy rozkłada sie w ciagu 5dni roboczych z możliwych 6. wiec moge pracowac w sobotę jesli pracodawca sobie życzy ale w zamian za to musze dostać dzien wolny. Pozdrawiam..

Legalny Brunet napisał:
Podaj podstawę.

Dni wolnych nie kumuluje się, niewykorzystane przepadają, nie wypłaca się za nie żadnego ekwiwalentu.
Przyznaję, że dni wolne przepadają po zakończeniu stażu jeśli ich się wykorzysta i że nie wypłaca się za nie ekwiwalentu, ale... absolutnie nie zgadzam się z tym, że nie można dni wolnych podczas odbywania stażu gromadzić i wykorzystać w późniejszym terminie.
Kwestię dni wolnych reguluje ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, ale nie dostrzegłam w niej zapisu o przepadaniu dni wolnych z każdym miesiącem jeśli stażysta ich nie wykorzysta.
Czy ja również mogę Cię też poprosić o źródło informacji dotycz. braku możliwości zbierania dni wolnych przez stażystę?

Ostatnia edycja:
Powrót