Staż

• Autor wątku Autor wątku m0na
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m0na

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! od środy jestem na stażu z urzędu pracy na kasie stoje sama mam swój login etc. pierwszego dnia miałam manko około 100 zł drugiego oko 10zł ( dodam że miałam 3 tyg przerwy bo robiłam badania na potrzeby książeczki sanepidowskiej) Kasy są dwie jestem ja i normalny pracownik który ma swoje stanowisko .
Pytanie :
1 . Czy musze płacić za manko ( szefowa zapłaciła dzisiaj mi ale zasugerowala iż nastepnym razem bd mi to odjęte ze stażowego )
2. Czy mogę być sama na kasie ? czy musi byc osoba obok zeby mnie kontrowlowac? Mam zamiar iść do urzędu i powiedzieć co się dzieje ale chcę być pewna że mam racje
Poza tym wiem że jeśli czegoś nie wiem mam zapytać pracownika
Czasami zdarza się ze jestem sama na sklepie a pracownik na zapleczu czy takie coś jes dopuszczalne ?
Czy musze pracować w weekendy czytałam że musi być zezwolenie starosty ale nie wiem czy takowe było
Z góry dziękuje za odpowiedzi

m0na napisał:
od środy jestem na stażu
m0na napisał:
miałam 3 tyg przerwy bo robiłam badania na potrzeby książeczki sanepidowskiej
Jakiej przerwy skoro dopiero zaczęłaś?
m0na napisał:
Czy musze płacić za manko ( szefowa zapłaciła dzisiaj mi ale zasugerowala iż nastepnym razem bd mi to odjęte ze stażowego )
Nie. A niby jak Ci chce to potrącać jak stypendium stażowe wypłaca Ci PUP i pracodawcy nic do tego? Absolutnie nie zgadzaj się na takie żądania od pracodawcy i sam z siebie też nie płać. Powiadom niezłocznie PUP.
m0na napisał:
Czy mogę być sama na kasie ? czy musi byc osoba obok zeby mnie kontrowlowac?
Powinna być, bo z racji odbywanego stażu nie ponosisz odpowiedzialności za nieświadome błędy. Dlatego dla swojego dobra pracodawca lub wyznaczony przez niego pracownik powinien Cię nadzorować.
m0na napisał:
zdarza się ze jestem sama na sklepie a pracownik na zapleczu czy takie coś jes dopuszczalne ? Czy musze pracować w weekendy czytałam że musi być zezwolenie starosty ale nie wiem czy takowe było
Nie przesadzajmy, nie jest powiedziane, że ktoś ma nad Tobą stać cały dzień...w razie potrzeby przecież możesz poprosić pracownika z zaplecza. Co się zaś tyczy pracy w weekendy, to żaden przepis nie zakazuje odbywania stażu w sobotę, bo w pewnych branżach (np. usługi, sprzedaż) jest to normalny dzień pracy, byle byś tylko tygodniowo nie przekroczyła 40h. Natomiast odnośnie pracy w niedziele i święta, to już musi być na to oficjalnie wyrażona zgoda przez PUP. Wybacz, ale ja tym bardziej nie wiem czy w tym przypadku wyrażono zgodę czy nie... o to musisz zapytać w swoim PUP.
m0na napisał:
Mam zamiar iść do urzędu i powiedzieć co się dzieje ale chcę być pewna że mam racje
W większości tak. O praktykach stosowanych u organizatora stażu należy powiadomić PUP na piśmie i to jak najszybciej. PUP podejmie kroki w celu skontrolowania miejsca stażu i zdyscyplinowania organizatora stażu.

Ostatnia edycja:
Powrót