staż

• Autor wątku Autor wątku nowaja123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowaja123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam a więc od 21 kwietnia zaczęłam staż . W maju nie bylo mnie jeden dzień ponieważ sie źle czułam że nie dałam rady iść i Pani z zakładu dzwoniła do mnie czemu mnie nie ma i powiedziałam jej że sie źle czuje ale następnego dnia będę normalnie w pracy a ona powiedziała to w takim razie skoro Pani jutro bedzie to wpiszemy enke . W umowie mam napisane że stypendium nie przysluguje za dni nieusprawiedliwionej nieobecności na stazu. I czy ja dobrze rozumiem że stypedium nie przysluguje stazycie ktora ma więcej niż 1 dzień nieusprawiedliwiony ? . I moje pytanie to czy ja normalnie dostanę pieniądze za przepracowany miesiąc pomimo że nie bylo mnie tylko jeden dzień ? :-)

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :-)

* niewiem czy z zakładu ale jakas pani do mnie dzwoniła :-) sorka za wprowadzenie w błąd

nowaja123 napisał:
czy ja normalnie dostanę pieniądze za przepracowany miesiąc pomimo że nie bylo mnie tylko jeden dzień ?
Chodzi o który przepracowany miesiąc... maj czy za kwiecień?

Chodzi mi o miesiąc maj :-)

Dokładnie przepis brzmi: "Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku:
1) nieusprawiedliwionej nieobecności podczas więcej niż jednego dnia stażu..."
Z tego wynika, że dopuszczalna jest jedna NN-ka, natomiast nigdzie nie jest napisane, że z tego powodu staż nie może zostać przerwany na wniosek organizator już przy pierwszej NN-ce. Zatem o ile pracodawca nie zawnioskuje do PUP o przerwanie stażu to stypendium za maj otrzymasz pomniejszone o ten jeden dzień nieobecności nieusprawiedliwionej.​

Dzięki ci wielkie :-)

Powrót