Staż

• Autor wątku Autor wątku kluniuniu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kluniuniu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam takie pytanie. Odbywam staż 6 miesięcy, i w umowie mam zapis że po skończonym stażu na pewno dostane umowę na 3 miesiące.
Teraz moje pytanie czy jeżeli nie zgodzę się na nią to będą jakieś konsekwencje czy też nie ?

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Bo nie chce tam pracować. Mam też drugie pytanie, czytałem gdzieś na forach że jeżeli podczas odbywania stażu znajdę sobie inna robote w której dostane umowę o prace to automatycznie konczy mi sie staż bez konsekwencji ?

Nieuzasadniona przyczyna odrzucenia oferty pracy skutkuje pozbawieniem Cię statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni. "Nie chcę tam pracować" nie jest uzasadnioną przyczyną.
Jeśli natomiast w trakcie stażu znajdziesz pracę gdzie indziej i przedstawisz w PUP na dowód umowę, to staż zostanie przerwany bez żadnych konsekwencji.

Ostatnie pytanie, ta umowa która musze przedstawić PUP to musi być koniecznie umowa o prace czy np o dzieło/zlecenie też przejdzie ?

O dzieło bądź zlecenie również jest uwzględniana.

A czy gdybym szedł na studia dzienne to czy podczas trwania stażu mogę go skończyć wcześniej tak samo bez konsekwencji finansowej czy jakiejś innej? Bo to że stracę status bezrobotnego to wiem.

Powrót