Staż

• Autor wątku Autor wątku scaniatruck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scaniatruck

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, skończyłam staż, i nie wiem co dalej, jaka umowa itp. jestem w ciazy i mam problemy z pracodawca, (zaczeło sie od tego, ze gdy dowiedzial sie o ciazy chcial przerwac staz).

A jakie jest pytanie?
Jeśli o przejście na zwolnienie - nie ma takiej możliwości,
Jeśli chodzi o umowę - zależnie od umowy między PUP a Pracodawcą - z ustawy nie wynika obowiązek zatrudnienia po stażu.

scaniatruck napisał:
nie wiem co dalej, jaka umowa itp.
O to proszę zapytać organizatora stażu-pracodawcę bądź PUP. Nie wiemy czy i na jak długo pracodawca zobowiązał się do zatrudnienia po stażu. Takie rzeczy reguluje konkretna umowa pomiędzy pracodawcą a PUP.
scaniatruck napisał:
Nie ma zakazu zatrudniania kobiet w ciąży jeśli lekarz medycyny pracy dopuści ciężarną do pracy na danym stanowisku.

Jaką mam podpisać umowe aby mi cos tam przysługiwało? Pracodawca kombinuje jak moze, a ja nie wiem jak z tym wogole sie ruszyc, jakie rozwiazanie dla mnie bedzie najlepsze?

scaniatruck napisał:
Jaką mam podpisać umowe aby mi cos tam przysługiwało?
Umowa musi zostać zawarta taka, do jakiej się zobowiązał pracodawca podpisując umowę z PUP ws. organizacji miejsca stażu. To umowa zawiera stosowny zapis i tam należy szukać odpowiedzi. Na forum tego Pani nie sprawdzimy, bo niby jak, proszę pytać w swoim PUP.
W jakim sensie "przysługiwało"?

z tego co pamietam to 3 miesiace na 1/2 etatu, "przyslugiwalo"- abym mogła skorzystać z urlopu macierzyńskiego?

scaniatruck napisał:
"przyslugiwalo"- abym mogła skorzystać z urlopu macierzyńskiego?
Płatnego?
W którym tygodniu/miesiącu ciąży jesteś? I czy pracodawca jest skłonny wywiązać się z zapisów umowy dot. zatrudnienia? Bo nikt go nie zmusi, aby Cię zatrudnił jeśli sam tego nie będzie chciał... nawet PUP.

Tak płatnego, jestem w 5 miesiacu ciąży, ciezko z pracodawca sie dogadać i mowi, ze nie ma pieniedzy na oplate zusu za mnie i zebym sama oplacala. I nie wiem jak mam postepowac, na co sie zgodzic zeby pozniej nie wyjsc stratną?

Opłacanie składek ZUS to obowiązek pracodawcy jako płatnika. To do czego próbuje Panią nakłanić pracodawca jest niezgodne z prawem.

Tak, wiem o tym, ale nie chcę zostać bez żadnych srodkow po urodzeniu. Z tego co wyczytalam to umowa przedłuzy sie do porodu, jest to prawdą?

scaniatruck napisał:
Tak, wiem o tym, ale nie chcę zostać bez żadnych srodkow po urodzeniu.
Powtarzam, jest to niezgodne z prawem. Zadając takie pytanie na forum prawnym, innej odpowiedzi Pani nie otrzyma.
scaniatruck napisał:
Z tego co wyczytalam to umowa przedłuzy sie do porodu, jest to prawdą?
Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Dobrze, dajmy na to ze podpisałam umowe, pracuje i po pewnym okresie ide na zwolnienie lekarskie co wtedy? i czy wogole ten urlop macierzynski bedzie mi przysługiwał?

Powrót