staz

• Autor wątku Autor wątku natalii4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natalii4

Zbanowany
Odpowiedzi
25
czy to normalne,ze przed stazem pracuje sie jakis czas za darmo

Nie, to nie jest normalne... dodatkowo niezgodne z prawem. Za wykonaną pracę należy się wynagrodzenie.

No wlasnie a ja pracowalam przez 3 tygodnie codziennie po 2,3 godz za darmo dziennie.Dyrekcja powiedziala,ze to normalne inni tez tak pracowali bo musza sprawdzic czy ktos sie nadaje do pracy.A,ze mi zalezalo na tej pracy to nie mialam wyboru bo wzieli by kogos innego na moje miejsce.Komu to mozna zglosic?

natalii4 napisał:
Dyrekcja powiedziala,ze to normalne inni tez tak pracowali bo musza sprawdzic czy ktos sie nadaje do pracy
Staż to nie jest normalna praca, tylko forma nauki. Zatem pracodawca nie może oczekiwać "nadawania się do pracy" przez osobę kompletnie niedoświadczoną. To właśnie rolą pracodawcy/organizatora jest do przyszłej pracy bezrobotnego przyuczyć/przygotować podczas stażu... a nie przed nim.
Sprawę należało zgłaszać od razu do PUP dopóki problem leżał w jego kompetencjach. Obecnie w sytuacji konfliktu z pracodawcą sprawę rozstrzygnąć może jedynie sąd po zebraniu dowodów.
natalii4 napisał:
mi zalezalo na tej pracy to nie mialam wyboru
Niewolnictwa już dawno nie ma... zatem dokonała Pani wyboru... przystąpiła Pani do pracy "na czarno". Z obecnej perspektywy (braku szans na podjecie tam zatrudnienia) do Pani oceny pozostawiam czy było warto...
natalii4 napisał:
Komu to mozna zglosic?
Sąd Pracy. Jednocześnie zgłaszając złożenie pozwu do PUP.

Ostatnia edycja:
Powrót