Stażysta i jego prawo do odbioru godzin

• Autor wątku Autor wątku kaputos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaputos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam jestem stażysta urzędu X .
Mam pytanie bo wiem ze mam pracowac od 8 do 16 , ale nie którzy pracownicy pracują nawet od 7-15 , a jak ja chciałem przychodzić. Na 7:20 i wychodzić o 15:20 to nie moge bo nikogo w pokoju nie ma i nie ma nikogo do pilnowania mnie , a juz kilka razy sie zdarzyło ze byłem sam w pokoju . A moj opiekun stażu upuera sie ze nie moge wczesniej przychodzić i powiedział ze woli nawet jak sie spoznie to 30 min od 8:00 i wyjde o 16:30 , lecz mi to troche nie na rękę .

Pracodawca, czyli urząd X ustalał godziny twojej pracy z PUP, także jeśli chciałby to zmienić musi poprosić o zgodę PUP. Natomiast ty ze swojej strony możesz ewentualnie poprosić pracodawcę o wystąpienie do PUP o zmianę twoich godzin pracy, argumentując to np. pozostawaniem samym w pokoju. Choć nie jest powiedziane, że stażysta ma non stop mieć nad sobą anioła stróża.
A z czego wynika twoja prośba o zmianę godzin?

Z tego ze jestem zawsze 7:10 w robocie . A to 50 min by mnie zbawilo na powrót do domu .

To pracodawca ustala godziny pracy w zakładzie pracy a nie stażysta czy pracownik.
Obowiązkiem zarówno pracownika jak i stażysty jest przestrzegać regulaminu pracy (m.in. godzin pracy) ustalonego przez pracodawcę. To, że jesteś już o godz. 7.10, to żaden argument... masz zacząć pracę o godzinie 8.00.
Nie ma wymogu, abyś był aż 50 minut wcześniej, a jeśli nie masz połączenia, możesz spożytkować te kilkadziesiąt minut na spacer i "orzeźwienie umysłu" przed pracą. Nie licz na to, że pracodawca sam z siebie doceni twoją obecność na prawie 1h przed rozpoczęciem pracy.

Podsumowując, zmiana twoich godzin pracy może nastąpić wyłącznie w wyniku dobrej woli pracodawcy i za zgodą PUP, po przedstawieniu przez pracodawcę argumentów dotycz. zmiany tych godzin.

Ostatnia edycja:
Powrót