Stażysta i odpowiedzialność

• Autor wątku Autor wątku kazik2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kazik2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
Mam pewien problem. Odbywałem staż w firmie budowlanej na zasadzie 6 miesięcy stażu + 3 miesiące gwarantowanego zatrudnienia. Problem w tym, że pracodawca nie chciał zatrudnić mnie po stażu i ostatnio złożyłem oświadczenie, że rezygnuje z zatrudnienia po stażu z mojej winy. Pracodawca niejako zmusił mnie do tego strasząc mnie sądem, że przez moje niekompetencje ma straty finansowe i ze jeśli nie zrezygnuje na własne życzenie to rzekomo wystawi mi negatywna opinie i jeszcze grozi sądem. Jaka jest odpowiedzialność stażysty. W firmie przez pół roku pilnował em jednej budowy (dom jednorodzinny za ok 3 mln zlotych). Inwestor wstrzymał place bo są błędy w łazienkach. Ponadto jeździłem cały okres swoim autem na budowę a za ostatnie 3 miesiące nie dostałem zwrotu za paliwo. Wynagrodzenie otrzymywałem z urzędu pracy. Pieniędzy nie otrzymałem bo pretekstem było potrącenie mi jako "kierownikowi" za zniknięcie sprzętu za ok 800 zł. Z tym ze na budowie nie byłem zawsze o czym wiedział pracodawca. Nie pracowałem w soboty podczas gdy robotnicy tak. Teraz jako ze zrezygnowałem samowolnie zostałem wykreślony z rejestru bezrobotnych na 120 dni. Nie będę mógł się też ubiegać o dotacje dla młodych przez rok. Musze dodatkowo zwracać urzędowi koszty przejazdu (dostawałem z urzędu 100 zł miesięcznie na dojazd do miejsca pracy). Co mogę zrobić? Czy pracodawca może pozwać mnie do sądu? Z góry dziękuję za oodpowiedź. pozdrawiam
Dodam że nagrałem rozmowę z pracodawcą z której wynika ze chciałem pracować dalej a pracodawca nakłania mnie do złożenia oświadczenia odrzucającego ofertę pracy. W nagraniu straszy tez sądem.

Ostatnia edycja:
kazik2009 napisał:
Jaka jest odpowiedzialność stażysty. W firmie przez pół roku pilnował em jednej budowy (dom jednorodzinny za ok 3 mln zlotych)(...) Pieniędzy nie otrzymałem bo pretekstem było potrącenie mi jako "kierownikowi" za zniknięcie sprzętu za ok 800 zł.
Stażysta, kierownikiem budowy? O rany...
kazik2009 napisał:
Czy pracodawca może pozwać mnie do sądu?
Może, tylko o co? Postraszył i tyle, a Ty się na to złapałeś.
kazik2009 napisał:
ostatnio złożyłem oświadczenie, że rezygnuje z zatrudnienia po stażu z mojej winy.
kazik2009 napisał:
Dodam że nagrałem rozmowę z pracodawcą z której wynika ze chciałem pracować dalej a pracodawca nakłania mnie do złożenia oświadczenia odrzucającego ofertę pracy.
Zawsze możesz się odwołać od decyzji PUP orzekającej o utracie statusu bezrobotnego do organu II instancji. Będziesz miał okazję wytłumaczyć ponownie, dokładnie i szczegółowo okoliczności nie podjęcia pracy po stażu. Jaka będzie decyzja... trudno przewidzieć. Zwłaszcza, że świadomie wprowadziłeś w błąd PUP składając oświadczenie, że to Ty rezygnujesz z pracy, gdzie faktycznie prawda jest inna. Ale złożenie odwołania to Twoje prawa. Masz jednak na to tylko 14 dni od dnia doręczenia ci decyzji PUP.

Witam
Nie wiem czy pomogę ale po stażu z PUP złożyłam oświadczenie iż rezygnuję z pracy ponieważ nie nadaję się na takie stanowisko i nie poniosłam żadnych konsekwencji . Nie wiem dlaczego nie poszedłeś do PUP i nie zapytałeś ... oni nie gryzą ...
Pozdrawiam Ja

Powrót