Stażysta - nie należy mu się dzień wolny za oddanie krwi.

• Autor wątku Autor wątku kein
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kein

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Jestem stażystą skierowanym z Urzędu Pracy[staż unijny] przebywającym na stanowisku fizycznym w jednej z firm produkcyjnych. Dzisiaj mój przyszły pracodawca u którego obecnie jestem na stażu powiedział mi, że Urząd Pracy nie toleruje zaświadczeń o oddaniu krwi i ten dzień,w którym miałem wolny należy odpracować. Oczywiście wszystko według Urzędu Pracy, a nie pracodawcy- ten mi nie każe tego dnia wyrobić w innym terminie. Urząd konsultował to niby z "radcą prawnym", który powiedział, że jako osobie bezrobotnej takie przywileje nie są przypisane.

Więc pytanie do kogoś kto zna się i orientuję sie trochę: jak to jest i co w takim przypadku zrobić? Nie chcę rezygnować z oddawania krwi, a niestety pracuję w godzinach gdzie tylko wtedy jest możliwość się tam zjawienia. Soboty odpadają, bo bym musiał dojeżdżać, a też mi to nie bardzo pasuje, bo nie jest to najbliższy punkt ode mnie[40km].

Chcę się zjawić tam w UP i poprosić to od nich na piśmie.

Przeczytałem taką notkę:
"Zarówno z ustawy o promocji zatrudnienia, jak i z rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych nie wynika, czy stażyście przysługują tzw. zwolnienia od pracy. Rozporządzenie w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy, jak sama nazwa wskazuje, odnosi się, co do zasady, do pracowników. Jednak również w przypadku stażysty mogą mieć miejsce sytuacje losowe, o których mowa w tym rozporządzeniu. Powstaje więc pytanie, czy i w jakim zakresie przepisy tam zawarte mają zastosowanie do bezrobotnych w okresie odbywania stażu. Nie powinno być wątpliwości w przypadku, gdy stażysta otrzyma wezwanie np. od organu administracji, sądu, prokuratury czy policji. Organizator stażu powinien wówczas zwolnić bezrobotnego od obowiązku świadczenia pracy. Wynika to z innych przepisów niż przepisy prawa pracy, które dotyczą, co do zasady, każdego – bez względu na status związany z faktem pozostawania w zatrudnieniu (np. obowiązek zeznawania w charakterze świadka w postępowaniu karnym)."

Ale nigdzie nie jest napisane co w przypadku oddania krwi. Na zaświdczeniach jest tylko napisane, że obowiązuje "wolny dzień od pracy", a staż nie jest pracą...

Znalazłem dwa punkty pod które można się podpiąć i nic poza tym.
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996 roku w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy.
§12.

Na podstawie art. 53 ust. 9 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415, z późn. zm.2))
§ 7. punkt 4. : Bezrobotnemu odbywającemu staż przysługuje prawo do okresów odpoczynku na zasadach przewidzianych dla pracowników.

MPiPS w związku z wątpliwościami co do w interpretacji i stosowania zapisów ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy cyklicznie publikuje wyjaśnienia do niej na potrzeby m.in PUP-ów.
W pierwszej połowie roku 2011 opublikowano interpretację dot. nieobecności bezrobotnego na stażu właśnie w wyniku oddania krwi. Zdaniem Departamentu Rynku Pracy MPiPS jest to obecność usprawiedliwiona i jest podstawą do wypłaty stypendium za dzień, w którym bezrobotny oddawał krew. Jednak... interpretacje ministerstwa nie stanowią źródła prawa i mają raczej charakter pomocniczy. Chociaż wydawane są w celu m.in. ujednolicenia decyzji i opinii PUP-ów na terenie całego kraju.
Najwidoczniej twój PUP uznał jednak, że nie są one wiążące do usprawiedliwiania tego typu nieobecności.

Myślę, że warto byłoby zapytać twój PUP jak wydana przez nich opinia ma się do w/w publikacji. Znajdziesz je wpisując w google hasło "Wyjaśnienia dotyczące ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy".

Ostatnia edycja:
Dziękuję Ci bardzo. Na taką informację czekałem!

Powrót