stażysta z UP-pytanie w kwesti praw!!!!

• Autor wątku Autor wątku elam_85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elam_85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Niedawno dostałam się na staż absolwencki z Urzędu pracy w banku, byłam zadowolona ale do czasu. Moje stanowisko to pracownik biurowy i spodziewałam się wykonywania obowiązków związanych z pracą biurową. Pewnego dnia wraz z praktykantkami zostałam oddelegowana do.......... roznoszenia ulotek. Myslałam że to będzie jednorazowa akcja więc się przepomogłam i rozdawałam te ulotki. Jednak potem dowiedziałam się że ta akcja będzie trwac będzie dłużej wiec oddelegują mnie napewno. Dodam że mam ukończone studia wyższe i jest to dla mnie upokarzające. W opisie stanowiska prcy nie było nic wspomniane o takim obowiązku. Moje pytanie brzmi: co moge zrobić w takiej sytuacji? jak się bronić? czy wysyłanie mnie do roznoszenia ulotek jest moim obowiazkiem, czy mają prawo mnie tam wysyłac?
Niestety nie mam innej pracy na oku bo wówczas bardzo chętnie bym zrezygnowala z obecnego stażu bez żadnych konsekwencji.
Dziękuje za wysłuchanie i proszę o rady.
Pozdrawiam serdecznie :)

Po pierwsze nie widzę nic "upokarzającego" w roznoszeniu ulotek. Nie zmienia tego nawet ukończenie studiów.
Natomiast - staż powinien być realizowany zgodnie z programem. Oczywiście nie oznacza to, że w programie tym opisane jest minuta po minucie co stażysta ma robić, ani nie są tam wymienione wprost wszystkie czynności jakie powinien wykonywać stażysta.
Jeżeli by jednak owe roznoszenie ulotek miało prowadzić do niezrealizowania programu stażu - to można by kwestionować wykonywanie tych czynności. Ponadto należy ustalić, czy urząd pracy dopuszcza możliwość by stażysta "biegał" po mieście z ulotkami (bez opieki).

PS. Wątpliwości co do prawidłowej realizacji programu stażu powinna Pani zgłosić w urzędzie pracy.

Dziękuję za odpowiedź.
Niestety UP niewidzi nic złego w tym co mam robic na stażu choc w planie nie było o tym mowy. Twierdzi że dla zdobycia doświadczenia można się poświęcic.
Dla sprostowania - samo roznoszenie ulotek nie jest złe. Chodzi mi o to że gdybym chciała w ten sposób zarabiac to skontaktowałabym się z firmami które tym się zajmują a ogłoszen jest pełno.
Po prostu lubię w miare jasne zasady i jeśli ktoś przedstawia mi plan to chciałabym się żeby się go trzymał. Niestety firmy robia w ten sposób że robia ze stażystów siłę roboczą do wszystkiego:(

Witam cieplutko.Mam pytanko zostały przeznaczone dla mnie pieniądze na staż pracy, dzień przed pójście do pracy pracodawca ze mnie rezygnuje chociaż obiecał mi pracę,sama ją poszukiwałam i zaufałam pracodawcy że naprawdę mnie przyjmie co mam teraz zrobić by nie przepadł mi staż czy mam jakieś szanse dzień przed1.06.2010r znaleźć coś innego czy urząd pracy wyrazi taką zgodę?

to nie fer jak postępują pracodawcy też powinni być karani pierw chcą nas a czasami odrzucają.

Odbywałam staż w ZUS i miałam wyraźnie napisane, co będzie należało do moich obowiązków - w razie co skargę można złożc do UP.

Powrót