Steam - Kradzież

• Autor wątku Autor wątku Damian003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damian003

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, przed chwilą padłem ofiarą "kradzieży", może wydawać się to śmieszne ale skradziono mi wirtualny noż o wartości 300zł... Miałem dostać kod doładowywujący za 350zł, lecz po przekazaniu noża kontakt się urwał.. Zostałem zablokowany i usunięty.

Chodzi o grę Counter Strike Global Offensive, platforma Steam..

przyszedłeś nas o tym poinformować? :P
Czy sprzedawałeś nóż np. na allegro? Masz w razie czego dowody rozmów itd? mógłbyś troche bardziej opisać sytuacje i zadać pytanie/

qazxc napisał:
przyszedłeś nas o tym poinformować? :P
Czy sprzedawałeś nóż np. na allegro? Masz w razie czego dowody rozmów itd? mógłbyś troche bardziej opisać sytuacje i zadać pytanie/

Nie, transakcja miała miejsce tylko na Steam, mam wideo z całej transakcji ale czy to jakiś dowód? Przepraszam ale dla mnie te 300zł to naprawdę ogromn kwota.. Mógłbym iść na policje z takim delikwentem?

ciężko powiedzieć, nie jestem ekspertem. Swoją drogą jeżeli zostałeś oszukany możesz spróbować pójść i się nawet poradzić na policji. Z pewnościa musisz mieć dobre dowoy i dobrze by było wiedzieć kto to

Iść na policję możesz. Szanse na to że dostaniesz pieniądze są równe 0. Masz Steam więc wiesz jaki regulamin tam panuje. Oni nie akceptują płatności po za STEAM.

ejtykoles napisał:
Iść na policję możesz. Szanse na to że dostaniesz pieniądze są równe 0. Masz Steam więc wiesz jaki regulamin tam panuje. Oni nie akceptują płatności po za STEAM.

w sumie tak.. oni nie popierają sprzedaży przedmiotów poza steam. Następnym razem myśl i wystawiaj np. na allegro

qazxc napisał:
w sumie tak.. oni nie popierają sprzedaży przedmiotów poza steam. Następnym razem myśl i wystawiaj np. na allegro

Czyli nic nie zrobią bo regulamin Steam zabrania tego? Była sytuacja o 12latku który ukradł przedmiotów za 14000zl, eystawiał lewe faktury na paypalu i jednak trafił przed sąd...

To, ze regulamin czegos zabrania nie oznacza, ze mozna dokonywac oszustw. Zglos na policje i licz na cud.

Byłem zgłosić... Widziałem, że ewidentnie podśmiechują się moją sprawą... Właściwie zostało to kompletnie olane, jednym słowem mogą przyjąć zgłoszenie ale nic z tym nie zrobię.. Poradziłem się kolegi, również powiedział, że jedyne co moge dostać to powiadomienie o umorzeniu postepowania :mad:

Przepraszam, tamten wątek można usunąć :/ Ale jestem strasznie zdesperowany :(

Nawet jak policja (w co wątpie) zdobyła by dane od STEAM to wtedy za handel dostajesz bana na steam i wiesz co się z kontem będzie działo.

Nie obchodzi mnie blokada Steam, ale mam prawo rządać od tego gościa odszkodowania?

A jakie straty materialne poniosłeś że chciałbyś odszkodowania ? Jak je udokumentujesz ? Taki nóż w cs jest warty 300 zł np. ale na rynku STEAM :)

ejtykoles napisał:
A jakie straty materialne poniosłeś że chciałbyś odszkodowania ? Jak je udokumentujesz ? Taki nóż w cs jest warty 300 zł np. ale na rynku STEAM :)

300 złotych to 300 złotych. Nie ma znaczenia czy przedmiot jest materialny czy nie.

Sharp_one napisał:
300 złotych to 300 złotych. Nie ma znaczenia czy przedmiot jest materialny czy nie.

Właśnie znaczenie jest bardzo wielkie. A zwłaszcza w sytuacji na Steamie. FAQ mówi jasno o tym. Nawet jeżeli nóz odzyskasz (a szansę masz mniejszą niż na wygranie w totka), to i tak zostaniesz zbanowany za handel.

wafen napisał:
Właśnie znaczenie jest bardzo wielkie. A zwłaszcza w sytuacji na Steamie. FAQ mówi jasno o tym. Nawet jeżeli nóz odzyskasz (a szansę masz mniejszą niż na wygranie w totka), to i tak zostaniesz zbanowany za handel.

Ale co mnie obchodzi regulamin STEAM w tym przypadku?
To jest zupełnie osobna sprawa co robi właściciel prywatnej platformy. Jesteśmy na forum prawnym o rozmawiamy na gruncie prawa.
Rozmawiamy o przestępstwie, kradzież przedmiotu materialnego wartego 300 zł to jest to samo co kradzież przedmiotu wirtualnego wartego 300 zł.

Powrót