Steuerfreibetrag - kwota wolna od podatku

• Autor wątku Autor wątku prawode
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prawode

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam serdecznie,

kwota wolna od podatku w Niemczech dla kawalerów wynosi około 8500e za rok 2016. Dotyczy to kwoty brutto. Ale czy patrzy się na wartość Gesamt-Brutto (wartość ta uwzględnia też przepływy wolne od podatku np. dodatek mieszkaniowy za każdy dzień roboczy) czy wartość Steuer-Brutto (od tej wartości naliczany jest podatek i odciągane SV). Zatem Gesamt-Brutto czy Steuer-Brutto?

Drugie pytanie. Słyszałem od kolegi że jeśli nie przekroczy się przychodu 10tyś. euro brutto to US w Niemczech pobierze tylko 30% wymaganego podatku. Czy to prawda? Ktoś coś słyszał o tym?

pozdrawiam,

To "Gesamt-Brutto", czy "Steuer-Brutto" wprowadzają tylko zamęt i niejasność. Takich pojęć nie ma ani w ustawie o podatku dochodowym (Einkommensteuergesetz; w skrócie: EStG), ani też w innych przepisach. Także w mowie potocznej dot. podatku dochodowego nie używa się tych pojęć. Podstawowe pojęcie to "Einnahmen", czyli "przychód". Jest to suma tego, co podatnik otrzymał. Ale to nie jest ta kwota, z której wylicza się podatek. Tą kwotą, od której wylicza się podatek dochodowy na podstawie tabel podatkowych, to "zu versteurendes Einkommen", po polsku "dochód do opodatkowania". Ten dochód do opodatkowania (czyli "zu versteuerndes Einkommen") wylicza się w ten sposób, że od przychodu ("Einnahmen") odlicza się tzw. "Werbungskosten", tzn. koszty związane z zarobkowaniem (np. koszty dojazdu do pracy, odzieży ronoczej itd. itp.). A zatem: dochód do opodatkowania ("zu versteuerndes Einkommen") to przychód ("Einnahmen") minus koszty zarobkowania ("Werbungskosten"). I właśnie tę kwotę wpisuje się do tzw. "Anlage N", czyli załącznika do oświadczenia podatkowego. Inna sprawa, to pytanie, czy czy "dodatek mieszkaniowy" jest przychodem, czy też nie. To zależy od sytuacji. Pytający nie pisze dokładnie, co to za "dodatek mieskaniowy". Jeśli chodzi o pracownika oddelegowanego, któremu pracodawce dopłaca do kosztów mieszkania, to ta kwota wchodzi do przychodu, ale ten przychód pomniejsza się o koszty zarobkowania, do których należy także koszt mieszkania wynikły z potrzeby dachu nad głową poza miejscem zamieszkania.

dziękuję za odpowiedź.
jeśli chodzi o ten dodatek mieszkaniowy to wynosi on 20e na każdy dzień roboczy. Pracuję w Niemczech, ale firma za pośrednictwem której pracuję chciała potwierdzenie stałego zameldowania w Polsce, aby ten dodatek mi wypłacono. Jest to niemiecka Leihfirma. Mieszkanie mam załatwione poprzez tą firmę i nie muszę robić przelewu aby je opłącić, ale co miesiąć odciągana jest kwota na rozliczeniu w ramach opłaty za wynajem.
Dodatkowo zwraca mi ta firma koszty biletów za komunikację miejską, którą dojeżdżam do pracy i widziałem na rozliczeniu (Abrechnung'u) że to też kwota wolna od podatku czyli nie zwiększała wartości Steuer-Brutto. Nie rozumiem do końca tego. Bo muszę oddać te bilety na koniec miesiąca bo inaczej mi nie zwrócą pieniędzy. Zaś jak mi zwrócą to zawyża to mi kwotę Brutto, zaś gdybym nie oddał tych biletów, to mógłbym wpisać je w koszt, gdy będę starał się o zwrot podatku zza granicy.

pozdrawiam,

Powrót