Stłuczka , doświadczenie i obciążenie

• Autor wątku Autor wątku Adrianbanan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrianbanan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam pracujesz w firmie transportowej miałem miesiąc temu stłuczkę przy cofaniu uszkodziłem przednie rejestrację samochodu stojącego za mną . Spisaliśmy oświadczenie na miejscu po uszkodzeniu samochodu poszkodowanej a po miesiącu dostałem informację od szefa że Nie chciał tracić zniżek dlatego zapłacił jej 1500 zł nie chciał tracić zniżek dlatego zapłacił jej 1500 zł . Oczywiście stłuczka była z mojej winy ale co mam zrobić gdy szef chce mnie obciążyć 1500 zł za to że nie zgłosił szkodę do ubezpieczenia tylko zapłacił jej do ręki . Dodatkowo pracuje na jedną czwartą etatu i moja pensja wynosi 525 zł oczywistą sprawą jest że pracuję codziennie od poniedziałku do piątku

Pensje dostajemy co miesiąc do ręki a na umówię mam 525 zł a zarabiam 2400

Pracując na czarno okradasz i oszukujesz nas wszystkich. Cóż, nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka

Przepraszam ze nasze państwo jest tak w porządku ze ciężko gdzie kolejek o normalna umowę . Jestem młody i naprawdę ciężko o normalna umowę i normalne wynagrodzenie w mojej okolicy .

A co ma do tego nasze państwo? To nie komuna, że państwo zapewnia prace obywatelom. Zatrudniłes się u jakiegoś janusza biznesu i świadomie oszukujecie innych obywateli. Może i było tak jakies 10 lat temu, że pracy nie było i każdy etat na wagę złota. Każda pracówka handlowa jednej z popularnych sieci handlowych szuka obecnie pracowników, daje legalną umowe o prace i to wcale nie za minimalną pensje.

Mniejsza z tym gdzie się zatrudniłem moje pytanie brzmiało czy jest jakaś podstawa prawna aby obciążył mnie za spłuczkę na którą napisałem oświadczenie i on tego oświadczenia nie przyjął płacąc tej pani 1500 zł

Tak, jako że pracujesz na czarno to odpowiadasz całym swoim majątkiem za szkody które wyrzadzisz

Prosil bym o czytanie ze zrozumieniem tortellini mam umowę o pracę na jedną czwartą etatu na czas nieokreślony czyli jestem zarejstrowany gdy zdarzyła się szkoda spisałem oświadczenie o stłuczce po czym szef dogadał się z kobietą i nie wysłali oświadczenia do ubezpieczenia

To napiszemy inaczej. Na papierze masz te 500zl. Reszta do ręki na czarno tak? Czyli jak ci szef nie wyplaci tej kasy pod stolen albo vi obetnie o te 1500zl to nic nie zrobisz...bo pensje czyli 500 dostales co jest zgodne z umowa na papierze...

A jeżeli u mnie w firmie jest zatrudnionych 10 kierowców na takich warunkach jak ja to czy gfzym to zgłosił do inspekcji pracy to co wtedy ?

Czyli jaka jest odpowiedz może mnie obciążyć za to ze nie chciał żeby było zgłoszone oświadczenie do ubezpieczenia i zapalacil tej kobicie ? Rozmawiałem z nim i nawet nie ma żadnego kosztorysu ani żadnej faktury z warsztatu

za utratę zniżek OC również mógłby Cię obciążyć i myślę, że kwota byłaby o wiele wyższa więc powinieneś się cieszyć, że wyszło jak wyszło.

Adrianbanan napisał:
Czyli jaka jest odpowiedz może mnie obciążyć za to ze nie chciał żeby było zgłoszone oświadczenie do ubezpieczenia i zapalacil tej kobicie ? Rozmawiałem z nim i nawet nie ma żadnego kosztorysu ani żadnej faktury z warsztatu

Co do zasady może ci nie wypłacić ani złotówki z tego co bierzesz pod stołem, bo nie masz żadnych możliwości prawnych dochodzenia tej kwoty, bo prawnie ci się nie należy

A jeżeli posiadam wszystkie karty pracy przedstawiające moje kilometry i godziny pracy to gdybym poszedł z tym do sądu to też jestem na przegranej pozycji ??

Podatki placisz oczywisvie od calej kasy a nie tylko od tych 500zl?

Chodzi o to, że jak to poruszysz, to mogą przyjść do ciebie smutni panowie że skarbówki i ci powiedzieć, że wisisz im całkiem sporo pieniędzy

Powrót